755
Πολάκης και Τσίπρας στη Βουλή. Μια ιδιαίτερη σχέση που μάλλον θα συνεχίσει να είναι τέτοια | Nick Paleologos / SOOC

Διαγραφή Πολάκη αλλά μόνο από τα ψηφοδέλτια – «Φοβισμένος ο Τσίπρας», λέει η ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2023, 22:24
Πολάκης και Τσίπρας στη Βουλή. Μια ιδιαίτερη σχέση που μάλλον θα συνεχίσει να είναι τέτοια
|Nick Paleologos / SOOC

Διαγραφή Πολάκη αλλά μόνο από τα ψηφοδέλτια – «Φοβισμένος ο Τσίπρας», λέει η ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2023, 22:24

Την έξοδο του Παύλου Πολάκη από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε ομοφώνως το Εκτελεστικό Γραφείο και η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος αργά το βράδυ της Τρίτης.

Υπόψιν τόσο το Εκτελεστικό Γραφείο όσο και η επιτροπή, με αρμοδιότητα τη χάραξη στρατηγικής ενόψει των εκλογών, αποτελούν άτυπα κομματικά όργανα τα οποία με την εν λόγω απόφαση τους ουσιαστικά νομιμοποίησαν την απόφαση που φαινόταν να έχει ήδη λάβει ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από την εμπρηστική ανάρτηση του «αψύ Σφακιανού» σε βάρος δημοσιογράφων, δικαστών, τραπεζικών και του επικεφαλής της ΑΑΔΕ την Κυριακή.

«Η απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παραπεμφθεί ο σύντροφος Παύλος Πολάκης, μετά την κρίση που προκάλεσαν οι πρόσφατες αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας ήταν ορθή και επιβεβλημένη», έκριναν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβαν μέρος στη διευρυμένη συνεδρίαση των οργάνων, η οποία διήρκησε περισσότερο από 2,5 ώρες.

«Δεν νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την πολιτική λεηλασίας της κοινωνίας που εφαρμόζει το καθεστώτος Μητσοτάκη», τόνισαν, ακόμη, οι μετέχοντες στη συνεδρίαση, εξηγώντας το σκεπτικό της εισήγησής τους για «τη μη συμμετοχή του συντρόφου Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος ενόψει της επόμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης» στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία θα συνεδριάσει την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από την Κουμουνδούρου οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος για την υποψηφιότητα Πολάκη αναμενόταν να ληφθούν σε αυτή τη συνεδρίαση. Σημειώνεται ότι ο πρώην αν. υπουργός Υγείας είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

Το βράδυ της Τρίτης δεν είχε γίνει επισήμως γνωστό εάν θα παρίστατο στη συνεδρίαση της, όπως και το πότε θα συνεδρίαζε η Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα μπορούσε να επιβάλλει και άλλες ποινές στον βουλευτή, περιλαμβανομένης της αναστολής της ιδιότητας του μέλους του κόμματος για ένα διάστημα –σενάριο που κέρδιζε έδαφος τις τελευταίες ώρες– ή και οριστικά.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, μιλώντας στο συνέδριο «ygeiamou», ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει –απευθυνόμενος στο εσωκομματικό ακροατήριο μάλλον– ότι η απόφαση παραπομπής του Παύλου Πολάκη και η καθαίρεσή του από τον Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν δική του.

Την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματός του για την προστασία της πρώτης κατοικίας, γεγονός που πιθανότατα σχετίζεται με τη χρονική μετάθεση των αποφάσεων.

Η ανακοίνωση για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου

Αναλυτικά, η ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Ομόφωνη Απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» έχει ως εξής:

«Η απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παραπεμφθεί ο σύντροφος Παύλος Πολάκης, μετά την κρίση που προκάλεσαν οι πρόσφατες αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας ήταν ορθή και επιβεβλημένη.

Θα κριθεί από αυτή, με ηρεμία, ψυχραιμία και δικαιοσύνη, όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα, που διέπεται από κανόνες και αρχές.

Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος, πριν τη κρίσιμη μάχη, είναι να προστατεύσουμε το κόμμα από τη τοξικότητα και τη διαστρέβλωση του αντιπάλου.

Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος είναι η μάχη και η νίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η νίκη όμως απαιτεί από όλους όσους δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή, πολιτική εμπιστοσύνη και ενότητα.

Απαιτεί καθαρές διατυπώσεις και καθαρές θέσεις.

Τις συλλογικές θέσεις.

Απαιτεί να βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ.

Και απαιτεί να μην δίνουμε τις κρίσιμες ώρες δικαιώματα αντίπαλο.

Στη συλλογική μας λειτουργία δεν νοούνται τελεσίγραφα.

Δεν νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την πολιτική λεηλασίας της κοινωνίας που εφαρμόζει το καθεστώτος Μητσοτάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο το Εκτελεστικό Γραφείο ομοφώνως εισηγείται στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που θα συνεδριάσει μεθαύριο Πέμπτη, τη μη συμμετοχή του συντρόφου Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος ενόψει της επόμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Υπογραμμίζουμε τέλος ότι συλλογικά θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγγελικής παρέμβασης και ποινικοποίησης των πολιτικών απόψεων, όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους».​

ΝΔ: «Από πού τον κρατούν για να τους κρατάει;»

«Σε ένα δημοκρατικό κόμμα, η διαγραφή του κ. Πολάκη μετά τη χυδαία και φασιστική ανάρτηση με τις προγραφές δημοσιογράφων και δικαστικών, θα ήταν αυτονόητη», σχολίασε από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, λίγη ώρα μετά τη λήξη της συνεδρίασης των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Πολάκη.

Ωστόσο, συνέχισε το Γραφείο Τύπου της Πειραιώς, «ο φοβισμένος κ. Τσίπρας δεν τολμάει ούτε αυτό, παρότι από τον ΣΥΡΙΖΑ το είχαν προαναγγείλει.

»Γιατί, εκτός από τον κ. Πολάκη, πρέπει να καταδικάσει και τις απόψεις του. Δηλαδή, αυτά που λέει κι ο ίδιος με άλλα λόγια».

Ομως «ούτε αυτό μπορεί να κάνει, ούτε τον καταδικασμένο στενότερο συνεργάτη του, κ. Παππά, να αφήσει εκτός ψηφοδελτίων», τόνισε η ΝΔ για να αναρωτηθεί καταληκτικά:

«Από πού τον κρατούν άραγε για να τους κρατάει;».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...