250
Ο Μαχμούντ Αμπάς τον Απρίλιο, στο Ριάντ | REUTERS/Hamad I Mohammed

Πεκίνο: Συνομιλίες Χαμάς – Φατάχ με στόχο την «ενότητα»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2024, 11:22
Ο Μαχμούντ Αμπάς τον Απρίλιο, στο Ριάντ
|REUTERS/Hamad I Mohammed

Πεκίνο: Συνομιλίες Χαμάς – Φατάχ με στόχο την «ενότητα»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2024, 11:22

Παλαιστινιακές οργανώσεις –συμπεριλαμβανομένων της Φατάχ και της Χαμάς, που παραμένουν σε ρήξη εδώ και 15 χρόνια– θα συμμετάσχουν τις επόμενες ημέρες σε συνομιλίες για να υπάρξει «συμφιλίωση και ενότητα», δήλωσαν αξιωματούχοι των δύο παρατάξεων.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Ισμαήλ Χανίγια, που εδρεύει στο Κατάρ, θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας της Χαμάς, ενώ της Φατάχ, ο υπαρχηγός του Μαχμούντ Αμπάς, Μαχμούντ Αλούλ.

Εκπρόσωποι της Φατάχ και της Χαμάς συναντήθηκαν ήδη τον Απρίλιο στην Κίνα, προκειμένου να συζητήσουν περί πιθανής συμφιλίωσης, ώστε να τερματιστεί η αντιπαράθεσή τους για 17 χρόνια. Η ένταση στις σχέσεις τους έχει κλιμακωθεί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ηγείται της Φατάχ, έχει επικρίνει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς για τον πόλεμο. Η Χαμάς έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής ότι παίρνει το μέρος του Ισραήλ.

Οι δυο μεγαλύτερες παλαιστινιακές παρατάξεις βρίσκονται σε αντιπαράθεση αφότου η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στη Γάζα το 2006 και κατέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας το 2007 έπειτα από σύντομη εμφύλια αναμέτρηση κατά την οποία εξεδίωξε υποστηριζόμενες από τη Δύση δυνάμεις που ορκίζονταν πίστη στον Αμπάς.

Εκτοτε προσπάθειες αραβικών χωρών, με επικεφαλής την Αίγυπτο, απέτυχαν να τερματίσουν τις έριδες για την κατανομή εξουσιών μεταξύ της Χαμάς, που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας, και της Φατάχ του Αμπάς, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...