518
Πούτιν και Ερντογάν τον Αύγουστο στο Σότσι. Θα συναντηθούν ξανά την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στο Ουζμπεκιστάν | REUTERS

Παράνομο χρήμα «βλέπουν» ΗΠΑ και ΕΕ στο ντιλ Πούτιν – Ερντογάν  

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2022, 11:26
Πούτιν και Ερντογάν τον Αύγουστο στο Σότσι. Θα συναντηθούν ξανά την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στο Ουζμπεκιστάν
|REUTERS

Παράνομο χρήμα «βλέπουν» ΗΠΑ και ΕΕ στο ντιλ Πούτιν – Ερντογάν  

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2022, 11:26

Από τα καλά λόγια, στην πίεση προς τον Ερντογάν περνούν ΗΠΑ και ΕΕ, όπως αναφέρει αναλυτικό δημοσίευμα των Financial Times, μετά τα ντιλ που έκαναν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι, στις 5 Αυγούστου, για την παράκαμψη των κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι τουρκικές τράπεζες που θεωρούνται «μια πίσω πόρτα για παράνομες ροές χρήματος».  

Οπως σημείωσαν οι FT, οι ΗΠΑ εστιάζουν στις τουρκικές τράπεζες που έχουν ήδη ενσωματωθεί στο Mir, το σύστημα εγχώριων πληρωμών της Ρωσίας, σύμφωνα με δύο δυτικούς αξιωματούχους που παρακολουθούν αυτά τα σχέδια. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν αντιπροσωπεία η οποία αναμένεται να εκφράσει απευθείας τις ανησυχίες της στην Τουρκία. Στο στόχαστρο νέων κυρώσεων αναμένεται να βρεθούν τράπεζες και πρόσωπα που βοηθούν τον Πούτιν να βρίσκει «παραθυράκια» έναντι των γνωστών κυρώσεων της Δύσης. 

Πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, η Vakıfbank, η Ziraat Bank, η İş Bank, η DenizBank και η Halkbank, έγιναν μέλη του συστήματος πληρωμών Mir, το οποίο αναπτύχθηκε από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ως μια εναλλακτική λύση στη Visa και στην Mastercard. 

«Σύναξη» με Πούτιν, Σι και Ερντογάν στο Ουζμπεκιστάν

Πούτιν και Ερντογάν θα συναντηθούν ξανά την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στο Ουζμπεκιστάν, στο περιθώριο της διάσκεψης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, όπου ο Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Πρόκειται για μια σύναξη που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της Δύσης.

Η πίεση στην Τουρκία έρχεται μετά την απόφαση ΗΠΑ και ΕΕ για την αυστηρότερη εφαρμογή των υφιστάμενων κυρώσεων, αντί για την επιβολή νέων μέτρων κατά της Ρωσίας. Η οπτική αυτή αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο απέτυχαν να προκαλέσουν ζημιά στην οικονομία της Ρωσίας στο βαθμό που ήλπιζαν οι δυτικοί. Και γι’ αυτό εστιάζουν στο κλείσιμο των κενών που υπάρχουν στα τρέχοντα μέτρα για να συμπιέσουν τις ροές χρηματοδότησης του Κρεμλίνου.

«Θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρίτων χωρών δεν πρέπει να διασυνδέονται με το δίκτυο πληρωμών Mir διότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους κυρώσεων» ανέφερε ένας από τους δύο αξιωματούχους που μίλησαν στους FT. «Πρέπει να κλείσουμε τα παραθυράκια», τόνισε ο δεύτερος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες που έγιναν μέσα στον Σεπτέμβριο, μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, για την επιβολή των στοχευμένων κυρώσεων, με την Τουρκία να αποτελεί τον κύριο στόχο.

Η άρνηση του Ερντογάν να εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η πρόσφατη υπόσχεση για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας με τη Μόσχα έχουν ανησυχήσει τους δυτικούς συμμάχους του. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα θέσουν επίσης στο στόχαστρο οντότητες που βοηθούν τη Μόσχα να λαμβάνει τα έσοδα από τις εξαγωγές ή διευκολύνουν την εισαγωγή βιομηχανικών και αμυντικών προϊόντων που απαγορεύονται βάσει των κυρώσεων της Δύσης. Επίσης, συζητείται η στόχευση σε συγκεκριμένα πρόσωπα που συνδέονται με τις ρωσικές βιομηχανίες λογισμικού και ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και με τον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Εκτός από την Τουρκία, το κυνήγι για να κλείσουν τα παραθυράκια αποφυγής των δυτικών κυρώσεων θα επεκταθεί στον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και τον Περσικό Κόλπο. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...