236
Φωτογραφία αρχείου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Πέλλα: Μυστήριο με 6.500 στρέμματα παραμορφωμένα ροδάκινα

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2024, 16:03
Φωτογραφία αρχείου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Πέλλα: Μυστήριο με 6.500 στρέμματα παραμορφωμένα ροδάκινα

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2024, 16:03

Μια μυστηριώδης ασθένεια πλήττει τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια σε Πέλλα, Ημαθία, Λάρισα, Κοζάνη, Κιλκίς, Φλώρινα και Πιερία, προκαλώντας εκτεταμένη ζημία στους παραγωγούς.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ), εκτιμά ότι έχουν προσβληθεί 6.500 τα στρέμματα, με το 80% αυτών να αφορούν στον νομό Πέλλας και υπολογίζει πως το φαινόμενο ίσως είναι ακόμη πιο εκτεταμένο, καθώς δεν έχουν ακόμη καταχωρηθεί όλες οι ποικιλίες και ιδιαίτερα η Andros, η οποία και αντιπροσωπεύει το 35% με 40% του συνολικού όγκου της παραγωγής.

Η προσβολή παραμορφώνει τα φρούτα τα οποία δεν μπορούν να διατεθούν στην κατανάλωση, παραμένουν στο δέντρο, ενώ όλα τα προσβεβλημένα δέντρα εκριζώνονται και καταστρέφονται.

Οι αρμόδιες Αρχές αναμένεται να ξεκινήσουν σχετικούς ελέγχους γύρω στις 20 του μηνός. Τα προβληματικά αγροτεμάχια δηλώνονται σε ειδική πλατφόρμα και αφού ολοκληρωθεί η εκτίμηση της κατάστασης, θα εκδοθούν σχετικές οδηγίες για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν. Η ΕΔΟΠ θα επιδιώξει την εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης των αγροτεμαχίων μετά την καταστροφή των άρρωστων δέντρων.

Το μυστήριο

Ακόμα δεν έχει τεκμηριωθεί η ακριβής αιτία αυτής της προσβολής, αν και οι πρώτες ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για συνδυασμό ιών που προσβάλλει και παραμορφώνει τα πυρηνόκαρπα. Οι ειδικοί σε κάθε περίπτωση τονίζουν ότι δεν προκύπτει καμία ανησυχία για την Δημόσια Υγεία.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αναλύσεις προκειμένου να εντοπίσει τους τυχόν υπεύθυνους ιούς.

Το φαινόμενο της παραμόρφωσης των ροδακίνων και νεκταρινιών πρωτοεμφανίστηκε το 2021 σε αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων στις Αμπελειές Πέλλας και μέχρι σήμερα έχει επεκταθεί σημαντικά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...