Επίσημο δείπνο παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προς τιμήν του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, το βράδυ της Πέμπτης.
Στο δείπνο ήταν παρόντες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά της συζύγου του, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετά της συζύγου του, υπουργοί και επιχειρηματίες, καθώς και υπουργοί που συνοδεύουν τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Στην προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία που δίνεται στις δύο χώρες να χτίσουν μια νέα εποχή φιλίας και εμπιστοσύνης ανάμεσά τους. «Είναι πολύ περισσότερα, κύριε πρόεδρε, αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν» είπε, απευθυνόμενος στον τούρκο ομόλογό του.
«Θέλουμε να προχωρήσετε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό. «Τις σχέσεις φιλίας θα τις οικοδομήσουμε ξανά, σημαντικό είναι η βούληση να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, γιατί εκεί είναι το μέλλον» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αυτή τη φορά, ο κ. Παυλόπουλος δεν έκανε καμία αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης, έπειτα από τις αντεγκλήσεις που είχαν προηγηθεί κατά την πρωινή συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στην αντιφώνησή του, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ιστορική επίσκεψη, καθώς είναι η πρώτη τούρκου προέδρου στη χώρα έπειτα από 65 χρόνια. «Μπορούμε να ζούμε δίπλα-δίπλα, η ιστορία το έχει δείξει. Στόχος μας με αυτή την επίσκεψη είναι να οικοδομήσουμε ένα νέο μέλλον».
«Η συνεργασία μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτήν την στιγμή» τόνισε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι συμπατριώτες του κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα και μιλάει συχνά μαζί τους, με εκείνους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους.
«Αν λάβουμε τα σωστά μηνύματα από το παρελθόν, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί» είπε ο τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να γίνουν από κοινού στο πεδίο του τουρισμού, της ενέργειας, της στρατιωτικής συνεργασίας.
Ο ίδιος επέμεινε, ακόμη, στην κοινή σημασία που δίνουν οι δύο χώρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, κλείνοντας την αντιφώνησή του, χωρίς να κάνει και εκείνος κάποια αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News