229
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου | Menelaos Myrillas / SOOC

Παρέμβαση Σακελλαροπούλου για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2022, 14:48
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
|Menelaos Myrillas / SOOC

Παρέμβαση Σακελλαροπούλου για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2022, 14:48

Θέση για το θέμα των υποκλοπών, στη σκιά των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, πήρε το μεσημέρι της Τρίτης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μία ημέρα μετά τη σχετική δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας.

«Η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας συναρτάται με την ανάγκη προστασίας της χώρας σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον που προϋποθέτει εγρήγορση και δύσκολες σταθμίσεις», προσέθεσε, για να συνεχίσει:

«Πρέπει, ωστόσο, να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας. Η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η διαφάνεια της κρατικής δράσης δεν συνιστά μόνον εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά τον πιο κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Θεμελιώνει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό μας συμβόλαιο και την αντοχή του πολιτεύματός μας. Επιβάλλει την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και τη θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Με αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους θεσμούς», επισημαίνει η κυρία Σακελλαροπούλου.

«Ο σεβασμός και η προάσπιση της δημοκρατίας υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, πρόσωπα και αξιώματα. Αποτελεί το πιο υψηλό καθήκον όλων μας απέναντι στον ελληνικό λαό», καταλήγει η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News