«Ολόσωστη» χαρακτήρισε, σε δηλώσεις του την Τετάρτη, την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Ανδρέας Πάτσης, στον απόηχο των καταγγελιών σε βάρος του για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
«Θεωρώ σωστή την απόφαση του Πρωθυπουργού για τη διαγραφή μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ταλέντο, να δημιουργεί ένα τυφώνα και να παρασύρει τους πάντες. Ο Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει δυσκολίες εντός κι εκτός, οπότε καλά έκανε και με διέγραψε», είπε ο κ. Πάτσης στην τηλεόραση του Οpen και επέμεινε:
«Θα μείνω στη Βουλή και θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Είμαι νομιμότατος, έχω τον δικό μου αξιακό κώδικα».
«Στην πολιτική, πρώτα καταδικάζεσαι και μετά δίνεις εξηγήσεις, αντίθετα από τη Δικαιοσύνη, την οποία υπηρετώ. Αυτό κατάλαβα και έμαθα, διότι δεν είμαι θιασώτης της πολιτικής με την έννοια του επαγγελματία πολιτικού», παρατήρησε εξάλλου σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό, καθώς η δράση του ήταν γνωστή:
«Η δραστηριότητά μου είναι γνωστή, δεν ήρθα ξαφνικά σε αυτόν τον κόσμο. Νομίζετε ότι ένα πολιτικό κόμμα δεν ξέρει ποιον έχει στα ψηφοδέλτια του; Μόνο το κόμμα μου το ήξερε; Ολη η Ελλάδα ήξερε την δράση μου».
«Οταν όλες αυτές οι ξένες εταιρείες δημοσιοποιήθηκαν, κανείς δεν είπε στον νέο δικηγόρο ότι υπάρχει κάτι παράνομο. Ομολογώ ότι δεν γνώριζα πως υπήρχε τέτοιο πρόβλημα», ισχυρίστηκε ο κ. Πάτσης για το ασυμβίβαστο που υπάρχει για έναν βουλευτή και τη συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία.
Οπως υπενθύμισε, «μετά το πρώτο “πόθεν έσχες” μου ως βουλευτής, έγινε καταγγελία, έγινε έρευνα για οκτώ μήνες και βγήκε πόρισμα και προέκυψε πως όλες οι εταιρείες είναι νόμιμες. Ολοι γνώριζαν τη δράση μου». «Αλλο το παράνομο και άλλο το παράλογο, άλλο το λάθος και άλλο το εσκεμμένο λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η πρώτη καταγγελία», σημείωσε στις δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «ήταν για μια τράπεζα και για συμμετοχή σε μια εξωχώρια εταιρεία. Ηταν δική μου η εξωχώρια εταιρεία. Αυτό ελέγχθηκε από τη Βουλή. Κανένας δεν μου είπε ότι αυτό ήταν παράνομο», επανέλαβε. «Η Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής έβγαλε πόρισμα απαλλακτικό για μένα, μετά την έρευνα από ελεγκτική εταιρεία. Αν το μεμπτό στην πολιτική μου διαδρομή είναι πως αυτές οι εταιρείες είναι δικές μου και θα έπρεπε να τις μεταβιβάσω στα παιδιά μου, ας είναι…».
«Δικηγόρος είμαι, αλλά δεν ασχολούμαι με τα πάντα και δεν γνωρίζω τα πάντα. Από την ώρα που έγινα βουλευτής και έγινε έλεγχος, ουδείς με πήρε ένα τηλέφωνο να πεις “ξέρεις κάτι, αυτό δεν πρέπει να είναι έτσι”», υποστήριξε ο Ανδρέας Πάτσης.
Αλλά και στις δηλώσεις του στο OPEN, επανέλαβε ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο. «Αφού είναι νόμιμο, τότε τι συζητάμε;» διερωτήθηκε, επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει ασυμβίβαστο επειδή είμαι βουλευτής». «Ενας δικηγόρος που εκπροσωπεί μία τεράστια πολυεθνική δεν μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του ακόμα και σε ένα θέμα που αφορά το Δημόσιο, όπως η ενίσχυση των κρατικών κεφαλαίων. Αλλο η γνώμη κάποιου και άλλο αν είναι νόμιμο. Το θέμα της ηθικής μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους. Ας μείνουμε στο νόμιμο», είπε.
«Δεν ασχολούμαι με πλειστηριασμούς»
Ερωτηθείς αν συνεχίζει να εισπράττει χρήματα από δανειολήπτες για να μη βγουν τα σπίτια τους στον πλειστηριασμό, ο διαγραφείς από την ΚΟ της ΝΔ βουλευτής απάντησε:
«Καμία σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία, έχω πάρα πολλές υποθέσεις στο γραφείο μου, από πολλές πηγές, εντός κι εκτός χώρας. Δεν ασχολούμαι με πλειστηριασμούς. Εντολοδόχος είμαι, αν βγήκε κάποιου το σπίτι, ας έρθει να το πει. Ασκώ τη δικηγορία 32 χρόνια, είμαι άγνωστος; Δικηγόρος είμαι, όχι ο Πάπας».
Οπως είπε, η εταιρεία ιδρύθηκε το 2010 και το ζήτημα αφορά μία και μοναδική συναλλαγή έπειτα από συμφωνία με την τότε διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για αποσβεσθέντα και διαγραφθέντα δάνεια από το 1998 μέχρι το 2003, για τα οποία είχαν εξαντληθεί όλες οι νομικές ενέργειες και δεν μπορούσε να γίνει δυνατή η είσπραξή τους. Η εταιρεία αυτή προσπάθησε να ειδοποιήσει όσους ήθελαν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την τράπεζα με μεγάλες ρυθμίσεις.
«Διαπραγμάτευση μαζί μας γινόταν για να γίνει ένας διακανονισμός, αν για παράδειγμα χρωστούσε 2.000, να πλήρωνε 500 ευρώ με δόσεις και ρυθμίσεις και να πάρει εξοφλητική απόδειξη από την τράπεζα. Επομένως, δεν υπήρχε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να γίνει δικαστικώς… κανένα σπίτι δεν βγήκε σε πλειστηριασμό», υποστήριξε.
Ο κ. Πάτσης παραδέχθηκε ότι τα δάνεια αυτά κόστιζαν 63 εκατ. αλλά αγοράστηκαν σε τιμή 4,3 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «δεν ήταν ζωντανά, αλλά διαγραμμένα», δηλαδή «η τράπεζα έβγαλε εξώδικο – διαταγή πληρωμής, επιχείρησε να κάνει κατάσχεση αλλά δεν μπόρεσε να εισπράξει τα χρήματα αυτά και τα θεώρησε ανείσπρακτα».
«Τα 4,3 δόθηκαν στην τράπεζα. Δεν υπάρχει πλέον αυτή η εταιρεία, είναι ανενεργή. Εχω αποπληρώσει μεγάλο μέρος του. Το δάνειο θα αποπληρωνόταν από τις εισπράξεις που θα έκανε η εταιρεία. Το υπόλοιπο δάνειο δεν θα αποπληρωθεί».
«Υπήρξα συνεργάτης της Τράπεζας Πειραιώς για πολλά χρόνια. Το 2010 η Τράπεζα», εξήγησε στις δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, «αποφάσισε ένα κομμάτι αποσβεσθέντων δανείων, διαγραμμένων δανείων, που δεν μπορούσε να εισπράξει η τράπεζα, παρόλες τις προσπάθειες που έκανε, να το πουλήσει. Η Τράπεζα μου ζήτησε να φτιάξω μια εταιρεία για να αγοράσω δάνεια και χρέη από πιστωτικές κάρτες, έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά μου δόθηκαν ως δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτή είναι η μία και μοναδική συναλλαγή που έκανε αυτή η εταιρεία. Αυτή η εταιρεία είχε μια οδηγία, να μπει σε διαδικασία τηλεφωνικής όχλησης, σε ενημέρωση των ανθρώπων αυτών, να κάνει μια προσφορά για μείωση του ποσού κατά 60% και πάνω και αν υπήρχε κάποια εξόφληση, μπορούσαν να πάρουν και απόδειξη εξόφλησης του δανείου οι άνθρωποι».
«Αν υπάρχει κάποιος που του πήραμε το σπίτι, να βγει και να το πει»
Ο Ανδρέας Πάτσης αρνήθηκε εκ νέου πως έχουν γίνει από την εταιρεία του πλειστηριασμοί ακινήτων λόγω οφειλών, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δεν κέρδισε τίποτα από αυτή τη συναλλαγή.
«Αν υπάρχει κάποιος που του πήραμε το σπίτι, να βγει και να το πει», ανέφερε χαρακτηριστικά, και κληθείς να σχολιάσει σχετική καταγγελία από βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, είπε «να φέρει ο κύριος Πολάκης έστω και μία διαταγή πληρωμής».
«Δεν γνώριζα ότι υπήρχε ασυμβίβαστο…»
Οσον αφορά τις εξωχώριες εταιρείες, επέμεινε στον ισχυρισμό του ότι δεν γνώριζε ότι υπάρχει ασυμβίβαστο με την πολιτική του ιδιότητα. «Οταν έγινα βουλευτής, δήλωσα όλα τα στοιχεία. Δεν μου επεσήμανε κάποιος ότι έχω ένα μεγάλο “φάουλ” […] Θα μπορούσα αυτές τις εταιρείες, οι οποίες είναι ονομαστικές, να τις περάσω στη γυναίκα και τα παιδιά μου. Θα έπρεπε να με ενημερώσουν ότι υπήρχε ένα σοβαρό θέμα και είτε να με αποπέμψουν είτε να παραιτηθώ. Δεν το ήξερα. Δεν μου είπε ποτέ η Επιτροπή ότι είμαι παράνομος», επανέλαβε.
«Κάκιστα παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ»
Αντίστοιχα, αναφορικά με τη συνεργασία του με τα ΕΛΤΑ, υπενθύμισε πως είχε γίνει ερώτηση στη Βουλή, πριν από δέκα μήνες.
«Τώρα έγινε θέμα για αυτό;», διερωτήθηκε με απορία. «Κάκιστα –τόνισε– παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ. Ο άνθρωπος για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε. Η συνεργασία μου με τα ΕΛΤΑ ξεκίνησε το 2020, βγήκε και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δεν είναι κρυφό. Η συμφωνία των ΕΛΤΑ είναι με μεγάλη δικηγορική εταιρεία του εξωτερικού, που εκπροσωπεί το γραφείο μου», απάντησε ο Ανδρέας Πάτσης σε σχετική ερώτηση.
Ομοίως αρνήθηκε ότι το γραφείο του έχει υπογράψει συμβάσεις με κάποιο νοσοκομείο.
«Προβλέπεται όμως πουθενά αναστολή του δικηγορικού επαγγέλματος; Οτι παρείχα τις νομικές υπηρεσίες μου σε οργανισμούς, όπως τα ΕΛΤΑ, ήταν κάτι νόμιμο, όπως νόμιμο είναι και ότι έχω τρεις εταιρείες με έδρα στην Κύπρο», θέλησε να υπογραμμίσει.
Ειδικά, τέλος, για το ύψος της αμοιβής του από τα ΕΛΤΑ, ο κ. Πάτσης υποστήριξε πως οι 800.000 ευρώ αποδόθηκαν απευθείας στην ξένη εταιρεία την οποία εκπροσωπούσε στην Ελλάδα, για αυτήν και για άλλες υποθέσεις, ισχυριζόμενος ότι η δική του αμοιβή είναι αποτέλεσμα διμερούς συμφωνίας με την ξένη εταιρεία και ότι από τη συμφωνία με τα ΕΛΤΑ, το ποσό που εκείνος εισέπραξε ήταν μικρότερο από τις 180.000 ευρώ που αναφέρονται σε καταγγελίες και δημοσιεύματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News