593
| CreativeProtagon

Παρίσι: Παρέμβαση του δήμου για να σωθούν τα βιβλιοπωλεία από τη χρεοκοπία

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2024, 18:21

Παρίσι: Παρέμβαση του δήμου για να σωθούν τα βιβλιοπωλεία από τη χρεοκοπία

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2024, 18:21

Στα στενά δρομάκια της διάσημης συνοικίας Καρτιέ Λατέν του Παρισιού, ανεξάρτητοι βιβλιοπώλες τρoφοδοτούν για αιώνες την πνευματική ζωή της αριστερής όχθης του Σηκουάνα. Ομως, καθώς πολλά από τα καταστήματα αντιμετωπίζουν πλέον χρεοκοπία εξαιτίας του διαδικτυακού εμπορίου και εταιρειών όπως η Amazon, το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε να παρέμβει.

Οι Αρχές του Παρισιού θα αναλάβουν προληπτικά ορισμένες από τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν περισσότερο, στο πλαίσιο μιας τριετούς δοκιμής. Στόχος, λένε, είναι να μην επιτραπεί στην παγκοσμιοποίηση να καταστρέψει τη γοητεία της περιοχής, όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

«Πρόκειται για μια περιοχή της οποίας η εμπορική ψυχή είναι και πολιτιστική» είπε ο Νικολά Μπονέ-Ουλάλζ, αντιδήμαρχος του Παρισιού και αρμόδιος για τον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Από το 2000, το Παρίσι έχει χάσει σχεδόν τα μισά βιβλιοπωλεία του, καθώς περίπου 460 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Paris Urbanism Agency.

«Τώρα οι Αρχές αντιλαμβάνονται το γεγονός ότι αυτή η περιοχή χρειάζεται τα βιβλιοπωλεία της για να διατηρήσει τον χαρακτήρα της» είπε ο Μισέλ Ντιμπουά, πελάτης στο βιβλιοπωλείο «Compagnie», απέναντι από τη Σορβόννη, στην καρδιά του Καρτιέ Λατέν. «Είναι αργά, αλλά ελπίζω όχι πολύ αργά».

Το πιλοτικό πρόγραμμα, που θα διεξαχθεί στο 5ο, 6ο και 7ο διαμέρισμα –το οποίο περιλαμβάνει το Καρτιέ Λατέν–, σηματοδοτεί την τελευταία προσπάθεια της Γαλλίας να θωρακίσει την πολιτιστική κληρονομιά της από το αμερικανικό εμπόριο. Πέρυσι επέβαλε στην Amazon ελάχιστη χρέωση 3 ευρώ για τα βιβλία που παραγγέλθηκαν στο διαδίκτυο, σε μια προσπάθεια να κάνει τους τοπικούς λιανοπωλητές πιο ελκυστικούς.

Η γαλλική νομοθεσία απαιτεί από τους εκδότες να ορίζουν την τιμή των νέων βιβλίων, έτσι ώστε οι αναγνώστες να πληρώνουν το ίδιο ποσό, είτε αγοράζουν διαδικτυακά, είτε από ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο, είτε από ένα μικρό ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο. Τέτοια μέτρα συνέβαλαν στη διατήρηση των 3.500 ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων της Γαλλίας, υπερτριπλάσιων από εκείνα που υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ανακοίνωση αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από ορισμένους βιβλιοπώλες. «Δεν βλέπω πώς θα τα καταφέρουν» είπε στους Times η Κολέτ Κερμπέρ, ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου στο Μαρέ. «Η ανάληψη των επιχειρήσεων είναι πολύ καλή ιδέα, αλλά θα χρειαστούν εκπαιδευμένους βιβλιοπώλες για να τα κρατήσουν ζωντανά. Αν θέλουν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις βιώσιμες, πρέπει να κάνουν περισσότερα για να εξασφαλίσουν ότι το κόστος, συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου, είναι προσιτό».

Η Φλοράνς Μπερτού, η δήμαρχος του 5ου διαμερίσματος, είπε ότι κάνει «καθημερινό αγώνα» για να αποτρέψει την εξαφάνιση των βιβλιοπωλείων. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια των δέκα ετών της θητείας της «άνοιξαν περισσότερα από όσα έκλεισαν» στην περιφέρειά της, η οποία τώρα μετράει 110 επιχειρήσεις του είδους.

Ενα που δεν κατάφερε να σώσει ήταν το «Ζιλμπέρ Ζον», ένα εμβληματικό βιβλιοπωλείο στο Σεν Μισέλ, που εξυπηρέτησε γενιές μαθητών. Το κλείσιμό του, το 2021, ήταν «μια καταστροφή», είπε. Ενα ιταλικό εστιατόριο βρίσκεται πλέον στη θέση του.

«Λατρεύω τα μικρά βιβλιοπωλεία, αλλά δεν νομίζω ότι η πόλη του Παρισιού μπορεί να παλέψει ενάντια στην παλίρροια της αλλαγής» ανέφερε στους Times η σύμβουλος μάρκετινγκ Τερέζ Τορίς. «Οι ανεξάρτητοι βιβλιοπώλες θα πρέπει να βρουν δημιουργικές λύσεις για να προσαρμόσουν τις επιχειρήσεις τους, ίσως φιλοξενώντας εκδηλώσεις ή βρίσκοντας νέους τρόπους για να κάνουν τους ανθρώπους να έρχονται στα καταστήματά τους».

Ενα βιβλιοπωλείο του Καρτιέ Λατέν που δείχνει να προσαρμόζεται είναι το περίφημο «Shakespeare and Company», που στεγάζεται σε κτίριο του 17ου αιώνα κοντά στην Παναγία των Παρισίων.

Εξειδικεύεται σε αγγλόφωνα βιβλία, διοργανώνει αναγνώσεις και συναντήσεις, ενώ το 2019 γιόρτασε τα 100 χρόνια του. Συχνά σχηματίζονται μεγάλες ουρές έξω από αυτό, καθώς τουρίστες από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία έρχονται να περιηγηθούν στο στενό βιβλιοπωλείο με τα ξύλινα ράφια, που φτάνουν ως την οροφή.

Είναι τόσο δημοφιλές, που ένας φύλακας στέκεται έξω από την πόρτα για να ρυθμίζει την είσοδο των επισκεπτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...