Τυπικά θα ήταν μια ομιλία του Κώστα Καραμανλή για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη στα Ανώγεια —τον πρώην Πρωθυπουργό συνδέουν πολλά με τον μακαρίτη ρεθύμνιο βουλευτή της ΕΡΕ και της Νέας Δημοκρατίας, ήταν εξάλλου εκείνος που τον είχε προτείνει «από το πουθενά» το 1997 για την προεδρία της γαλάζιας παράταξης, σε μια κίνηση που τότε άλλαξε το πολιτικό σκηνικό και οδήγησε ένα παρηκμασμένο κόμμα στην εξουσία επτά χρόνια μετά.
Αλλά με τον κ. Καραμανλή όταν μιλάει —ως γνωστόν το κάνει σπανίως καθώς η «αφωνία» του αφότου αποχώρησε από την πρωθυπουργία το 2009 είναι παροιμιώδης— τίποτα δεν μπορεί να είναι τυπικό.
Κατ’ αρχάς ο κ. Καραμανλής είπε πολλά για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη —ομιλία 1.909 λέξεων από έναν άνθρωπο που όπως είπαμε δεν τον ακούς συχνά να μιλά δημοσίως, δεν είναι απλό πράγμα. Και αυτό συνέβη το βράδυ της Τετάρτης στα θρυλικά Ανώγεια της Κρήτης.
Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ πάντρεψε τον Τσόρτσιλ με τις μαντινάδες για να πλέξει το εγκώμιο του Γιάννη Κεφαλογιάννη, περιγράφοντάς τον ως «ακέραιο άνθρωπο», «ευθύ», «ντόμπρο» και «αληθινό» —απέφυγε να αναφερθεί σε μια καταδίκη του Κεφαλογιάννη το 2008.
Ο κ. Καραμανλής είπε πως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος απεβίωσε πριν 10 χρόνια το 2012, υπήρξε «ένας πολιτικός, που, αντίθετα με πολυάριθμες άλλες περιπτώσεις, ήταν ξένος στην υποκρισία, την υστεροβουλία και την προσποίηση. Όταν πίστευε κάτι το έλεγε και το υποστήριζε με πάθος. Όταν θύμωνε σκοτείνιαζε ο ουρανός. Όταν χαιρόταν, φωτιζόταν το πρόσωπό του, ενθουσιαζόταν και γέλαγε με τον άδολο τρόπο ενός μικρού παιδιού», προσέθεσε.
Ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε για το ασίγαστο πάθος του Κεφαλογιάννη για την παράταξη, για την πατρίδα και για την Κρήτη, ενώ σημείωσε και ότι είχε «ακόμα την ασυμβίβαστη προσήλωση στα θέματα διαφάνειας».
Και σε εκείνο το σημείο, η ομιλία του, από μια υμνολογία σε έναν πρώην υπουργό και πρώην βουλευτή που έχει φύγει από τη ζωή εδώ και πολλά πολλά χρόνια, μετατράπηκε σε πολιτική θέση επί της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Διότι επικαλούμενος τα περί διαφάνειας και την ασυμβίβαστη προσήλωση σε αυτή του Κεφαλογιάννη, ο πρώην Πρωθυπουργός μεταπήδησε στο θέμα των υποκλοπών —θα μπορούσε κανείς να πει ότι επρόκειτο για μια έμμεση αλλά σαφής αιχμή του προς το Μέγαρο Μαξίμου και τους χειρισμούς του πριν και μετά τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.
Είπε συγκεκριμένα ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ: «…Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!
»Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιο και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών»…
Κατά τα άλλα ο κ. Καραμανλής μίλησε και για ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και ενιαίας εθνικής στρατηγικής, προειδοποίησε για τη διεθνή αστάθεια, την τουρκική προκλητικότητα και την δυσκαμψία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και έκλεισε με μια μαντινάδα για τον Κεφαλογιάννη:
«Αλλο το να ΄σαι αετός
και άλλο να τον κάνεις.
Άλλο το να θωρείς κορφές
και άλλο να τις φτάνεις».
Κυβερνητικές πηγές: Σεβασμός του απορρήτου και του ΚτΒ
Η παρέμβαση του κ. Καραμανλή δεν πέρασε απαρατήρητη από τα ραντάρ του Μεγάρου Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του Κανονισμού της Βουλής.
Οι ίδιες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημείωσαν ότι γι’ αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη και την Πέμπτη, συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής.
Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, τόνισαν επίσης οι ίδιες πηγές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News