401
O Xρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ | ΣΚΑΪ

Παράταση και στην επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, 15 λεπτά/λίτρο για ένα τρίμηνο

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2022, 14:36
O Xρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ
|ΣΚΑΪ

Παράταση και στην επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, 15 λεπτά/λίτρο για ένα τρίμηνο

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2022, 14:36

Παράταση στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης (μετά από αυτή –εδώ– για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας) για ένα τρίμηνο, με 15 λεπτά το λίτρο + ΦΠΑ, ανακοίνωσε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ όπως έκανε γνωστό, την Τετάρτη, εκτός από τα 500 εκατ. ευρώ που θα πιστωθούν στους ευάλωτους πολίτες, θα καταβληθεί και μια γενναία δόση του επιδόματος θέρμανσης, ύψους 190 εκατ. ευρώ.

Η οικονομία πάει ικανοποιητικά, επανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας και παράλληλα αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα και τις προβλέψεις για το 2023, αλλά και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρισε εφικτό τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ σημείωσε ότι το 2023 η χώρα επιστρέφει σε πρωτογενή πλεονάσματα, έχοντας καταφέρει λόγω υψηλής ανάπτυξης, την καλύτερη βελτίωση στα δεδομένα.

Η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος είναι η σημαντικότερη σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, επεσήμανε ο υπουργός.  Το ύψος του ΑΕΠ -αναγνώρισε- είναι ένα πρόβλημα, αλλά η βιωσιμότητα του χρέους δεν τίθεται εν αμφιβόλω.

Σε ό,τι αφορά το market pass, έκανε λόγο για μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο που προέρχεται από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Οπως εκτίμησε, μέσα Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για τη χορήγηση της ενίσχυσης των νοικοκυριών στα καταστήματα τροφίμων. Επανέλαβε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια είναι 16.000 για ένα άτομο, 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι και προσαυξάνεται κατά 5.000 ανά άτομο. Το μέτρο θα ισχύσει από τον Φεβρουάριο (η πρώτη καταβολή, πίστωση στην κάρτα θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου) και για έξι μήνες. Αν ο πολίτης δεν εξαντλήσει το ποσό που θα μπαίνει ως επιδότηση στην κάρτα, το ποσό δεν χάνεται και θα μεταφέρεται στον επόμενο μήνα. Για τους ηλικιωμένους, η διαδικασία μπορεί να γίνει όπως έγινε και με το fuel pass από το gov.gr.

Για τους φιλοξενούμενους: Ισχύει η προσαύξηση των 5.000 ευρώ

Το όριο εισοδήματος είναι το φορολογητέο, ενώ για να δοθεί το επίδομα, δεν κόβεται τίποτα από τον Προϋπολογισμό.

Αντίστοιχα, παρατήρησε, αν μειώναμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα γινόταν οριζόντια βοήθεια και όχι στους ευάλωτους

Οσον αφορά τις τράπεζες, τα επιτόκια και τις ανησυχίες για τη δημιουργία μία νέας γενιάς «κόκκινων δανείων» και στο ερώτημα γιατί δεν επιβάλλεται «ένας  μικρός φόρος και στις τράπεζες» (όπως στα κέρδη διυλιστηρίων και παραγωγών ενέργειας), ο  κ.Σταϊκούρας σημείωσε πως δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις τα ίδια χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές. Η πίεση που μπορεί να ασκηθεί στο τραπεζικό σύστημα, είναι πιο ισχυρή, θέλησε να επισημάνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...