H αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μίλησε την Τετάρτη στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας και το μπαράζ απειλών που εκτοξεύεται εσχάτως από τα πιο επίσημα χείλη στη γείτονα κατά της χώρας, της ηγεσίας της και της εθνικής κυριαρχίας, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο σπουδαίo deal της ανταλλαγής των τεθωρακισμένων ΒΜΡ-1 του ελληνικού Στρατού (που θα σταλούν στην Ουκρανία), με τα γερμανικά Marder 1A3.
Στις δηλώσεις της η κυρία Πελώνη είχε την ευκαιρία να απαντήσει και στη βιαστική -και δυστυχώς επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα- κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία ανταλλαγής των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ-1 (σ.σ. και όχι αρμάτων μάχης όπως λανθασμένα επαναλαμβάνουν από χθες οι επικριτές της ελληνογερμανικής συμφωνίας που ανακοινώθηκε την Τρίτη από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας) με τα πιο σύγχρονα και αυξημένων δυνατοτών Marder, και τα περί αποστρατιωτικοποίησης – αποδυνάμωσης των νησιών του Αιγαίου «για να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία» που τόσο «εύκολα» και απερίσκεπτα γράφτηκαν για τη συμφωνία Αθήνας – Βερολίνου.
«Πρόκειται», εξήγησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, «για ανατολικού τύπου οχήματα, πάρα πολύ παλιάς τεχνολογίας, που δεν αδυνατίζουν σε καμία περίπτωση τη δική μας Αμυνα, και για την ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό οχημάτων γερμανικής τεχνολογίας, νεότερων, πολύ πιο χρήσιμων για τις Ενοπλες Δυνάμεις».
Η Ελλάδα διαθέτει περί τα 180 ΒΜΡ-1 (τα οποία είχε λάβει από τα αποθέματα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, το 1994), εκ των οποίων κάποια βρίσκονται στην ενδοχώρα και άλλα σε νησιά, ενώ ορισμένα διαθέτουν και πυροβόλο.
«Θα είναι ανταλλαγή», επανέλαβε η κυρία Πελώνη (σ.σ. ένα προς ένα) σημειώνοντας ότι οι λεπτομέρειες της υλοποίησης της συμφωνίας θα οριστικοποιηθούν στο επόμενο διάστημα ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Ομοσπονδιακό υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας.
Η ιδέα είναι για κάθε ένα ΒΜΡ-1 να δίδεται ένα Marder, σημειώνει στο ρεπορτάζ του γιια το «Βήμα» ο Αγγελος Αθανασόπουλος, αλλά οι ακριβείς λεπτομέρειες για τον αριθμό, το κόστος και το χρονοδιάγραμμα θα συζητηθούν μεταξύ τεχνικών ομάδων των δύο υπουργείων Αμυνας. Μία πρώτη αρχική συζήτηση πρόκειται να γίνει σήμερα, Τετάρτη 1 Ιουνίου, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Παναγιωτόπουλου (που αναχωρεί αργότερα για το συνέδριο για την ασφάλεια Globsec στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας) με τη Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίνε Λάμπρεχτ.
Το σίγουρο είναι ότι η Αθήνα επιθυμεί η αντικατάσταση να είναι άμεση.
«Κοινοποιήθηκε η πρόοδος των επαφών με τον κ. Σολτς, υπήρξε και σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας χθες (σ.σ. την Τρίτη). Πρόκειται για ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις των εταίρων και συμμάχων για την αμυντική στήριξη της Ουκρανίας και με την σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Θα διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες ανάμεσα στα δύο επιτελεία επιχειρησιακά, που αφορούν σε συζητήσεις τεχνικές μεταξύ των επιτελείων», ανέφερε και η Αριστοτελία Πελώνη.στη συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση -τόνισε- έχει αποδείξει ότι θωρακίζει και ενισχύει τις Ενοπλες Δυνάμεις και στο σημείο αυτό παρέπεμψε στις αποφάσεις και τις παραλαβές των πρώτων Rafale και τη συμφωνία για την προμήθεια των φρεγατών Βelharra.
«Οφείλουμε να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα. Και η ελληνική διπλωματία, η ελληνική πολιτική ηγεσία, οι Ενοπλες Δυνάμεις, όλοι κάνουν τη δουλειά τους καθημερινά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Το λέω με αφορμή αυτή την όξυνση από την πλευρά της Τουρκίας και τα σενάρια περί θερμού καλοκαιριού που ακούγονται. Το έχει πει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, δεν είναι στόχος της Ελλάδας να μπει σε μια κούρσα εξοπλισμών ή σε έναν ανταγωνισμό τέτοιο με την Τουρκία. Kαθίσταται σαφές ωστόσο σε όλους ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που απειλεί, είναι η Ελλάδα αυτή που απειλείται. Εμείς έχουμε πει πάντα ότι θέλουμε διάλογο και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία, το έχουμε αποδείξει και στην πράξη», ξεκαθάρισε η κυρία Πελώνη.
Προάγγελος ευρύτερης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας
Επιθυμία της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», είναι να αξιοποιήσει τη γερμανική επιθυμία με σκοπό να προωθήσει μία ευρύτερη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.
Η γερμανική πλευρά –και πιο συγκεκριμένα η γερμανική εταιρεία KraussMaffei– σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της χώρας μας για εκκρεμείς οικονομικές υποθέσεις (ήδη από την περίοδο Καμμένου στο υπουργείο) και η Αθήνα θα ήθελε αυτές να διευθετηθούν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία αυτόνομη γερμανική επένδυση στη χώρα μας (που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα μπορούσε να ανέλθει ως και σε 500 εκατομμύρια ευρώ) για δημιουργία γραμμής κατασκευής και συντήρησης γερμανικών συστημάτων.
Η επένδυση αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει (αλλά να μην περιορίζεται αποκλειστικά) τον εκσυγχρονισμό ενός σοβαρού αριθμού αρμάτων Leopard που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις – πάγιο αίτημα των επιτελών.
Στόχος του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιατώπουλου, η έγκαιρη ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και της συμφωνίας και για τα Leopard, καθώς πέραν του δεδομένου οικονομικού οφέλους, θα ικανοποιηθούν ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και παράλληλα θα υπάρχει ισορροπία των «μεγάλων παικτών» στο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Τουρκικοί λεονταρισμοί και απειλές
Για τις τελευταίες ρητορικές εξάρσεις των Τούρκων και τις απειλές για την κυριαρχία 14 ελληνικών νησιών στο Αιγαίο (εδώ), η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης επανέλαβε τα λόγια του Πρωθυπουργού, ότι δεν είναι δουλειά της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να ερμηνεύσει εσωτερικά πιθανά αδιέξοδα ή ζητήματα στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία.
«Φαντάζομαι θα πρέπει η ίδια να τα εξηγήσει. Υπάρχουν και αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία για αυτή την στάση και ως προς το πού πηγαίνει η χώρα. Είναι εσωτερικό τους ζήτημα, ας τα βρουν. Ως προς το timing, έχει ενοχλήσει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ενόχλησε η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, τα θέματα που έθεσε, το πλαίσιο στο οποίο τα έθεσε, ένα ευρύτερο πλαίσιο όπου ο αναθεωρητισμός και συμπεριφορές που αμφισβητούν κυριαρχία έχουν καταδικαστεί συλλήβδην. Αυτό ενοχλεί, αλλά η Ελλάδα έχει τις θέσεις της που στηρίζονται σε αρχές, στο Διεθνές Δίκαιο και δεν ασκεί πολιτική με βάση το τι ενοχλεί μια άλλη χώρα, πολλώ δε μάλλον την γειτονική χώρα. Ασκεί πολιτική με βάση τα εθνικά της συμφέροντα και το πώς θα τα υπερασπιστεί», τόνισε η κυρία Πελώνη και συμπλήρωσε αναφερόμενη στο τελευταίο ντελίριο του τούρκου υπουργού Εξωτερικών:
«Γίνεται πολύς λόγος κάθε μέρα για δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. Εχθές είχαμε τον κ. Τσαβούσογλου. Απαντώνται όλα τεκμηριωμένα, εκεί που πρέπει, υπήρξε η επιστολή στον ΟΗΕ που απαντά στις ανυπόστατες τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών και σύνδεσής τους με την κυριαρχία. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διεθνοποιεί σε όλα τα fora και να ενημερώνει εταίρους και συμμάχους για αυτή την στάση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την διεθνή συγκυρία. Είναι πολύ κρίσιμη και το τελευταίο που χρειάζεται αυτή την στιγμή η Ευρώπη και η περιοχή μας είναι ακόμα μια εστία έντασης σε ένα ήδη υπερφορτωμένο και υπερφορτισμένο γεωπολιτικό τοπίο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News