Τον Απρίλιο του 2019, το Παρίσι και ο κόσμος όλος συγκλονίστηκε από το θέαμα της καμένης Παναγίας των Παρισίων, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία του δυτικού πολιτισμού.
Κανείς τότε, δεν μπορούσε να φανταστεί όμως, την κρίση του κορονοϊού, που θα αντιμετώπιζε έναν χρόνο αργότερα, όχι μόνο η γαλλική πρωτεύουσα, αλλά ο πλανήτης ολόκληρος.
Σχεδόν έναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ, ο αρχιεπίσκοπος της γαλλικής πρωτεύουσας τέλεσε μια μικρή τελετή στο εσωτερικό του για τη Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών, παρουσία μόλις επτά ανθρώπων.
Ο αρχιεπίσκοπος προσευχήθηκε προκειμένου το μήνυμα του Πάσχα, αυτό της αναγέννησης, να προσφέρει ανακούφιση σε μια χώρα που έχει πληγεί από την πανδημία του νέου κορονοϊού.
«Πριν από έναν χρόνο, αυτός ο καθεδρικός ναός καιγόταν, κάνοντάς μας να σαστίσουμε», είπε ο Οπετί.
«Σήμερα, βρισκόμαστε σε αυτόν τον μισο-γκρεμισμένο ναό για να διακηρύξουμε ότι η ζωή συνεχίζεται».
Ο κόσμος «έχει διαλυθεί και παραλύσει από μια πανδημία που σπέρνει τον θάνατο», συμπλήρωσε ο αρχιεπίσκοπος. «Καθώς γιορτάζουμε το Πάσχα, θα γιορτάσουμε τη ζωή, που είναι δυνατότερη από τον θάνατο, την αγάπη που είναι ισχυρότερη από το μίσος».
Κατά τη διάρκεια της τελετής, οι ηθοποιοί Φιλίπ Τορετόν και Ζουντίτ Σεμλά ανέγνωσαν κείμενα από τους συγγραφείς Σαρλ Πεγκί και Πολ Κλοντέλ, ενώ ο κλασικός βιολονίστας Ρενό Καπουσόν συνόδευε μουσικά.
Και οι τρεις τους φορούσαν λευκές φόρμες και μπότες για να προστατευτούν από πιθανή μόλυνση από μόλυβδο, ίχνη του οποίου έμειναν στο κτίριο μετά την πυρκαγιά.
Η τελετή, διάρκειας μίας ώρας, ολοκληρώθηκε με τη Σεμλά να τραγουδάει το «Ave Maria».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News