Μνήμες capital controls και των «θρυλικών» ΙΟU ξύπνησαν οι… προεκλογικοί οραματισμοί του Γιάνη Βαρουφάκη με τη «Δήμητρα» (διαβάστε περισσότερα για το «σχέδιο» που ανέπτυξε σε συνέντευξή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 εδώ). Πέρα όμως από το διασκεδαστικό (για κάποιους ίσως και εφιαλτικό) των θεωριών Βαρουφάκη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, θέλησε να αναδείξει και την πολιτική διάσταση που αυτές έχουν.
Εντάξει το ΜέΡΑ25, σχολίασε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, το θέμα όμως, επεσήμανε, είναι τι κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
«Υπάρχει κάποιος Ελληνας που θέλει να ξαναζήσει την περιπέτεια του 2015 να ξανάρθουμε εκεί που ήμασταν, στο παράλληλο νόμισμα μετά από τόση προσπάθεια;», διερωτήθηκε ο κ. Πατέλης. «Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Ο Βαρουφάκης τη δουλειά του κάνει, λέει ότι θα το κάνει, και τον ψηφίζουν όσοι θέλουν. Το ερώτημα είναι τι κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ασάφεια», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά εξάλλου το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ που παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα, o κ. Πατέλης ανέφερε:
«Εκπληρώσαμε πραγματικά πολλές από τις υποσχέσεις μας το 2019. Το προεκλογικό πρόγραμμα έχει δουλευτεί πολλούς μήνες, και το έχουμε σχεδιάσει πολύ προσεκτικά. Ενα πρόγραμμα πρέπει να είναι σωστά μελετημένο και κοστολογημένο. Tο 2019 η ΝΔ υποσχέθηκε περισσότερες δουλειές […] τώρα υπόσχεται καλύτερους μισθούς, με σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και σύγκλιση στο ΕΣΥ και στην Παιδεία».
Τέλος, για τη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας (εδώ) από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο Αλέξης Πατέλης, σημείωσε ότι «πήγαμε ένα σκαλοπάτι πιο πέρα».
«“Το χρέος σας πέφτει” είπε ο S&P, και η Eurostat αυτό είπε, το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό. “Μπράβο, έκανες μεταρρυθμίσεις, ελπίζουμε να τις συνεχίσεις’’, λένε», τόνισε, ενώ για τον πολυπόθητο στόχο της επενδυτικής βαθμίδας, αρκέστηκε να πει ότι ένας οίκος περιμένει το βασικό του σενάριο να επαληθευτεί και είναι λογικό να περιμένει τις εκλογές.
«Με την επενδυτική βαθμίδα –εξήγησε– μπαίνεις σε μια ομάδα χωρών που θεωρούνται “πιο σοβαρές’’. Χάνεις τον χαρακτηρισμό junk (σκουπίδι), αυτό βοηθά στις επενδύσεις, αλλά και για πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων απαγορεύονται οι επενδύσεις σε μια τέτοια χώρα (junk) εκ του καταστατικού των funds».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News