874
Η Αριστοτελία Πελώνη σε φωτογραφία από το μπρίφινγκ της Πέμπτης | ΙΝΤΙΜΕnews

Πελώνη: Ας προσέξουμε όλοι, ώστε τα μέτρα να καταστούν σύντομα αχρείαστα

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 12:41
Η Αριστοτελία Πελώνη σε φωτογραφία από το μπρίφινγκ της Πέμπτης
|ΙΝΤΙΜΕnews

Πελώνη: Ας προσέξουμε όλοι, ώστε τα μέτρα να καταστούν σύντομα αχρείαστα

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 12:41

Εκκληση στους πολίτες να κάνουν μία τελευταία προσπάθεια, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα, απηύθυνε εκ νέου η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ας προσέξουμε όλοι, ώστε σύντομα τα μέτρα να καταστούν αχρείαστα, είπε η κυρία Πελώνη, αφού αναφέρθηκε επιγραμματικά στο τι ισχύει από τις 6 το πρωί της Πέμπτης.

Η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη, ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη και να τηρήσουμε τα μέτρα, ήταν η παρότρυνση της εκπροσώπου της κυβέρνησης, που απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε λόγο για κατάχρηση των κωδικών 2, 3 και 6, την οποία έρχονται να αντιμετωπίσουν οι νέοι περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα.

Στόχος, επανέλαβε, είναι ο περιορισμός της κινητικότητας που –όπως αποδεικνύεται– αποτελεί βασική αιτία διασποράς. Η μετακίνηση για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης (κωδικός 2) επιτρέπεται μόνο εντός οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο της κατοικίας. Το ίδιο ισχύει και τη μετάβαση στις τράπεζες (κωδικός 3). Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο ζώο (κωδικός 6) γίνονται αποκλειστικά με τα πόδια ή ποδήλατο. Οι μετακινήσεις για παροχή βοήθειας (κωδικός 4) θα ελέγχονται πιο αυστηρά.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μερική αναπροσαρμογή ως προς τις ώρες κυκλοφορίας. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή από τις 7 το απόγευμα έως 5 το πρωί.

«Δυστυχώς όπως συμβαίνει –σε πολύ μεγαλύτερες βέβαια διαστάσεις σε άλλες χώρες– την ώρα αυτή παρατηρείται ανησυχητική έξαρση της πανδημίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό εξαιτίας, κυρίως, των μεταλλάξεων που ήδη κυκλοφορούν και έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα. Παρατηρείται μάλιστα όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Κανείς, λοιπόν –όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός–, δεν πρέπει να αισθάνεται άτρωτος. Και βέβαια ο καθένας να μην ξεχνά ότι μπορεί να μεταδίδει γύρω του τον κορονοϊό, βάζοντας τους υπόλοιπους σε νέες δοκιμασίες», ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Πελώνη.

Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο:

Αναφερόμενη εξάλλου στο σπάσιμο του φράγματος του 1 εκατ. εμβολίων, η κυρία Πελώνη στάθηκε στο γεγονός ότι τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις, καθώς η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε ότι για τον επόμενο μήνα θα ξεπεράσουν το 1 εκατ. δόσεις, ενώ, όπως έκανε γνωστό, με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, αναμένεται και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εγκρίνει το εμβόλιο της Astra Zeneca για τις ηλικίες 65 και άνω στη χώρα μας.

Αμεση η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για τους σεισμόπληκτους

Στη συνέχεια του μπρίφινγκ, η κυρία Πελώνη αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού αμέσως μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Θεσσαλία, απαριθμώντας τα μέτρα στήριξης – ανακούφισης των πληγέντων.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι κατόπιν επικοινωνίας με το Μαξίμου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δέχθηκε να αναλάβει το έργο κατασκευής νέου δημοτικού σχολείου στο Δαμάσι Τυρνάβου, μετά τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη το κτίριο από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ.

«Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (που κατασκευάζει τον Ε65) και ζήτησε ως πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να κατασκευάσει νέο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου. Η εταιρεία συμφώνησε και με τη νέα σχολική χρονιά το σχολείο θα είναι έτοιμο», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε προσωπικά με τον διευθυντή του σχολείου και συνεχάρη τον ίδιο και τους άλλους εκπαιδευτικούς που έβγαλαν με ασφάλεια τους μαθητές από το σχολικό κτίριο.

Η κυρία Πελώνη σημείωσε ότι αμέσως μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη μετέβη στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο.

Το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε ετοιμότητα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των πληγέντων και είναι έτοιμο να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αποκατάσταση των ζημιών.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε άμεσα κλιμάκια μηχανικών για τη διενέργεια αυτοψιών, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας προχωρούν στην καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν μνημεία, αρχαιολογικοί και θρησκευτικοί χώροι.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Θεσσαλίας μίσθωσε ξενοδοχεία για όσους κατοίκους δεν επιθυμούσαν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους.

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν μεταφέρει στην περιοχή σκηνές, γεννήτριες, κουβέρτες, κρεβάτια και λοιπό υλικό, για προσωρινή χρήση από τους πληγέντες.

Οσον αφορά τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

Πρώτον: Στεγαστική συνδρομή για τα κτίρια που έχουν πληγεί από το υπουργείο Υποδομών μόλις οριοθετηθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% του κόστους επισκευής ως κρατική αρωγή και το 20% ως άτοκο δάνειο.

Δεύτερον: Επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης σε όσα κτίρια κριθούν μη κατοικήσιμα. Το ύψος είναι από 300 έως 500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας.

Τρίτον: Οι Δήμοι μπορούν να δώσουν 600 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια ως έξοδα κάλυψης άμεσων βιοτικών αναγκών και αποζημίωση έως 6.000 σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης οικοσκευής.

Τέταρτον: Επιχορήγηση των Δήμων και της Περιφέρειας για την αποκατάσταση δημόσιων υποδομών που έχουν πληγεί από σεισμό.

Πέμπτον: Κατεδάφιση με άμεσες ενέργειες των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.

Έκτον: Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές, όπου υπάρχει ανάγκη, προβαίνει σε προμήθεια πρόχειρων αιθουσών για τη στέγαση των σχολείων.

Έβδομον: Σύσταση γραφείου της Διεύθυνσης αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών στον Δήμο για βοήθεια στην υποβολή αιτήσεων από τους πληγέντες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...