Μία ημέρα πριν από την προαναγγελθείσα παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου από τους Ανεξ. Ελληνες (εδώ), η οποία αναμένεται να οδηγήσει και στη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και ενώ το Ποτάμι έχει ήδη διαλυθεί, ήρθαν οι δηλώσεις δύο ξεχωριστών κυβερνητικών στελεχών να ανοίξουν ένα παράθυρο δεύτερης ευκαιρίας για τα συγκεκριμένα κόμματα.
Πόσο βολικό για την κυβέρνηση, που πρώτα διέλυσε τα μικρά κόμματα και τώρα αναζητά τρόπους να τους χρυσώσει το χάπι…
Την αρχή έκανε το μεσημέρι ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης ο οποίος σε συνέντευξή του στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ είπε ότι τα κόμματα που έχασαν τους βουλευτές τους θα εξακολουθούν να λειτουργούν όπως και σήμερα μετά από τροποποίηση στον Κανονισμό της Βουλής που θα γίνει ύστερα από συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις τις επόμενες μέρες. Στόχος, εξήγησε, να διατηρηθούν τα προνόμια των πολιτικών αρχηγών.
Ακολούθησε η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου –κατά το μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης μάλιστα– ο οποίος τόνισε πως «δεν είναι ηθικά και πολιτικό ορθό η διάλυση μιας ΚΟ κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής περιόδου, παρά το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές μπορεί να επιλέγουν να αφήνουν ένα κόμμα και να πάνε σε κάποιο άλλο».
Ο ίδιος έκανε λόγο για ηθικό και πολιτικό ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί και παρέπεμψε σε μια συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Είναι προφανές ότι από την κυβέρνηση προσπαθούν να αποσυμπιέσουν την κρίση που έχει προκληθεί με τους ΑΝΕΛ –ο Πάνος Καμμένος απείλησε το πρωί στον ΣΚΑΪ (εδώ) με εκλογές πριν την… παρέλαση (της 25ης Μαρτίου) αν του διαλύσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Είναι επίσης προφανές ότι μεθοδεύεται παρέμβαση του Νίκου Βούτση, ώστε να αλλάξει άρον άρον ο Κανονισμός της Βουλής και να μη διαλυθούν οι ΑΝΕΛ.
Ως γνωστόν οι Ανεξ. Ελληνες αριθμούν έξι βουλευτές, αλλά για τη σύσταση ΚΟ δεν λογίζεται ο Αριστείδης Φωκάς επειδή εξελέγη με άλλο κόμμα, την Ενωση Κεντρώων. Με την παραίτηση του κ. Παπαχριστόπουλου και ανάληψη της θέσης του από τον Τέρενς Κουίκ (που έχει θέσει εαυτόν εκτός ΑΝΕΛ), ο αριθμός πέφτει στους τέσσερις και έτσι δεν υπάρχει Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο κ. Καμμένος χάνει τα προνόμια του αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος, όπως συνέβη και με τον Σταύρο Θεοδωράκη την περασμένη εβδομάδα.
Μια τέτοια «ρύθμιση» για τους ΑΝΕΛ θα μοιάζει κραυγαλέα φωτογραφική. Ετσι, αναλυτές πιθανολογούν ότι ο ΚτΒ θα αλλάξει με τρόπο ώστε να μπορεί να επανασυσταθεί και η ΚΟ του Ποταμιού. Αρκεί βέβαια να υπάρχουν κάποιοι βουλευτές που ακόμα να θέλουν να συγκροτήσουν μια ΚΟ…
Πειραιώς: «Εξόφθαλμος εκβιασμός»
Ολη αυτή η μεθόδευση, προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που εξέδωσε ανακοίνωση:
«Οσα παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες είναι το αποτέλεσμα ενός εξόφθαλμου πια εκβιασμού. Ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ακόμη και τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου ο κ. Καμμένος να μην χάσει την καρέκλα του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.
» Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει και είναι πρόθυμος να κάνει όποια παραχώρηση του ζητήσει ο κ. Καμμένος. Αυτό που και οι δύο δεν καταλαβαίνουν είναι ότι όλοι οι πολίτες τους έχουν πάρει πια χαμπάρι».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News