433
Ο Ντόναλντ Τουσκ μιλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 27 Μαρτίου | REUTERS/Vincent Kessler

«Παράθυρο» για παράταση του Brexit ακόμη και για ένα έτος άνοιξε ο Τουσκ!

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 15:47
Ο Ντόναλντ Τουσκ μιλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 27 Μαρτίου
|REUTERS/Vincent Kessler

«Παράθυρο» για παράταση του Brexit ακόμη και για ένα έτος άνοιξε ο Τουσκ!

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 15:47

Ενα θετικό νεύμα από τη Βρετανία περιμένει η ΕΕ για την επέκταση της διαδικασίας εξόδου ακόμη και κατά ένα χρόνο, την ώρα που ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιδιώκει να κερδίσει την υποστήριξη των ευρωβουλευτών για κάθε πιθανό ενδεχόμενο.

Ο Guardian αποκάλυψε την Τετάρτη ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να μεταθέσει την ημερομηνία εξόδου αν υπάρξει ως τις 12 Απριλίου μια νέα πολιτική διαδικασία, δηλαδή η προκήρυξη εκλογών ή ένα νέο δημοψήφισμα. Εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα, δείχνουν ότι η μακρά καθυστέρηση, αν ζητηθεί από το Λονδίνο, θα μεταθέσει την ημερομηνία εξόδου στις 31 Μαρτίου 2020.

Αυτό το περιθώριο θα προσέφεραν οι «27» στην Τερέζα Μέι στη σύνοδο της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο τους πρόλαβε η επιστολή της Μέι για παράταση ως τις 30 Ιουνίου 2019.

Τελικά οι «27» έδωσαν στη Βρετανία δύο επιλογές: είτε την έγκριση της συμφωνίας της και αναβολή του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου, είτε απόρριψη της συμφωνίας και παρουσίαση μέχρι τις 12 Απριλίου από το Λονδίνο ενός εναλλακτικού σχεδίου.

Πηγές της ΕΕ αναφέρουν ότι, ακόμη και με αυτή τη μακριά παράταση, η Βρετανία δεν θα εμπλακεί σε κρίσιμα ζητήματα όπως η κατάρτιση του πολυετούς προϋπολογισμού. Στην πράξη θα είναι μια «παγωμένη» συμμετοχή ώστε να επανέλθουν στο ζήτημα από τις αρχές του 2020.

Παράλληλα, στο Στρασβούργο την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ήταν σαφής σε δηλώσεις του ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, καλώντας τα μέλη του σώματος να μην αγνοήσουν τους Βρετανούς που θέλουν η χώρα τους να παραμείνει στην Ενωση.

Είναι τα (περίπου) έξι εκατομμύρια που υπέγραψαν την διαδικτυακή αίτηση για την ανάκληση του Αρθρου 50, το ένα εκατομμύριο που έκανε πορεία υπέρ ενός δημοψηφίσματος το περασμένο Σαββατοκύριακο και η αυξανόμενη πλειονότητα ανθρώπων που θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ, εξήγησε ο Τουσκ.

Προσθέτει ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να είναι ανοικτό σε μια μακρά παράταση, εάν η Βρετανία επιθυμεί να ξανασκεφθεί τη στρατηγική της.

Κάλεσε ακόμη τα μέλη του σώματος «να μην προδώσουν» τους Βρετανούς που θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να μην αρνηθούν τη συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές, εάν και εφόσον η ημερομηνία του Brexit μετακινηθεί κατά πολλές εβδομάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ πιθανή η διεξαγωγή έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής (πιθανόν στις 10 Απριλίου) για το Brexit.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Τετάρτη οι βρετανοί βουλευτές καλούνται σε μία σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών που προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στην συμφωνία της εξόδου που διαπραγματεύθηκε η Τερέζα Μέι.

Μεταξύ τους είναι ένας νέος νόμος για την αλλαγή της ημερομηνίας του Brexit, η εκδοχή ενός ηπιότερου Brexit, η ακύρωση της διαδικασίας, ένα νέο δεύτερο δημοψήφισμα (αλλά χωρίς καθορισμό του ερωτήματος) ή μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...