612
Ενα νεογέννητο στη Βραζιλία που μόλις ήρθε στον κόσμο με καισαρική, είναι ήδη σταρ, καθώς τα smartphones υψώνονται για να το απαθανατίσουν. Αλλο ένα πάρτι καισαρικής | Washington Post / Twitter

Πάω για καισαρική, ελάτε, θα κάνουμε πάρτι

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 12:10
Ενα νεογέννητο στη Βραζιλία που μόλις ήρθε στον κόσμο με καισαρική, είναι ήδη σταρ, καθώς τα smartphones υψώνονται για να το απαθανατίσουν. Αλλο ένα πάρτι καισαρικής
|Washington Post / Twitter

Πάω για καισαρική, ελάτε, θα κάνουμε πάρτι

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 12:10

Βρισκόμαστε στο Σάο Πάολο, στη Βραζιλία. Γυναίκες με λευκά γάντια στα χέρια γεμίζουν ασημένιους δίσκους με σοκολατάκια και κέικ σε διάφορες γεύσεις. Γέμισαν και τα κρυστάλλινα βάζα με τριαντάφυλλα. Σε λίγο καταφθάνουν οι καλεσμένοι. Η Μαριάνα Κασμάλα περίμενε τη στιγμή αυτή πολύ καιρό. Είναι πλέον πανέτοιμη για την καισαρική τομή. «Είναι μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή» λέει η 28χρονη οδοντίατρος, καθώς πεταρίζει τις επαγγελματικά βαμμένες βλεφαρίδες της.

«Οπως βάζουμε τα καλά μας για πολύ ιδιαίτερες περιστάσεις, έτσι και τώρα, κάνουμε το ίδιο» συνεχίζει.

Οι καισαρικές τομές αποτελούσαν εδώ και χρόνια ένα σύμβολο στάτους ώστε να ξεχωρίζει η ελίτ της Βραζιλίας, ένας τρόπος να αποφεύγουν οι ευκατάστατες Βραζιλιάνες τις επιπλοκές και την «ταλαιπωρία» μία πατροπαράδοτης γέννας – αναφέρει το ρεπορτάζ της Washington Post.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Βραζιλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καισαρικής στον κόσμο, με το 55,5 % των γεννήσεων να πραγματοποιούνται με αυτή τη μέθοδο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία να δέχονται όπως είναι φυσικό, τη μερίδα του λέοντος, το 84% των συγκεκριμένων επεμβάσεων. Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 32,9 %, με πολλούς να τονίζουν ότι η «κατάχρηση» των καισαρικών στη Βραζιλία, αποτελεί δείγμα επίδειξης και νεοπλουτισμού.

Τώρα λοιπόν, αυτή η εμμονή με την καισαρική, έχει προχωρήσει ακόμη παραπέρα, με μία στρατιά διοργανωτών ειδικών πάρτι, μακιγιέρ και εταιρειών catering να αναλαμβάνουν να μετατρέψουν κάθε τέτοια επέμβαση σε θεαματικά σόου που θυμίζουν χλιδάτους γάμους και απευθύνονται σε ευρύ κοινό.

Η βιομηχανία του πάρτι καισαρικής έχει ως εξής: στο ιδιωτικό μαιευτήριο Sao Luiz στο Σάο Πάολο για παράδειγμα, η μέλλουσα μητέρα έχει την πολυτέλεια να της φτιάξουν τα μαλλιά και να τη μακιγιάρουν λες και προορίζεται για νύφη, στο δωμάτιο του νοσοκομείου.

Στην… προνομιακή τιμή των 500 δολαρίων την ημέρα, η οικογένειά της μπορεί να νοικιάσει την προεδρική σουίτα του νοσοκομείου, που περιλαμβάνει άνετο και μοδάτο καθιστικό και ευρύχωρο μπάνιο για λοιπούς φίλους και συγγενείς, όπως επίσης μία ωραιότατη βεράντα και μίνι μπαρ. Οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να ζητήσουν τα αγαπημένα τους λουλούδια και περιοδικά, ακόμη και να απαιτήσουν αλλαγή των επίπλων αν δεν εναρμονίζονται με το προσωπικό τους γούστο.

«Είναι παράδοση! Οι Βραζιλιάνες θέλουν να προγραμματίζουν τα πάντα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Δεν θέλουν να μπλέξουν στην κίνηση στον δρόμο τους για το νοσοκομείο. Θέλουν να το ευχαριστηθούν, να φτιάξουν τα νύχια τους, να κάνουν αποτρίχωση, να το διοργανώσουν σα να είναι κανονικό event» εξηγεί με μάτια που γυαλίζουν από επιχειρηματικό δαιμόνιο η διεθύντρια του μαιευτηρίου, Μαρσία ντα Κόστα.

Ωστόσο, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τη φωτογενή εκδοχή του όλου πράγματος, η ίδια παραμένει σκεπτική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει εδώ και καιρό καμπάνιες ενημέρωσης προκειμένου να μειωθούν οι «εκλεκτικές καισαρικές», οι οποίες αποδεικνύονται δύο φορές πιο θανατηφόρες από τη φυσική γέννα και απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης για τις γυναίκες. Μόνο αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας πρέπει μία γυναίκα να υποβάλλεται σε μία τέτοια διαδικασία.

Οσο για την υγεία των μωρών, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι καισαρικές έχουν συνδεθεί με αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτη και υπέρταση.

Οι Βραζιλιάνες πάντως, είχαν σοβαρούς λόγους να φοβούνται τη γέννα στο μαιευτήριο και να ονειρεύονται το «προνόμιο» της καισαρικής, καθώς το ταλαιπωρημένο και ανεπαρκές εθνικό σύστημα υγείας της χώρας, δεν επέτρεπε σε γιατρούς και νοσοκόμες να παρακολουθούν όσο στενά χρειαζόταν τους πολύωρους και απαιτητικούς τοκετούς.

Πίσω στην ατμόσφαιρα πάρτι, οι μαμάδες-σταρ δείχνουν να απολαμβάνουν κάθε δευτερόλεπτο της καισαρικής τους. «Νιώθεις την αγάπη και την φροντίδα των ανθρώπων που σε νοιάζονται πραγματικά. Πολλές μητέρες πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη, οι ορμόνες οργιάζουν» εξηγεί μία από αυτές.

Καθώς καταφθάνει μία ντουζίνα με φίλους και γνωστούς, ο σύζυγός της ανοίγει ένα μπουκάλι κρασί που αγόρασε ειδικά για την περίσταση. Η γιαγιά του νεογέννητου, πιο χαρούμενη από ποτέ, αντικρύζει το εγγονάκι της και του λέει με νόημα: «Βλέπεις αγάπη μου; Η ζωή είναι ένα μεγάλο πάρτι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...