Προειδοποίηση για το κόστος που θα έχει πιθανή άρση των μέτρων προστασίας από την Covid-19 απηύθυνε σε δηλώσεις του στο Mega ο καθηγητής-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης
«Είναι λάθη που πληρώθηκαν στο παρελθόν και θα πληρωθούν ξανά, εάν χαλαρώσουν πάρα πολύ όλοι και όλα», παρατήρησε σχολιάζοντας τις πληροφορίες για πλήρη άρση των μέτρων από τον Απρίλιο (σ.σ. το βασικό σενάριο θέλει τα μέτρα να αίρονται μέσα στον Απρίλιο και να επανεξετάζονται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο) και το ενδεχόμενο κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης.
«Οι μόνες χώρες που κρατούν αντίσταση είναι η Ταϊβάν και η Κίνα, που δεν τα έχουν ανοίξει όλα λόγω του φόβου νέας έξαρσης, από την οποία υπολογίζεται ότι μπορεί να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι. Σε αυτές τις χώρες δεν έχουν εμβόλια mRNA και δεν είναι προστατευμένοι τόσο, ώστε να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες», ανέφερε ο κ. Παυλάκης και στάθηκε στην περίπτωση του Χονγκ Κόγνκ, όπου η μετάλλαξη Ομικρον 2 έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους, κυρίως σε ηλικιωμένους.
«Στο Χονγκ Κόγνκ υπάρχει ένα τεράστιο κύμα έξαρσης από Ομικρον 2. Η μετάλλαξη αυτή, χτύπησε κυρίως τους ηλικιωμένους, καθώς οι περισσότεροι δεν ήταν εμβολιασμένοι οι περισσότεροι. Τα εμβόλια σώζουν», επανέλαβε.
«Με την Ομικρον 2», υπογράμμισε ο καθητηγής, «όλοι είναι υποψήφιοι να μολυνθούν. Θα πρέπει να κρατιούνται τα μηχανικά μέτρα, δηλαδή οι μάσκες, οι αποστάσεις και ο εξαερισμός του χώρου. Τα κρούσματα είναι απαράδεκτα ψηλά. Δυστυχώς, εάν συνεχιστεί η κατάσταση, οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί τριπλά δεν αποκλείεται να νοσήσουν».
Ολα τα μέτρα για την πανδημία που θα ανασταλούν έως το καλοκαίρι, στο σύνολό τους θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο. Δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων, μιλάμε για αναστολή με βάση την επιδημιολογική εικόνα και του καλοκαιριού, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
Οπως εξάλλου είπε, «υπάρχει περίπτωση από τον επόμενο χρόνο να έχουμε επιδημία και γρίπης και κορονοϊού, θα είναι στατιστικά πιο εύκολα να πιάσει και τα δύο. Οπως έχουμε τις παραλλαγές του κορονοϊού, έτσι έχουμε και διαφορετικούς τύπους γρίπης. Υπάρχουν στο εμβόλιο κατά της γρίπης 4 τύποι γρίπης και οι επιστήμονες κάθε φορά βάζουν έναν νέο τύπο. Ετσι όπως θα εξελιχθεί και ανάλογα με τις συνθήκες που θα έχουμε, θα εξαρτηθεί εάν πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης αλλά και το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορονοϊού», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News