539
Ο Νικολά Σαρκοζί στο δικαστήριο τον Ιούνιο | REUTERS/Pascal Rossignol

Η ταπείνωση: Ποινή φυλάκισης ενός έτους στον Σαρκοζί

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 12:48
Ο Νικολά Σαρκοζί στο δικαστήριο τον Ιούνιο
|REUTERS/Pascal Rossignol

Η ταπείνωση: Ποινή φυλάκισης ενός έτους στον Σαρκοζί

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 12:48

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου στο Παρίσι για τον Νικολά Σαρκοζί.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας (2007-2012) κρίθηκε ένοχος, την Πέμπτη, για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, στο πλαίσιο της λεγόμενης «υπόθεσης Bygmalion».

Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους χωρίς αναστολή, την οποία θα μπορέσει να εκτίσει κατ’ οίκον, φορώντας «βραχιολάκι».

Ο πρώην αρχηγός του κράτους ήταν απών από το δικαστήριο του Παρισιού κατά την ανάγνωση της απόφασης και θα ασκήσει έφεση.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους, από την οποία οι έξι μήνες με αναστολή.

Ηταν η δεύτερη καταδίκη του Σαρκοζί.

Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, είχε γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος από το 1958 που καταδικάστηκε σε φυλάκιση χωρίς αναστολή για μια άλλη υπόθεση: του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών, εκ των οποίων δύο χρόνια με αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, και είχε ασκήσει έφεση.

Οι δικηγόροι του Νικολά Σαρκοζί κατευθύνονται στη δικαστική αίθουσα για την ετυμηγορία

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Σαρκοζί ότι το συντηρητικό κόμμα του υπερέβη κατά 18,5 εκατομμύρια ευρώ το όριο των εκλογικών δαπανών, που είχε οριστεί στα 22,5 εκατομμύρια, και στη συνέχεια προσέλαβε τη «φιλική» εταιρεία Bygmalion για να αποκρύψει το κόστος.

Οι 13 άλλοι κατηγορούμενοι στην ίδια δίκη, πρώην στελέχη της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Bygmalion και του κόμματος UMP (σήμερα ονομάζεται «Ρεπουμπλικάνοι») φέρεται ότι είχαν εμπλοκή στην έκδοση πλαστών τιμολογίων, με σκοπό να αποκρύψουν την υπέρβαση των προεκλογικών δαπανών.

Ο Σαρκοζί είχε καταθέσει στο δικαστήριο ότι δεν γνώριζε πώς ξοδεύονταν τα χρήματα και δεν είχε καμία εμπλοκή στην υλικοτεχνική υποστήριξη της εκστρατείας του 2012.

Ο πρώην πρόεδρος είχε πει ότι ο ίδιος ευθυνόταν για την πολιτική κατεύθυνση της εκστρατείας, όχι όμως και για την οργάνωση των συγκεντρώσεων, την παραγωγή του υλικού και την πληρωμή των λογαριασμών.

Οι εισαγγελείς, στο παραπεμπτικό βούλευμά τους, παραδέχθηκαν ότι από την έρευνα δεν αποδείχτηκε ότι ο Σαρκοζί οργάνωσε ή ενεπλάκη στην παράνομη χρηματοδότηση, όμως τόνισαν ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις για την υπέρβαση των εξόδων, από την οποία επωφελήθηκε.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του το 2012 επικεφαλής της Γαλλίας, ο Σαρκοζί ζητούσε να γίνεται «μία συγκέντρωση την ημέρα», «σόου α λα αμερικάνικα» και άφησε τις δαπάνες να ξεφύγουν χωρίς να ενδιαφερθεί, υποστήριξε η εισαγγελία στο κατηγορητήριο.

Μια παράνομη διευθέτηση ανάμεσα στο τότε κόμμα της πλειοψηφίας, το UMP –το οποίο ο Σαρκοζί μετονόμασε στη συνέχεια σε LR– και την εταιρεία Bygmalion, που οργάνωνε τις συγκεντρώσεις, είχε καλύψει αυτή τη δαπανηρή εκστρατεία.

Αντίθετα από τους 13 συγκατηγορουμένους του (πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας και του UMP, καθώς και της εταιρείας Bygmalion), ο Σαρκοζί δεν κατηγορούνταν για το σύστημα των διπλών τιμολογίων που είχε επινοηθεί για να κρύψει την υπέρβαση των εγκεκριμένων δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας.

Δικαζόταν μόνο για «παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας».

Ωστόσο ωφελήθηκε «αναμφισβήτητα» από την απάτη, σύμφωνα με το δικαστήριο, καθώς διέθετε μέσα πολύ ανώτερα αυτών που ο νόμος όριζε – τουλάχιστον 42,8 εκατ. ευρώ.

Ο Σαρκοζί είχε αρνηθεί συλλήβδην τις κατηγορίες.

Οπως δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Καρολίν Βιγκιέ, ο Σαρκοζί «συνέχισε να διοργανώνει συγκεντρώσεις» ακόμη και αφού «είχε προειδοποιηθεί γραπτώς για τον κίνδυνο να υπερβεί» το νόμιμο ανώτατο όριο δαπανών. «Δεν ήταν η πρώτη προεκλογική εκστρατεία του, είχε πείρα ως υποψήφιος», είπε κατά την ανάγνωση της απόφασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...