Η Ευρώπη εισάγει πιο αυστηρούς κανόνες για την προστασία των πολιτών της από τις ψηφιακές καταχρήσεις των μεγάλων εταιρειών, αλλά οι ΗΠΑ καθυστερούν. Το Κογκρέσο συνεχίζει να διεξάγει έρευνες με σκοπό τη μελλοντική σχετική ρύθμιση, όμως ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να παρέμβει. Την προσεχή Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει το πρώτο εκτελεστικό διάταγμά του περί Τεχνητής Νοημοσύνης
Δεν είναι σε θέση να εισαγάγει γενικούς κανόνες, αφού η έγκρισή τους εναπόκειται στο Κογκρέσο και χρονικά περιθώρια πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024 δεν υπάρχουν, ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει τη διαπραγματευτική δύναμη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία τυγχάνει και ο μεγαλύτερος καταναλωτής των πιο εξελιγμένων τεχνολογιών σε πολλούς τομείς.
Ολα τα ομοσπονδιακά υπουργεία και οι υπηρεσίες του κράτους πρέπει να δηλώσουν ποια συστήματα ΤΝ σκοπεύουν να προμηθευτούν. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση ασφάλειας και κατόπιν θα διατεθούν στους δημοσίους υπαλλήλους προς χρήσιν. Ετσι ιδρύεται το NIST, το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας, που θα είναι αρμόδιο για την προαναφερθείσα αξιολόγηση. Αυτά έγραψε η Corriere della Sera σε ανταπόκρισή της από τη Νέα Υόρκη.
Οι εταιρείες τεχνολογίας που θα εισέλθουν στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα προμηθειών πρέπει να δεσμευθούν ότι θα μοιράζονται τα δεδομένα ασφάλειας πληροφοριών με την αμερικανική κυβέρνηση και τους πανεπιστημιακούς της Πληροφορικής. Το εκτελεστικό διάταγμα του Μπάιντεν έρχεται μετά τις καλοκαιρινές συναντήσεις του στον Λευκό Οίκο με τους ηγέτες της αμερικανικής τεχνολογικής βιομηχανίας. Βασίζεται, δε, στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν 15 εταιρείες, από την OpenAI έως την Google.
Η ανακοίνωση της Ουάσινγκτον έρχεται την παραμονή της συνόδου για την ασφάλεια της ΤΝ, διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανία το διήμερο 1-2 Νοεμβρίου. Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσουν η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο. Εκεί θα εκπροσωπηθεί και η Κίνα, βεβαίως.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News