450
Ο Λι Σανγκφού, εδώ σε στιγμιότυπο από τον Ιούνιο, ήταν υπουργός Αμυνας για επτά μήνες | REUTERS/Caroline Chia

Πεκίνο: Ο Σι καρατόμησε τον υπουργό Αμυνας που είχε διορίσει τον Μάρτιο

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2023, 13:25
Ο Λι Σανγκφού, εδώ σε στιγμιότυπο από τον Ιούνιο, ήταν υπουργός Αμυνας για επτά μήνες
|REUTERS/Caroline Chia

Πεκίνο: Ο Σι καρατόμησε τον υπουργό Αμυνας που είχε διορίσει τον Μάρτιο

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2023, 13:25

Η Κίνα απομάκρυνε την Τρίτη τον υπουργό Αμυνας, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα τους δύο τελευταίους μήνες, λόγω ενός σκανδάλου με προμήθειες όπλων, σύμφωνα με την Washington Post.

Πρόκειται για τη δεύτερη αποπομπή ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου μέσα σε τρεις μήνες, κάτι που εγείρει ερωτήματα για τη σταθερότητα της ηγετικής ομάδας γύρω από τον Σι Τζινπίνγκ.

Ο στρατηγός Λι Σανγκφού αποπέμφθηκε από υπουργός Αμυνας και κρατικός σύμβουλος, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης πως ο Τσιν Γκανγκ, που αποπέμφθηκε από υπουργός Εξωτερικών τον Ιούλιο, έχασε επίσης και τη θέση του κρατικού συμβούλου.

Το πλέον υψηλόβαθμο κοινοβουλευτικό σώμα, η Διαρκής Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, ενέκρινε την απομάκρυνση των δύο υπουργών, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV, χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση.

Δεν έχει ανακοινωθεί ποιος θα αντικαταστήσει τον Λι, με αποτέλεσμα η χώρα να μένει χωρίς υπουργό Aμυνας, καθώς ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ξένους αξιωματούχους αυτού του τομέα στο Beijing Xiangshan Forum, που θα πραγματοποιηθεί 29-31 Οκτωβρίου.

Ο 65χρονος Λι θεάθηκε για τελευταία φορά δημόσια στις 29 Αυγούστου. Το Reuters μετέδωσε τον περασμένο μήνα πως ήταν υπό έρευνα για φερόμενη διαφθορά σε σχέση με την προμήθεια και ανάπτυξη εξοπλισμού.

Ο Λι είχε γίνει υπουργός τον Μάρτιο, όταν ο Σι ξεκίνησε την τρίτη θητεία του. Ο Λι, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών και εξοπλισμού από τη Ρωσία, είναι ο υπουργός Αμυνας με την πιο σύντομη θητεία στην Κίνα.

Ο Τσιν είχε υπηρετήσει επίσης για λιγότερο από έναν χρόνο προτού εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα και αντικαταστάθηκε από τον προκάτοχό του, τον Γουάνγκ Γι. Δεν έχει δοθεί επίσημη εξήγηση για την αντικατάστασή του, όμως σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε η Wall Street Journal, ο Τσιν είχε εξωσυζυγική σχέση ενόσω ήταν πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απομάκρυνση του Λι και του Τσιν έχει εγείρει ερωτήματα από διπλωμάτες για τις αιφνίδιες αλλαγές στην ηγεσία της Κίνας σε μια περίοδο όπου η οικονομική ανάπτυξη είναι αργή και οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί για μια σειρά θεμάτων.

Ο Λι και ο Τσιν θεωρούνταν από παρατηρητές της κινεζικής πολιτικής ως εκλεκτοί του Σι, καθιστώντας την απουσία τους έπειτα από λιγότερο από έναν χρόνο στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη.

Με την αποπομπή των δύο ανδρών, ο αριθμός των κρατικών συμβούλων της Κίνας, μια υψηλότερη βαθμίδα από αυτήν του υπουργού, έχει μειωθεί τώρα στους τρεις.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Λαν Φόαν, ένας τεχνοκράτης με μικρή εμπειρία στην κεντρική κυβέρνηση, διορίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών, όπως ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Λαν, 61 ετών, που ονομάστηκε επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στο υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο μήνα, διαδέχθηκε τον Λιού Κουν που ήταν υπουργός Οικονομικών από το 2018.

Προηγουμένως, ο Λαν ήταν ο επικεφαλής του κόμματος στη βόρεια κινεζική επαρχία Σανσί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...