Με το ζήτημα του ηλεκτρονικού «πιστοποιητικού» ή «διαβατηρίου» εμβολιασθέντος ατόμου να κυριαρχεί στη σχετιζόμενη με τον κορονοϊό επικαιρότητα, η σχετική συζήτηση έχει ανάψει όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ενωσης (με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πρωτοστατούντα), αλλά και στα διεθνή Μέσα. Σε εφημερίδες και σάιτ οι πάντες αρθρογραφούν και τοποθετούνται. Αλλά και η καθαυτό πολιτική επικαιρότητα, η οποία την τρέχουσα εβδομάδα μονοπωλείται από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ, δεν είναι τελικά και τόσο άσχετη με την πανδημία όσο νομίζουμε.
Οι απόψεις των αρθρογράφων μάλλον κλίνουν υπέρ της έκδοσης ενός τέτοιου ψηφιακού πασπαρτού που θα ανοίξει τις κλεισμένες πόρτες των καταστημάτων, των μεταφορικών μέσων, των εστιατορίων, των γηπέδων, των γυμναστηρίων, κ.λπ. Μάλιστα στους λονδρέζικους Times ο Ντέιβιντ Ααρόνοβιτς, εμπνεόμενος από το παράδειγμα του Ισραήλ όσον αφορά τον ταχύ και αποτελεσματικό εμβολιασμό, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της έκδοσης του «ζωτικής σημασίας διαβατηρίου», θίγοντας ωστόσο μία… παρωνυχίδα του όλου πρότζεκτ. Ποια είναι αυτή; Οτι πάντοτε η ελευθερία της βούλησης προϋποθέτει τη δυνατότητα της επιλογής.
Ας επιταχυνθεί πρώτα η διαδικασία εφοδιασμού με εμβόλια, λέει, και κατόπιν ας συζητήσουμε για τα «διαβατήρια»: «Μόνο όταν το εμβόλιο προσφερθεί στους περισσότερους από εμάς, όταν δηλαδή οι άνθρωποι θα έχουμε την επιλογή να εμβολιαστούμε ή να μην εμβολιαστούμε, τότε και η έκδοση του “διαβατηρίου” θα είναι δίκαιη υπόθεση». Τα γράφει αυτά παρ’ ότι δηλώνει ανυπόμονος να εμβολιαστεί ο ίδιος και υπομένει καρτερικά την καθυστέρηση.
Στο εκτενές άρθρο του και θεωρητικά μιλώντας, παίρνει θέση υπέρ του προαιρετικού εμβολιασμού, προσυπογράφει όμως και την «υποχρεωτικό» εμβολιασμό σε κάποιες περιπτώσεις. Ετσι εξαιρεί από τον κανόνα της προαίρεσης και της ελεύθερης βούλησης «την πλήρωση ορισμένων θέσεων εργασίας» ή «την πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες». Ομως δεν μας διαφωτίζει περισσότερο για αυτές τις υπηρεσίες και για αυτά τα πόστα. Πάντως ο Ααρόνοβιτς δηλώνει ότι δεν έχει πρόβλημα: «Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για τη μετάβαση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αν αυτό απαιτεί η δημόσια υγεία» λέει, και τονίζει ότι το πράγμα επείγει και ο χρόνος τρέχει εις βάρος της πειθούς (και, συνεπώς, και της ελεύθερης βούλησης).
Την παγίδα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα την εντοπίζει, όπως και άλλοι αρθρογράφοι με ανάλογες πεποιθήσεις, στο ότι ενδέχεται κάποιοι από τους εμβολιασθέντες να χαλαρώσουν, να μη λαμβάνουν πλέον μέτρα προστασίας, κ.λπ. Αυτή η εξέλιξη πρέπει να αποφευχθεί οπωσδήποτε: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούμε την επαγρύπνησή μας, θα έχουμε την ευκαιρία να ανοίξουμε και πάλι κάποια από τα μέρη που έχουν πληγεί οικονομικά από το lockdown». Ναι λοιπόν στα «διαβατήρια», ναι και στη συνέχιση των μέτρων αυτοπροστασίας καθενός (μάσκες, απολυμαντικά, κ.ά.)
Ο Ααρόνοβιτς δηλώνει, επίσης, ότι η προσωπική του στάση υπέρ του εμβολιασμού είναι τόσο εγωιστική όσο και αλτρουιστική. Θέλει να πάει και στο αγαπημένο του ρεστοράν και να ευχαριστηθεί, σκέφτεται όμως και τις θέσεις εργασίας στον πάγκο του, στη σάλα του και στην κουζίνα του… Το πολιτικό, κατά κάποιον τρόπο, σχόλιό του συνοψίζεται στη διαπίστωση ότι οι συντηρητικοί Ευρωπαίοι επικαλούνται την «κοινωνική αλληλεγγύη» και απορρίπτουν το ψηφιακό «διαβατήριο εμβολιασμού», ενώ οι σοσιαλδημοκράτες είναι φανατικά υπέρ αυτού. «Τι ειρωνεία!» σαρκάζει.
Ο αχός της αγοράς
Απόηχος της σκέψης του Ααρόνοβιτς είναι όσα ήδη συμβαίνουν στην αγορά, της Βρετανίας εν προκειμένω. Η Τelegraph επικαλείται ιατρούς και ταξιδιωτικούς παράγοντες οι οποίοι προεξοφλούν την καθιέρωση του «διαβατηρίου εμβολιασμού» στη μετακίνηση, τουριστική και μη. Ειδικά για τα ατελείωτα καραβάνια του θέρους τα «διαβατήρια εμβολιασμού» θα είναι τόσο απαραίτητα όσο και το αντιηλιακό, το μαγιό και τα μπουκάλια με το νερό.
Θα τα ζητούν και οι χώρες υποδοχής τα «διαβατήρια» αυτά, με το «καλημέρα σας» κιόλας, δηλαδή στα σύνορα, ώστε να εξασφαλίσουν τη δημόσια υγεία στην επικράτειά τους. «Ολοι θέλουμε το ταξίδι να επιστρέψει στο φυσιολογικό πλαίσιο. Ωστόσο, όσον καιρό οι χώρες αισθάνονται ανασφαλείς, οι προϋποθέσεις εισόδου θα παραμείνουν σκληρές μέχρι να εμβολιαστούν οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως» λένε οι ταξιδιωτικοί εμπειρογνώμονες.
Και προς επίρρωσιν των παραπάνω εκτιμήσεων ήρθε και η είδηση ότι η βρετανική εταιρεία γενικού τουρισμού και κρουαζιέρας «Saga Holidays»… διώχνει πελάτες, αφού δεν θα αποδέχεται σε καμία περίπτωση τους ανεμβολίαστους. Η εταιρεία παρουσίασε τα σχέδιά της για επανάληψη των διακοπών εφέτος το καλοκαίρι, ωστόσο ενημέρωσε τους ενδιαφερομένους ότι μόνο όσοι έχουν «πλήρως εμβολιαστεί» θα δύνανται να απολαύσουν τις υπηρεσίες της. Είναι η πρώτη εταιρεία κρουαζιέρας στη Βρετανία που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους πελάτες της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News