509
Ολα λειτούργησαν καλά, υποστήριξε ο περιφερειάρχης Αττικής | INTIMEnews

Πατούλης: Οι αντιπλημμυρικές υποδομές ανταποκρίθηκαν άριστα στην κακοκαιρία

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 16:45
Ολα λειτούργησαν καλά, υποστήριξε ο περιφερειάρχης Αττικής
|INTIMEnews

Πατούλης: Οι αντιπλημμυρικές υποδομές ανταποκρίθηκαν άριστα στην κακοκαιρία

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 16:45

Ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των υποδομών και τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων κατά την επέλαση της κακοκαιρίας «Μπράλλος» στην Αττική, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.

«Οχι μόνο άντεξαν, αλλά ανταποκρίθηκαν άριστα οι υποδομές και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στις πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση νεροποντές», δηλωσε ο κ. Πατούλης, παρά -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- «την ευαισθησία των υδρολογικών λεκανών στα κατάντη των απογυμνωμένων από τις πυρκαγιές βουνοπλαγιών».

 «Ακραία η ποσότητα της συσσωρευμένης νεροποντής»

Σε οκτώ ώρες έπεσε βροχή που ισούται με το 1/3 του μέσου όρου της ετήσιας στην Αττική, παρατήρησε ο περιφερειάρχης – ποσότητα ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις εν λόγω λεκάνες, όπως επεσήμανε, καθώς «η ανυπαρξία ριζικού συστήματος διευκολύνει την απορροή των νερών και των φερτών υλικών από τα ανάντη προς τα κατάντη με τις γνωστές συνέπειες των πλημμυρισμένων, ορμητικών χειμάρρων».

Τέτοιου είδους φαινόμενα, ωστόσο, αποφεύχθηκαν και «τα ρέματα «ανταποκρίθηκαν άριστα» χάρη στη σωστή προετοιμασία και τους εντατικούς καθαρισμούς που προηγήθηκαν με ταυτόχρονη παρακολούθηση τους, μέσω του νεοσύστατου και αποτελεσματικού όπως απεδείχθη, Παρατηρητηρίου Ρεμάτων.

«34 εκατ. για καθαρισμούς και φρεάτια»

Σύμφωνα με τον κ. Πατουλη, για καθαρισμούς διατέθηκαν πάνω από 10 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 24 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για τον καθαρισμό των φρεατίων.

Οσο για τα πλημμυρικά φαινόμενα εντός αστικού ιστού, ο περιφερειάρχης εκτίμησε πως είναι αναγκαία και η προσοχή των ιδιωτών, για την απόφραξη των σιφωνίων από τα συρόμενα «φερτά» σε μεγάλες ποσότητες απορροής όμβριων.

Κλείνοντας, ο Γιώργος Πατούλης  δήλωσε ικανοποιημένος και από την «ευχάριστη διάψευση» των μετεωρολογικών προβλέψεων περί «υψηλής έντασης [των φαινομένων] και κατά τις πρωινές ώρες», διαβεβαιώνοντας σε κάθε περίπτωση ότι ο  μηχανισμός της Περιφέρειας ήταν σε επιφυλακή από προχθές το βράδυ, συνδράμοντας με 80 μηχανήματα και προσωπικό, δήμους, Πυροσβεστική, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και Τροχαία.

«Ολα θα τελειώσουν σε τρεις μήνες…»

Ειδικά για την κατάσταση στην εκβολή του Ιλισού επί της Λ. Ποσειδώνος στο ύψος του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» αλλά και τον φόβο για πιθανή υπερχείλιση του Κηφισού – λόγος για τον οποίο διεκόπη η κυκλοφορία κατά τις νυχτερινές ώρες- ο κ. Πατούλης δεσμεύθηκε ότι αυτά τα προβλήματα θα εκλείψουν οριστικά σε τρεις μήνες, με την ολοκλήρωση των έργων της α’ Φάσης του Φαληρικού Όρμου, στην Παραλιακή.

«Οι δύο ποταμοί -σημειώνει- διαθέτουν υπερσύγχρονους συλλεκτήρες απορροής και ένα άψογο στραγγιστικό σύστημα το οποίο θα διασφαλίσει στο ακέραιο τις ζωές και τις περιουσίες των περιοίκων, κυρίως στους Δήμους Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου».

Για την πλημμυρισμένη υπόγεια διάβαση στη Λ. Ποσειδώνος συγκεκριμένα, ο αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος, πολιτικός Μηχανικός με ειδίκευση στον τομέα υδραυλικής και τεχνικής Περιβάλλοντος Θανάσης Κατσιγιάννης, εξήγησε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι προέκυψε εξαιτίας «των αναχωμάτων που είχε τοποθετήσει η ανάδοχος εταιρία προκειμένου να προστατέψει το εργοτάξιο. Ο όγκος του χώματος δεν επέτρεψε την απορροή του νερού με αποτέλεσμα αυτό να επιστρέψει πίσω στην κοίτη». Παραταύτα, σημειώνει πως υπάρχει ένας εξαιρετικός μηχανισμός απάντλησης ο οποίος λειτουργεί ακόμα και τώρα χωρίς καμία διακοπή.

Οσο για τους φόβους περί πιθανής υπερχείλισης του Κηφισού, αλλά και των ρεμάτων στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, ο κ. Κατσιγιάννης τους χαρακτήρισε «ανυπόστατους» λόγω «υπερεκτιμημένης πρόγνωσης του συντελεστή επιφανειακής απορρόφησης (70 αντί 20 ), καθώς «η ένταση της νεροποντής εκδηλώθηκε σε μεγάλες επιφάνειες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News