489
O «Σουλτάνος» Ερντογάν στην ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του AKP | Twitter/@Akparti

Παραλήρημα Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: Μάθε τα όριά σου, μην προκαλείς – θα νιώσεις τους τρελούς Τούρκους

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 13:33
O «Σουλτάνος» Ερντογάν στην ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του AKP
|Twitter/@Akparti

Παραλήρημα Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: Μάθε τα όριά σου, μην προκαλείς – θα νιώσεις τους τρελούς Τούρκους

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 13:33

Προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας εν αμφιβόλω τον προγραμματισμένο για τον Μάρτιο στην Αθήνα, νέο γύρο των διερευνητικών επαφών, αλλά και ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι μόνη λύση στην Κύπρο είναι η λύση των δύο κρατών – η νομιμοποίηση δηλαδή της κατοχής και του ψευδοκράτους των Τούρκων στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

«Θέλετε-δεν θέλετε, θα δεχτείτε δύο κράτη στην Κύπρο»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τον έλληνα Πρωθυπουργό ότι (με δηλώσεις όπως αυτές που έκανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία) «προκαλεί», του «υπενθύμισε» με νόημα ότι όταν «έρθει η ώρα» δεν θα έχει υποστήριξη από κανέναν (σύμμαχο, ΕΕ ή ΗΠΑ), δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο.

Από το ανθελληνικό παραλήρημα του Ερντογάν δεν έλειψε η αναφορά στα νησιά, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο (υπουργός Αμυνας) Χουλουσί Ακάρ. «Ξέρουμε τι κάνετε στα νησιά», είπε δείχνοντας για μία ακόμη φορά την ενόχληση της Αγκυρας για την αμυντική θωράκιση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Ερντογάν ανέφερε:

«Εγώ έκανα μια δήλωση ότι μπορούμε να συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη. Εκανα αυτή τη δήλωση κι εγώ είδα ότι ο Μητσοτακης με προκαλεί. Είπαμε να ξεκινήσουν οι συναντήσεις των διαβουλεύσεων, με την παλιά τους ονομασία οι διερευνητικές επαφές, και ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στο Ντολμάμπαχτσε. Η δεύτερη συνάντηση θα γινόταν την Αθήνα (σ.σ. εννοώντας ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει νέος γύρος των διερευνητικών επαφών).

»Ο Μητσοτάκης με προκάλεσε. Οταν εσύ με προκαλείς, πώς να συναντηθούμε εμείς οι δυο; Eσύ πρώτα πρέπει να ξέρεις τα όριά σου. Αν πράγματι έχεις μια αναζήτηση για ειρήνη, μη με προκαλείς. Να ξέρεις τα όριά σου. Αν δεν ξέρεις τα όριά σου, σημαίνει πως εσύ έριξες κλωτσιά στο τραπέζι, δραπέτευσες από το τραπέζι. Εμείς δεν φύγαμε απο το τραπέζι. Και αν συνεχιστεί έτσι, εμείς μαζί σου δεν μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι».

«Είναι ξεκάθαρα αυτά που έχετε κάνει στα νησιά. Σε τι βασίζεστε; Πάλι πιστεύετε πως θα σας έρθει βοήθεια απο κάπου; Σε αυτό βασίζεστε; Aν έχετε τέτοια εντύπωση, κάνετε λάθος. Οποιαδήποτε βοήθεια και αν έρθει, να ξέρετε πως η Τουρκία είναι όρθια, είναι στη θέση της και ξέρει το πού και το τι μπορεί να κάνει, αυτό που πρέπει», απείλησε ο τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει υπενθυμίζοντας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Εσύ “βασίστηκες σε κάποια βουνά, αλλά στα βουνά αυτά έριξε χιόνι”. Κανένα όφελος δεν έχεις. Ομως εμείς οτιδήποτε το κάνουμε μόνοι μας. Κι έτσι συνεχίζουμε. Γι’ αυτό θα γνωρίσεις καλά τους “τρελούς Τούρκους”».

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, για το Κυπριακό ο Ερντογάν επανέλαβε ότι «απο εδώ και πέρα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο εκτός απο τη λύση των δυο κρατών». «Θέλετε το δέχεστε, θέλετε όχι. Δεν υπάρχει πια ομοσπονδία. Ξεχάστε την», διεμήνυσε αγνοώντας επιδεικτικά τις αποφάσεις του ΟΗΕ και δυναμιτίζοντας ετσι και τις συνομιλίες του Greentree (άτυπη Πενταμερή) τον ερχόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...