1129
Κρατήρας από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Ντνίπρο | REUTERS/Mykola Synelnykov

«Παραμείνετε στα καταφύγια!» – Οι σειρήνες ήχησαν ξανά στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2022, 10:05
Κρατήρας από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Ντνίπρο
|REUTERS/Mykola Synelnykov

«Παραμείνετε στα καταφύγια!» – Οι σειρήνες ήχησαν ξανά στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2022, 10:05

Οι προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν ξανά σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, καθώς η Μόσχα εξαπέλυσε και νέο κύμα πυραυλικών επιθέσεων μετά τα χτυπήματα της Δευτέρας –ακόμα και στο ιστορικό κέντρο του Κιέβου– που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 19 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έθεσαν σήμερα το σύνολο της Ουκρανίας σε συναγερμό για νέες πυραυλικές επιθέσεις, μία ημέρα μετά τον σφοδρό βομβαρδισμό πολλών πόλεων από τη Ρωσία.

«Προσοχή. Στη διάρκεια της ημέρας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πυραυλικών επιθέσεων στο έδαφος της Ουκρανίας. Παρακαλώ, παραμείνετε στα καταφύγια για την ασφάλειά σας, μην αγνοείτε τις σειρήνες προειδοποίησης», ήταν το μήνυμα που εστάλη μέσω Telegram.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέο κύμα επιθέσεων με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι σε πόλεις όπως το Ντνίπρο και η Ζαπορίζια.

Για απελπισμένη κίνηση του Πούτιν κάνει λόγο ο Guardian σε ανάλυσή του για το μπαράζ χτυπημάτων σε αστικές περιοχές μεγάλων ουκρανικών πόλεων.

«Τα θύματα ήταν απλοί Ουκρανοί: τόσο αυτοί που σκοτώθηκαν σε μια διασταύρωση στο Κίεβο κοντά σε μια παιδική χαρά όσο και αυτοί που έμειναν χωρίς φως, νερό και θέρμανση σε αρκετές πόλεις. Αλλά το μπαράζ των χτυπημάτων της Δευτέρας ήταν μια απελπισμένη κίνηση του Πούτιν για να απαντήσει σε όσους ασκούν κριτική για τους στρατιωτικούς χειρισμούς μετά την έκρηξη στην Κριμαία», γράφει ο Guardian.

Ο στρατιωτικός αναλυτής της βρετανικής εφημερίδας, Νταν Σάμπα, χαρακτήρισε τα πλήγματα της Δευτέρας ως «κυνική απάντηση του Κρεμλίνου» για τον βομβαρδισμό της γέφυρας Κερτς στην Κριμαία.

«Τίποτα από ό,τι χτυπήθηκε δεν έχει κάποια ιδιαίτερη στρατιωτική σημασία και η κυνική απόφαση να στοχοποιηθούν το Κίεβο και άλλα κέντρα πόλεων ήταν καθαρά πολιτική, ανεξαρτήτως των ισχυρισμών Πούτιν», σημειώνει. Στόχος, εκτιμά, να προκαλέσει φόβο, να «θυμίσει» στους Ουκρανούς και τους κατοίκους του Κιέβου ότι ο πόλεμος είναι στην πόρτα τους και να σύρει την ηγεσία τους σε διαπραγματεύσεις συνθηκολόγησης.

«Δεν είμαι έκπληκτος με ό,τι συνέβη στο Κίεβο. Ο Σουροβίκιν (σ.σ. ο νέος διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία) είναι ανελέητος και δεν δίνει καμία αξία στην ανθρώπινη ζωή. Φοβάμαι ότι τα χέρια του θα καλυφθούν με το ουκρανικό αίμα», δήλωσε στον Guardian πρώην αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.

Στη Μόσχα, εν τω μεταξύ, φωνές όπως του στρατιωτικού συντάκτη στην Komsomolskaya Pravda, Αλεξάντερ Κοτς, μιλούν για αλλαγή στρατηγικής και νέο τρόπο διεξαγωγής του πολέμου (σ.σ. που χάνει στο πεδίο στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας). «Πρέπει να ελπίζουμε ότι αυτή δεν είναι μια εκδίκηση “μια κι έξω” αλλά ένα νέος τρόπος διεξαγωγής του πολέμου», ανέφερε, ενώ πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου έγινε ακόμη πιο αιμοδιψής, ισχυριζόμενος ότι «η ρωσική κοινή γνώμη θέλει μαζικά χτυπήματα και μια ολική καταστροφή των δομών που χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό».

Την ίδια ώρα, απειλητικά μηνύματα για το ενδεχόμενο μιας απευθείας αναμέτρησης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, στέλνει ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Η απευθείας αναμέτρηση με τις ΗΠΑ και το NATO δεν είναι προς το συμφέρον της Μόσχας ούτε επιδίωξή της, αλλά η Ρωσία θα αντιδράσει στη μεγεθυνόμενη ανάμειξη της Δύσης στη σύρραξη στην Ουκρανία», τόνισε ο Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Προειδοποιούμε και ελπίζουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης (της σύρραξης) στην Ουάσινγκτον και στις άλλες δυτικές πρωτεύουσες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χαρακτήρισε τα σφοδρά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον υποδομών πολλών ουκρανικών πόλεων «τρομοκρατία εναντίον του άμαχου πληθυσμού».

«Αυτές οι ειδεχθείς στρατιωτικές ενέργειες αντιπροσωπεύουν πλήρη περιφρόνηση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του (διεθνούς) ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Ο μοναδικός λόγος πίσω από αυτές τις βάρβαρες και απάνθρωπες πράξεις είναι να εξαπλωθεί ο τρόμος, καθώς και η υπεραναπλήρωση για τις αποτυχίες ως προς την επίτευξη τακτικών και στρατηγικών στόχων της Ρωσίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση η οποία συνυπογράφεται από τον πολωνό υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα στον ΟΑΣΕ Ζμπίγκνιου Ράου και τη γερμανίδα Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμιτ.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία συγκαταλέγεται στα 57 κράτη-μέλη του Οργανισμού.

Από το 2014, ο διεθνής οργανισμός με έδρα στη Βιέννη επέβλεπε την εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία. Αφού άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ αποχώρησε.

Η Ουκρανία κατήγγειλε τη Δευτέρα τη Ρωσία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ότι είναι κράτος τρομοκράτης, την ώρα που σε έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τα κράτη-μέλη κλήθηκαν να συζητήσουν σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η συζήτηση μετατράπηκε σε άγρια κόντρα Κιέβου – Μόσχας για τις πυραυλικές επιθέσεις της Δευτέρας.

«Η Ρωσία απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι είναι κράτος τρομοκράτης και χρειάζεται αποτροπή με τον πιο σθεναρό τρόπο», υπογράμμισε ο ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σερχέι Κισλίτσα.

Απαντώντας, ο ρώσος ομόλογός του, Βασίλι Νεμπένζια, μίλησε και πάλι για «καθεστώς» στο Κίεβο που αποτελεί «την πιο σκανδαλώδη τρομοκρατική οργάνωση».

«Βαθιά σοκαρισμένος» από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατήγγειλε την «απαράδεκτη κλιμάκωση του πολέμου», στον οποίο –όπως επεσήμανε– «οι άμαχοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα».

Ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι εκτίμησε ότι το μπαράζ ρωσικών χτυπημάτων θα προκαλέσει νέους εκτοπισμούς.

«Η φρίκη αυτού που έγινε σήμερα στην Ουκρανία (…) είναι ασυγχώρητη», τόνισε ο ιταλός διπλωμάτης μιλώντας σε δημοσιογράφους, για να συμπληρώσει:

«Φοβάμαι πως τα γεγονότα των τελευταίων ωρών θα προκαλέσουν νέους εκτοπισμούς»

Το σχέδιο ψηφίσματος, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, καταδικάζει τις «παράνομες» προσαρτήσεις των περιφερειών Ντανιέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα μετά τα «υποτιθέμενα δημοψηφίσματα», που όπως υπογραμμίζεται, δεν έχουν καμία νομιμότητα εν δυνάμει του διεθνούς Δικαίου. Καλεί επίσης να μην αναγνωριστούν από κανέναν οι προσαρτήσεις και να αποσυρθούν αμέσως τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.

Σε επιστολή της προς όλα τα κράτη-μέλη, η Ρωσία καταφέρθηκε εναντίον των δυτικών αντιπροσωπειών, οι ενέργειες των οποίων «δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου».

Τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης παρακώλυσε διένεξη επί της διαδικασίας μετά την προσπάθεια της Μόσχας να εξασφαλίσει, μάταια, ότι η ψηφοφορία θα γινόταν μυστικά, ασυνήθιστη διαδικασία, που επί της αρχής συνήθως χρησιμοποιείται στις εκλογικές διαδικασίες, για παράδειγμα για την ανάδειξη μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η ψηφοφορία θα δείξει τον βαθμό απομόνωσης της Ρωσίας. Οι προσπάθειες των υποστηρικτών του κειμένου να πείσουν χώρες που θα μπορούσαν να απέχουν, έχουν ενταθεί.

«Θα είναι δύσκολο. Το ψήφισμα εναντίον της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 είχε εξασφαλίσει μια εκατοστή ψήφους. Νομίζω πως θα έχουμε περισσότερες αυτή τη φορά», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, εκτιμώντας ότι θα είναι από 100 ως 140.

Τα δύο πρώτα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης εναντίον της ρωσικής εισβολής τον Μάρτιο είχαν εξασφαλίσει 141 και 140 ψήφους, είχαν καταψηφιστεί από πέντε κράτη-μέλη (Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία), οι αποχές ήταν αντίστοιχα 35 και 38.

Ομως στην τρίτη ψηφοφορία, στα τέλη Απριλίου, για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η διεθνής ενότητα έναντι της Μόσχας φάνηκε να θρυμματίζεται, με πολύ περισσότερες αποχές (58) και ψήφους κατά (24), παρότι το κείμενο εγκρίθηκε από 93 χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...