Την ώρα που οι γαλλικές Αρχές βρίσκονται υπό έντονη πίεση για την ομαλή διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Euro 2016 και την απειλή επιθέσεων από τζιχαντιστές – όπως δείχνει ο βάρβαρος θάνατος, τη Δευτέρα, ενός αστυνομικού και της συντρόφου του – συνεχίζονται οι πορείες και οι συγκρούσεις στο Παρίσι, με διαμαρτυρίες κατά του εργασιακού νόμου, που προωθούν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.
Οι Αρχές ενημέρωσαν πως οι τραυματίες από τις συμπλοκές στις διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν έπειτα από έκκληση των συνδικάτων, έφτασαν τους 26, εκ των οποίων έξι ήταν διαδηλωτές και είκοσι μέλη των δυνάμεων της τάξης. Επίσης συνελήφθησαν δεκαπέντε άτομα. Οι εικόνες που μετέδωσαν τα πρακτορεία έδειξαν μια μικρή ομάδα ατόμων που, με καλυμμένα πρόσωπα, άρχισαν να εκτοξεύουν ξύλα κατά των αστυνομικών.
Οσον αφορά τα επεισόδια του περασμένου σαββατοκύριακου στη Μασσαλία, στον αγώνα Αγγλίας-Ρωσίας, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει την τακτική των απελάσεων: «Σίγουρα κάποιοι θα απελαθούν. Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν εντός γαλλικών συνόρων, μετά τα όσα συνέβησαν», δήλωσε σχετικά. Η αρχή έγινε το πρωί της Τρίτης στις Κάννες, όπου η γαλλική αστυνομία σταμάτησε λεωφορείο με ρώσους εκδρομείς, με προορισμό τη Λιλ, και αφού εξέτασε τα χαρτιά τους, ανακοίνωσε πως 29 από αυτούς θα απελαθούν από τη χώρα.
Πίσω στους δρόμους του Παρισιού, τα συνδικάτα, με επικεφαλής τη CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας), ανακοίνωσαν την κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση του κώδικα εργασιακών σχέσεων.
Ο πύργος του Αϊφελ παρέμεινε κλειστός για το κοινό «εξαιτίας του εθνικού κοινωνικού κινήματος». Το κλείσιμο κρίθηκε έντονα ζημιογόνο, αφού αποφασίστηκε εν μέσω του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, ενός τουρνουά που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Σε περίπου 130 άτομα, τα οποία είχαν προσαχθεί στη διάρκεια προηγούμενων διαδηλώσεων στη γαλλική πρωτεύουσα, απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις διαδηλώσεις, καθώς, από τις αρχές Μαρτίου, πολλές συγκεντρώσεις έδωσαν χώρο σε σκηνές αντάρτικου πόλεων, προκαλώντας εκατοντάδες τραυματίες και συλλήψεις.
Προς όσους πιστεύουν πως αυτός είναι ο τελευταίος γύρος του ατέλειωτου μπρα ντε φερ με την εξουσία, ο ηγέτης της CGT Φιλίπ Μαρτινέ υποσχέθηκε μια «ιστορική απάντηση».
Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν και σε περίπου 50 πόλεις της επαρχίας. Στήθηκαν οδοφράγματα στη Βρέστη και άρχισαν απεργίες στο λιμάνι της Μασσαλίας. Επλήγη επίσης ο τομέας της ενέργειας με διακοπή της παραγωγής σε διάφορους σταθμούς και διακοπή γραμμών υψηλής τάσης στην περιοχή του Παρισιού, σύμφωνα με τη CGT.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News