343
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών | REUTERS/Ints Kalnins

Παρέμβαση Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2017, 21:45
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών
|REUTERS/Ints Kalnins

Παρέμβαση Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2017, 21:45

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, ανέγνωσε μια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ενώ επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβανόφ, για την άρνησή του να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον ως τώρα αρχηγό της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Γκάμπριελ καλεί τον πολιτικό κόσμο των Σκοπίων να συμπεριφερθεί με ευθύνη, να μετριάσει τη ρητορική του και να κάνει το παν ώστε να μην προκληθεί ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων.

Σε άλλο σημείο της δήλωσης, ο κ. Γκάμπριελ εκφράζεται «κατηγορηματικά» υπέρ μιας «περαιτέρω προσέγγισης» της χώρας στην ΕΕ, ενώ -όπως δηλώνει στη συνέχεια- «λυπούμαστε ιδιαίτερα που το άλυτο θέμα της ονομασίας εμποδίζει εδώ και χρόνια μια μεγαλύτερη πρόοδο» αυτής της διαδικασίας. «Αυτό έχει σίγουρα συμβάλει αποφασιστικά στην σημερινή κλιμάκωση της κατάστασης», εκτιμά ο κ. Γκάμπριελ για να συμπεράνει ότι «σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει άμεσα κινητικότητα».

Στην ερώτηση της Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ αν κατά αυτό τον τρόπο ο γερμανός υπουργός ασκεί και κριτική στα Ηνωμένα Εθνη για τη στασιμότητα που επικρατεί στο θέμα της ονομασίας, ο Μάρτιν Σέφερ απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση. «Σαφώς και ο ΟΗΕ καλείται να ασχοληθεί με το ζήτημα» τόνισε ο κ. Σέφερ, «αλλά αυτό δεν αποκλείει την παροχή καλών υπηρεσιών στο παρασκήνιο από τη γερμανική κυβέρνηση».

Ο Μάρτιν Σέφερ θύμισε τις επανειλημμένες συνομιλίες στο παρελθόν γύρω από αυτό το ζήτημα πού είχε ο απελθών υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, με τους ομολόγους του στην Αθήνα και στα Σκόπια. «Θα θέλαμε μια καλή λύση», τόνισε, «και θα επιθυμούσαμε πράγματι να μη χρειάζεται να χρησιμοποιεί, ας πούμε, και τα επόμενα δέκα χρόνια τέτοια «λεκτικά τερατουργήματα» (δηλαδή, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) . Ενώ εξέφρασε κατανόηση για τις διαφορετικές θέσης που τηρούν οι δύο χώρες στο θέμα της ονομασίας, ο κ. Σέφερ επισήμανε πως η Γερμανία δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί δεν στάθηκε δυνατόν «τον 21ο αιώνα και μετά από 20 χρόνια να βρεθεί μια κάπως λογική λύση».

Οπως τόνισε, «τόσο δύσκολο δεν είναι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...