511
Μέρκελ, Μακρόν και Ντράγκι μεταξύ του επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μάνφι (στο βάθος) και του πρωθυπουργού της Ντμπεϊμπά | EPA/YOAN VALAT / POOL

Παρίσι προς Λίβυους: Ομαλότητα μόνο με ελεύθερες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 22:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/11/2021 22:19
Μέρκελ, Μακρόν και Ντράγκι μεταξύ του επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μάνφι (στο βάθος) και του πρωθυπουργού της Ντμπεϊμπά
|EPA/YOAN VALAT / POOL

Παρίσι προς Λίβυους: Ομαλότητα μόνο με ελεύθερες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 22:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/11/2021 22:19

Επιτυχής κρίνεται η διάσκεψη για το Λιβυκό που έγινε την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου στο Παρίσι με πρωτοβουλία της Γαλλίας και στην οποία εκπροσωπήθηκε και η Ελληνική Δημοκρατία από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το βασικότερο σημείο των συμπερασμάτων της διάσκεψης είναι το εξής: οι προγραμματισμένες για την παραμονή των Χριστουγέννων εκλογές θα γίνουν οπωσδήποτε, καθώς επ’ αυτού του ζητήματος, της ελεύθερης και αξιόπιστης διενέργειάς τους δηλαδή, αυξήθηκαν οι πιέσεις στους λίβυους πολιτικούς παράγοντες να δεσμευτούν ώστε να ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ομαλότητα έπειτα από μία δεκαετία εμφυλίου πολέμου και γενικού χάους.

Μάλιστα η διάσκεψη προειδοποίησε και με κυρώσεις τα πρόσωπα εκείνα που, δρώντας στο εσωτερικό της Λιβύης ή εκτός αυτής, αποπειραθούν «να εμποδίσουν, να αμφισβητήσουν ή να χειραγωγήσουν τις προγραμματισμένες εκλογές».

Η διάσκεψη ασχολήθηκε και με το πλέον ακανθώδες ζήτημα της υπόθεσης, αυτό της απομάκρυνσης κάθε ξένης στρατιωτικής δύναμης από τη βορειοαφρικανική χώρα, έτσι έκανε λόγο για «χρονικό ορίζοντα απομάκρυνσής τους». Σε αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν, στα συμπεράσματα της διάσκεψης περιλαμβάνεται η αυστηρή προτροπή προς τον Λιβυκό Μηχανισμό Παρακολούθησης της Κατάπαυσης του Πυρός να συμφωνήσει το ταχύτερο σε ένα σχέδιο «παρακολούθησης και επαλήθευσης της αποχώρησης όλων των ξένων μισθοφόρων και στρατών από τη Λιβύη». Επίσης, η διάσκεψη επιβεβαίωσε «τον πλήρη σεβασμό και την προσήλωση στην κυριαρχία, στην ανεξαρτησία, στην εδαφική ακεραιότητα και στην εθνική ενότητα της Λιβύης».

Στο τελικό ανακοινωθέν περιλαμβάνεται και «η ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην επικράτεια της Λιβύης σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει τα συμπεράσματα της διάσκεψης για το Λιβυκό, της 12ης Νοεμβρίου

Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε όλες τις πολιτικώς αντιμαχόμενες πλευρές και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και να σεβαστούν τα αποτελέσματα της κάλπης κατόπιν: «Οι ατομικές φιλοδοξίες δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην ειρηνική μετάβαση. Ζητώ από όλα τα μέρη να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και να σεβαστούν τα εκλογικά αποτελέσματα».

Στη διάσκεψη των Παρισίων για το Λιβυκό συμμετείχαν, πέραν των διοργανωτών (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, προσωρινές λιβυκές αρχές), οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Κίνα, η Ρωσία,  η Αλγερία, το Τσαντ, το Κονγκό (ως προεδρεύουσα χώρα της Αφρικανικής Ενωσης), η Τουρκία, η Ιορδανία, το Κουβέιτ (ως προεδρεύουσα χώρα του Αραβικού Συνδέσμου), η Μάλτα, το Μαρόκο, η Ολλανδία, ο Νίγηρ, το Κατάρ, η Ισπανία, η Ελβετία, η Τυνησία, τα Εμιράτα, η Βρετανία, η Αφρικανική Ενωση, ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομάδας των Πέντε για το Σαχέλ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λίβυοι ηγέτες: Θα παραδώσουμε την εξουσία αν οι εκλογές διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά δήλωσε την Παρασκευή ότι θα παραδώσει την εξουσία αν η εκλογική διαδικασία διεξαχθεί με «συναινετικό και δίκαιο τρόπο», μιλώντας μετά το πέρας της διάσκεψης κορυφής στο Παρίσι για τη Λιβύη.

Ο πρόεδρος του λιβυκού προεδρικού συμβουλίου, Μοχάμεντ ελ-Μένφι, ανέφερε από την πλευρά του ότι αν η εκλογική επιτροπή καταφέρει να διεξαγάγει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου, ο ίδιος θα παραδώσει την εξουσία.

«Υπάρχει συναίνεση για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου», πρόσθεσε ο ελ-Μένφι στη συνέντευξη Τύπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...