Μήνυμα ενότητας για την υπεράσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των εθνικών δικαίων έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τη δήλωσή του για την 45η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η τιμή αποδίδεται σε όσους σκοτώθηκαν για τη δημοκρατία, στους αντιστασιακούς. Τόνισε το ιερό χρέος μνήμης για την Κύπρο και έκλεισε με αναφορά στα θύματα των περσινών πυρκαγιών.
Το μήνυμα του προέδρου
«Τιμούμε, όπως αρμόζει στην περίσταση και μ’ ενωμένες τις Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις της Χώρας, την εμβληματική επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την 24η Ιουλίου 1974. Και μέσ’ από αυτή την αρραγή ενότητα διακηρύσσουμε την αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας να επιτελούμε, αδιαλείπτως και δίχως καμία έκπτωση, το χρέος υπεράσπισης, έναντι πάντων, της Δημοκρατίας όκωσπερ τείχεος.
»Ταυτοχρόνως, τιμούμε τους Νεκρούς που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, καθώς και όλους τους Αγωνιστές του Αντιστασιακού Αγώνα που δεν είναι πια μαζί μας. Αγωνιστές, τους οποίους επάξια εκπροσωπούν οι παρόντες Αντιστασιακοί, ενσαρκώνοντας την ζωντανή μνήμη της εποχής εκείνης.
»Φέτος, όμως, έχουμε έναν ακόμη λόγο να είμαστε υπερήφανοι για την συνέπειά μας ως προς την εκπλήρωση του χρέους υπεράσπισης της Δημοκρατίας. Και τούτο διότι, συνεχίζοντας και προεκτείνοντας την παράδοση εμπέδωσης της Δημοκρατίας μετά την αποκατάστασή της το 1974, κατά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις από την μια πλευρά οι Δημοκρατικοί Θεσμοί λειτούργησαν άψογα, ενώ οι μετέπειτα κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξελίχθηκαν υποδειγματικώς. Και, από την άλλη πλευρά, η ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού απέδειξε, αντιθέτως μάλιστα απ’ ό,τι συνέβη σε άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, πως τα μορφώματα φασισμού ή και ναζισμού δεν έχουν θέση στο Ιερό Πτολίεθρο της Δημοκρατίας μας, στην Βουλή των Ελλήνων.
»Κατ’ αυτή την επέτειο, οι Έλληνες έχουμε ιερό χρέος να μην ξεχνάμε την μαρτυρική Κύπρο και τον αγώνα για την τελική της δικαίωση. Δηλαδή την επίλυση του Κυπριακού με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα σεβασμό της κυριαρχίας της κατά τρόπο που αφενός δεν συμβιβάζεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων και, αφετέρου, οριοθετεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.
»Αιωνία η μνήμη όλων εκείνων, οι οποίοι μας άφησαν το παράδειγμά τους ως παρακαταθήκη για την πορεία μας στο μέλλον. Για να τιμήσουμε όμως την Μνήμη τους, όπως τους αξίζει, πρέπει να πορευόμαστε στον δρόμο της Εθνικής μας προοπτικής υπό όρους αρραγούς ενότητας, κατ’ εξοχήν σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των Εθνικών μας Θεμάτων, επέκεινα δε των Εθνικών μας Δικαίων, πάνω στην βάση του πλήρους και δίχως ίχνος έκπτωσης σεβασμού του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
»Τέλος, έχω χρέος, ιδίως σήμερα, ν’ αναφερθώ στην τραγωδία στο Μάτι και στα εξίσου τραγικά θύματά της. Πέρσι, η γιορτή της Δημοκρατίας ματαιώθηκε για να τιμήσουμε με το πένθος μας την μνήμη τους. Φέτος, διαβεβαιώνουμε, όλοι μαζί, ότι η τραγωδία στο Μάτι και τα θύματά της δεν θα λησμονηθούν ποτέ, αφού μόνον έτσι θ’ αποτρέψουμε στο μέλλον οιασδήποτε μορφής επανάληψή της».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News