863
| Frank Augstein/Pool via REUTERS

Παρέμβαση του Μπόρις Τζόνσον για τις τρανς αθλήτριες: Δεν μπορούν να αγωνίζονται ως γυναίκες

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2022, 23:58
|Frank Augstein/Pool via REUTERS

Παρέμβαση του Μπόρις Τζόνσον για τις τρανς αθλήτριες: Δεν μπορούν να αγωνίζονται ως γυναίκες

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2022, 23:58

O Μπόρις Τζόνσον έχει ένα ταλέντο να μην αποφεύγει τις πολιτικές κακοτοπιές —πιο σωστά, μοιάζει να τις προσελκύει. Ετσι, ο βρετανός πρωθυπουργός ενεπλάκη σε μια δύσκολη συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή των διεμφυλικών αθλητών σε αγωνίσματα ως γυναίκες, μια συζήτηση πολυπαραγοντική, σχετικά με την κοινωνική ένταξη, τα δικαιώματα των τρανς, αλλά και την αθλητική δικαιοσύνη, με αφορμή την περίπτωση της ποδηλάτισσας Εμιλι Μπρίτζες.

Η Μπρίτζες επρόκειτο να λάβει μέρος στον πρώτο της γυναικείο αγώνα το περασμένο Σάββατο, στο Ντέρμπι της Αγγλικίας, αλλά τελικά κρίθηκε ακατάλληλη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία της Ποδηλασίας (UCI). Οπως ανέφερε το Reuters, η ίδια υποστήριξε ότι παρείχε τόσο στη Βρετανική Ομοσπονδία όσο και στην UCI τα απαραίτητα ιατρικά στοιχεία για τη συμμετοχή της στη διοργάνωση και δεν κατανοεί την απόφαση αποκλεισμού της.

«Κανείς δεν πρέπει να χρειαστεί να διαλέξει ανάμεσα στο ποιος είναι και στο άθλημα που αγαπά», είπε, για να προσθέσει: «Παρέδωσα στη Βρετανική Ομοσπονδία Ποδηλασίας και στην UCI τα επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία πληρούσα τα κριτήρια για τις διεμφυλικές ποδηλάτισσες, περιλαμβανομένων και των επιπέδων τεστοστερόνης, τα οποία ήταν σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που αναφέρονται στους κανονισμούς».

To θέμα της πήρε διαστάσεις. Εντάσσεται σε μια γενικότερη προβληματική σχετικά με τη συμμετοχή αθλητών που υπήρξαν άνδρες σε αγωνίσματα γυναικών και απασχόλησε πρόσφατα και την κολύμβηση στις ΗΠΑ. Από τη μία τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, το δικαίωμα ενός ανθρώπου που νιώθει γυναίκα να κάνει το σπορ που αγαπά με γυναίκες και από την άλλη ο… αθέμιτος ανταγωνισμός, τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός οργανισμού και η ανάπτυξη μυϊκού συστήματος άνδρα. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η πολιτική ορθότητα καιροφυλακτεί.

Σε αυτό το θέμα λοιπόν ενεπλάκη και ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σχολίασε:

«Δεν νομίζω ότι τα βιολογικά αρσενικά (άτομα) πρέπει να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλητικά γεγονότα, αυτό μου φαίνεται απλώς λογικό.

»Τυχαίνει επίσης να πιστεύω ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν χώρους –είτε πρόκειται για νοσοκομεία, φυλακές είτε αποδυτήρια– που να είναι αφιερωμένοι στις γυναίκες. Μέχρι εκεί φτάνει η σκέψη μου για το συγκεκριμένο θέμα.

»Αν αυτό με φέρνει σε σύγκρουση με κάποιους άλλους, τότε πρέπει να τα λύσουμε όλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμπαθώ πάρα πολύ τους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν φύλο, στη μετάβαση, και είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε στους ανθρώπους τη μέγιστη αγάπη και υποστήριξη στη λήψη αυτών των αποφάσεων. Αυτά είναι πολύπλοκα ζητήματα και δεν μπορούν να λυθούν με ένα γρήγορο και εύκολο νομοθετικό κομμάτι. Χρειάζεται πολλή σκέψη για να γίνει αυτό σωστά», παραδέχθηκε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Αυτή του η τοποθέτηση δεν πέρασε χωρίς αντιδράσεις. Η οργάνωση Stonewall, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, έκανε λόγο για «εμπρηστική ρητορική»:

«Τα τρανς άτομα αξίζουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους που απολαμβάνουν τα οφέλη του αθλητισμού και οι γενικοί αποκλεισμοί των τρανς ατόμων που συμμετέχουν είναι θεμελιωδώς άδικοι. Αυτό είναι ένα περίπλοκο και ταχέως εξελισσόμενο ζήτημα και μεγάλο μέρος της επιστήμης δεν υπάρχει ακόμη σε αυτόν τον τομέα.

»Οι πολιτικές ένταξης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για κάθε άθλημα και είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγεται η χρήση εμπρηστικής ρητορικής, η οποία συχνά προκαλεί στα τρανς άτομα να σταματήσουν να ασχολούνται με τα αθλήματα που αγαπούν».

Η οργάνωση πρόσθεσε ότι αν και ο αθλητισμός της ελίτ «συχνά κυριαρχεί σε αυτές τις συζητήσεις», τα τρανς άτομα «υποεκπροσωπούνται επίσης στον κοινοτικό αθλητισμό», όπου «συχνά αισθάνονται αποκλεισμένοι. Ο αθλητισμός έχει τη μοναδική δύναμη να μας φέρνει κοντά και είναι σημαντικό τα τρανς άτομα να έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τα οφέλη του, χωρίς να αντιμετωπίζουν αποκλεισμούς ή κατάχρηση».

Τα σχόλια του Μπόρις Τζόνσον ακολούθησαν πάντως μια επιστολή υπογεγραμμένη από μια ομάδα επίλεκτων γυναικών ποδηλατών –συμπεριλαμβανομένων Ολυμπιονικών που έχουν αποσυρθεί, επιστημόνων και ερευνητών– που καλούσε την UCI να «ανακαλέσει» τους κανόνες του σχετικά με τη συμμετοχή των τρανς και τα όρια ανιχνεύσιμης τεστοστερόνης και να εφαρμόσει κριτήρια καταλληλότητας για γυναίκες «με βάση τα γυναικεία βιολογικά χαρακτηριστικά».

Η επιστολή –αναφερόμενη στην περίπτωση της Μπρίτζες– ανέφερε ότι υπήρχε «βαθιά λύπη» για την «κατάσταση κρίσης», υποστηρίζοντας ότι οι αθλήτριες στο Ηνωμένο Βασίλειο «σας έδειξαν ότι ήταν πρόθυμες να μποϊκοτάρουν» προκειμένου η UCI και η Βρετανική Ομοσπονδία Ποδηλασίας (BC) «να ακούσουν τις ανησυχίες τους για την απόδοση δικαιοσύνης στο άθλημά τους».

Η επιστολή, η οποία περιελάμβανε την υπογραφή της Σάρα Σίμινγκτον, επικεφαλής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών προγραμμάτων στη βρετανική ποδηλασία, ανέφερε: «Η ομάδα λέει ότι οι τρέχοντες κανόνες για τους τρανς πρέπει να ακυρωθούν, εκτός εάν η UCI μπορεί να παράσχει ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις ότι οι κανόνες εγγυώνται δικαιοσύνη για τις γυναίκες αθλήτριες. Τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης «δεν μπορούν να μετριάσουν επαρκώς όλα τα πλεονεκτήματα του ανδρικού αθλητισμού».

Μετά την αποτροπή της από το να συμμετάσχει στην πρώτη της γυναικεία κούρσα ως τρανς γυναίκα, η Μπρίτζες δημοσίευσε μια δήλωση λέγοντας: «Είμαι αθλήτρια και θέλω απλώς να αγωνιστώ ξανά ανταγωνιστικά. Ελπίζω να επανεξετάσουν την απόφασή τους σύμφωνα με τους κανονισμούς», είπε.

«Με έχουν παρενοχλήσει και με δαιμονοποιούν αδυσώπητα εκείνοι που έχουν συγκεκριμένη ατζέντα να προωθήσουν. Επιτίθενται σε οτιδήποτε δεν είναι ο κανόνας. Αυτό γίνεται χωρίς μέριμνα για την ευημερία ατόμων ή περιθωριοποιημένων ομάδων».

Η Μπρίτζες υποστήριξε ότι η ιδιωτική της ζωή έχει επίσης «παραβιαστεί ολοκληρωτικά» και έχει δεχθεί «στοχευμένη κακοποίηση» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι έλαβε ανάμεικτη ανταπόκριση όταν μίλησε δημόσια για τη αλλαγή της, αλλά πρόσθεσε ότι πολλές γυναίκες ποδηλάτες έχουν στείλει μηνύματα υποστήριξης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...