962
| CreativeProtagon

«Θέλουμε μια ορατή Αστυνομία», λέει το ΚΙΝΑΛ

|CreativeProtagon

«Θέλουμε μια ορατή Αστυνομία», λέει το ΚΙΝΑΛ

Πότε κινείται θετικά η πολιτική; Οταν προσδένεται στο άρμα οφέλους του συνόλου, επιδεικνύοντας κοινωνικά αντανακλαστικά απέναντι σε μείζονα ζητήματα, τη στιγμή που πρέπει. Η δολοφονία της εικοσάχρονης μωρομάνας στα Γλυκά Νερά και τόσα άλλα αποτρόπαια εγκλήματα το τελευταίο διάστημα, έκαναν το πρωί της Τετάρτης το ΚΙΝΑΛ, τον Γιώργο Καμίνη, κοινοβουλευτικό τομεάρχη, και τον Μαρίνο Σκανδάμη, γραμματέα του Τομέα Προστασίας του Πολίτη, να παρέμβουν διαδικτυακά σε συνέντευξη Τύπου – τη συντόνισε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος. Οσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κόμιζε φάκελο για την εγκληματικότητα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τον κ. Βασίλη Πλιώτα, οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ στηλίτευαν τις αδυναμίες της Ελληνικής Αστυνομίας, απογύμνωναν τις επικοινωνιακές τακτικές –όπως τις χαρακτήρισαν– του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διατύπωναν μέτρα-δεκάλογο, με κύριο ζητούμενο το αίσθημα ασφάλειας του κόσμου. 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης και το υπουργείο «τα άκουσαν» πάντως κανονικά. Στην παρούσα συγκυρία έξαρσης του οργανωμένου εγκλήματος, που προφανώς δεν ορρωδεί προ ουδενός, ούτε προ της ανθρώπινης ζωής, περίσσεψε η αμφιβολία για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Σώματος που μας προστατεύει. 

Ο Γιώργος Καμίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κατακερματισμό των αστυνομικών δυνάμεων που δεν οδηγεί πουθενά»

Ο κ. Καμίνης είδε «επικοινωνιακό πλουραλισμό» και δήθεν λύσεις-πανάκεια, όπως η δημιουργία ειδικών ομάδων (π.χ. για τα Πανεπιστήμια ή για το Μετρό), «κατακερματισμό που δεν οδηγεί πουθενά». Τόνισε ότι η κυβέρνηση περιορίζεται σε ρητορεία για την αύξηση των ποινών, μονοπάτι που δεν προσφέρει διέξοδο, αφού και συμφόρηση στις φυλακές δημιουργεί και ως «σχολεία εγκληματικότητας» διατηρεί τις τελευταίες. Δεν δίστασε να κάνει λόγο για απόλυτη μυστικότητα και αδιαφάνεια στο σύστημα φύλαξης προσώπων, φαινόμενο που αποκαλύφθηκε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο στην υπόθεση Φουρθιώτη, κάνοντας παράλληλα εκτενή αναφορά στις ερωτήσεις του σχετικά με τη φύλαξη ευπαθών ομάδων. Σημείωσε μάλιστα ότι ο Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή, είχε δεσμευτεί ότι θα φέρει αλλαγή του νομικού πλαισίου, την οποία, «ενάμιση μήνα μετά, ακόμα περιμένουμε». 

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι «θέλουμε μια ορατή Αστυνομία. Με περισσότερες πεζές ή εποχούμενες περιπολίες στον δρόμο. Ούτε απούσα, ούτε υπερπαρούσα – γιατί κι αυτό το τελευταίο πολλές φορές απουσία συνεπάγεται». 

«Επικοινωνιακή οπερέτα»

Στο επικοινωνιακό κομμάτι και την αγωνία της κυβέρνησης για το φαίνεσθαι, εστίασε αρχικώς, και μάλιστα με σκληρή γλώσσα, ο κ. Σκανδάμης. «Υπάρχουν δυο μέθοδοι. Βάσει της πρώτης, διαχέονται παντού επικοινωνιακές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και ειδικοί ποινικοί νόμοι, με στόχο τη διαχείριση τού σήμερα», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «οπερέτα» τη σχετική δήλωση περί αυστηροποίησης ποινών του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, «όχι από το υπουργείο του, αλλά από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών». «Υπάρχει, δε, τακτική διαχρονική στην περίπτωση σοβαρών εγκλημάτων, μόνιμης διαρροής από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του τύπου «εμείς τους πιάνουμε, εσείς τους αφήνετε» (σ.σ.: με αιχμή δηλαδή στη δικαστική εξουσία), αφήγημα επικίνδυνο, με πυρήνα ολοκληρωτικό». 

Μαρίνος Σκανδάμης, γραμματέας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Σκανδάμης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον δημοκρατικό κίνδυνο που ελλοχεύει, όταν δημιουργούνται ειδικές ομάδες στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., σε μια λογική που δεν λειτουργεί καθετοποιημένα και ενδεχομένως προκαλεί προβλήματα συσπείρωσης και αυτονόμησης, πολλές φορές σε βάρος και της ηγεσίας της Αστυνομίας. 

Εν ολίγοις και σε απλά ελληνικά, η εικόνα είναι η εξής: αστυνομικά τμήματα αποψιλωμένα από αστυνομικούς, καθώς κάποιοι φρουρούν Φουρθιώτηδες, κάποιοι άλλοι αναλώνονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Κι αν ένα περιπολικό εμπλακεί σε συμβάν, άντε μετά να ελέγξει αν κληθεί και άλλο, σε άλλο δήμο. Κομβική έλλειψη οχημάτων και προσώπων που θα μπορούσαν να παρέχουν αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Πρόσληψη ειδικών φρουρών, προσώπων χωρίς επαρκή επιμόρφωση, και  εγκατάλειψη της επάνδρωσης των αστυνομικών τμημάτων και τμημάτων ασφαλείας. Ο κατάλογος των προβλημάτων είναι μακρύς. 

Αστυνομία… εσωτερικού χώρου

«Πόσοι αστυνομικοί είναι κάθε μέρα στον δρόμο, από το σύνολο αυτών που υπηρετούν στο Λεκανοπέδιο;», ρώτησε ο κ. Σκανδάμης για να ακούσει ο υπουργός και να δώσει στοιχεία. Στο Λεκανοπέδιο όπου υπηρετεί περίπου το 45% των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας, είναι ζήτημα αν βρίσκεται στον δρόμο το 1/3 των αστυνομικών την ημέρα – εκτιμάται από το ΚΙΝΑΛ.  

«Πόσες εξαφανίσεις ανηλίκων, φαινόμενο που επεκτείνεται συνεχώς, έχουμε;». Παρά το γεγονός ότι ασφαλώς υπάρχουν και ευρέσεις, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κλήθηκε εντούτοις να παράσχει στοιχεία, και σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του σε επίπεδο πρόληψης. 

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η κυβέρνηση δοκιμάζονται σοβαρά από την αδυναμία τους να παράγουν ένα επιτελικό μοντέλο αστυνόμευσης με ασφάλεια για τον πολίτη και οι πολιτικές του στερούνται κάθε αποτελεσματικότητας».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα απαντήσει άραγε; 


Τα 10 μέτρα που προτείνει το ΚΙΝΑΛ
  1. Αναπροσδιορισμός και ενίσχυση του ρόλου των αστυνομικών τμημάτων ως βασικού πόλου αστυνόμευσης.
  2. Προσλήψεις μεγάλου αριθμού αστυνομικών από Πανελλαδικές Εξετάσεις και αποκλειστική διάθεση στα αστυνομικά τμήματα. 
  3. Αποδέσμευση περιπολικών και Ομάδας Ζ καθώς και Ομάδων ΟΠΚΕ από τη φύλαξη σταθερών σημείων. 
  4. Επέκταση μεγαλύτερων δυνάμεων περιπολιών κατά τις νυχτερινές ώρες. 
  5. Νέος ευέλικτος σχεδιασμός αστυνόμευσης σε περιοχές όπου εμπλέκεται αστικός και μη αστικός οικισμός. 
  6. Αποδέσμευση δυνάμεων από υδροκέφαλες κεντρικές υπηρεσίες προς όφελος της αστυνόμευσης. 
  7. Στοχευμένες δράσεις αστυνόμευσης.
  8. Ενίσχυση περιπολιών υπηρεσιών ασφαλείας 
  9. Αποδέσμευση αστυνομικών από πάρεργα (επιδόσεις, αντικαπνιστικός νόμος, γνήσια υπογραφών κ.τ.λ.).
  10. Αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικών φρουρών. 

Οι περιοχές και τα εγκλήματα 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ολόκληρες περιοχές εμφανίζονται με αυξημένη εγκληματικότητα και βαριά παραβατικότητα, και δη με συγκεκριμένα εγκλήματα. Γενικότερα, παρατηρείται έξαρση οργανωμένου εγκλήματος νέας γενιάς. 

  • Κέντρο Αθήνας, Χαλκοκονδύλη, πλατεία Βάθη, Μάρνη, Γερανίου, Σωκράτους, Ξούθου – ναρκωτικά, πορνεία, συγκρούσεις αλλοδαπών. 
  • Πλατεία Αγ. Παντελεήμονα, Μιχαήλ Βόδα, Αχαρνών, πλατεία Κολιάτσου – ληστείες, κλοπές, δολοφονίες αλλοδαπών κυρίως, προπηλακισμοί. 
  • Εξοχικές περιοχές και κατοικίες στη βορειοανατολική και νοτιοανατολική Αττική, ήτοι Κορωπί, Νέα Μάκρη, Ανθούσα, Γλυκά Νερά, Παλλήνη, Πικέρμι, Ραφήνα, Διόνυσο – ληστείες μετά φόνου σε εξοχικές και μη κατοικίες. 
  • Γλυφάδα, Βάρη, Βουλιαγμένη, Βούλα – δολοφονίες οργανωμένου εγκλήματος, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, εκβιασμοί. 
  • Δυτική Αττική, Ασπρόπυργο, Μενίδι, Καματερό, Λιόσια, Ελευσίνα, Μάνδρα, Μαγούλα – ναρκωτικά, ληστείες, κλοπές. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...