414
Ο Ρούτε αποχωρεί από το κοινοβούλιο στο Αμστερνταμ μετά την παραίτηση της κυβέρνησής του - φυσικά με ποδήλατο | REUTERS/Piroschka van de Wouw

Παραιτήθηκε ο Ρούτε – για το σκάνδαλο των οικογενειακών επιδομάτων

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 15:43
Ο Ρούτε αποχωρεί από το κοινοβούλιο στο Αμστερνταμ μετά την παραίτηση της κυβέρνησής του - φυσικά με ποδήλατο
|REUTERS/Piroschka van de Wouw

Παραιτήθηκε ο Ρούτε – για το σκάνδαλο των οικογενειακών επιδομάτων

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 15:43

«Η ευθύνη της αποτυχίας με τα οικογενειακά επιδόματα είναι της κυβέρνησης». Με αυτά τα λόγια, ο Μαρκ Ρούτε, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή παραίτησης της κυβέρνησής του. Είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στον βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ στον οποίο παρέδωσε την επιστολή παραίτησης.

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, εδώ και ημέρες συζητείτο ότι ο κεντροδεξιός Ρούτε πιεζόταν να παραιτηθεί, εξαιτίας ενός μεγάλου σκανδάλου της φορολογικής διοίκησης που είχε να κάνει με την ακύρωση οικογενειακών επιδομάτων. Ωστόσο αυτή του η κίνηση δημιουργεί ένα πολιτικό κενό σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, με την Ολλανδία να πλήττεται σφοδρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και να παρατηρούνται καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του –στην οποία συμμετέχουν τέσσερα δεξιά και κεντρώα κόμματα– θα αναλάβει ως υπηρεσιακή τον χειρισμό της πανδημίας.

Τι είχε συμβεί; Τι είναι το «toeslagenaffaire» που οδήγησε τον μέχρι πρότινος πανίσχυρο Ρούτε, πρωθυπουργό της Ολλανδίας εδώ και 11 (!) χρόνια, σε παραίτηση;

Ολα ξεκίνησαν από μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία ερευνούσε μια υπόθεση για τη διακοπή οικογενειακών επιδομάτων δημοσίευσε το πόρισμά της στο οποίο έγινε λόγος για «αδικία άνευ προηγουμένου», με την επισήμανση ότι «παραβιάστηκαν οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου». Ηταν μια υπόθεση που εξέθεσε το πολιτικό σύστημα της Ολλανδίας στα μάτια των πολιτών, ακόμα και των ψηφοφόρων του Ρούτε.

Το «toeslagenaffaire», δηλαδή η υπόθεση των οικογενειακών επιδομάτων, είναι ένα σκάνδαλο στο οποίο πρωτοστάτησαν στελέχη της φορολογικής διοίκησης. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή, οι εφοριακοί διέκοψαν τα επιδόματα που λάμβαναν πολλές οικογένειες, κατηγορώντας τις αδίκως για απάτη. Ορισμένοι γονείς υποχρεώθηκαν μάλιστα να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που είχαν λάβει σε διάστημα πολλών ετών – σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Πολλές οικογένειες αντιμετώπισαν στη συνέχεια σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι προτίμησαν να κάνουν τα στραβά μάτια μολονότι γνώριζαν ότι το σύστημα δυσλειτούργησε. Το πολιτικό ζήτημα είναι τεράστιο καθώς η Ολλανδία είναι μια χώρα που επαίρεται για τις φορολογικές ευκολίες που παρέχει σε εταιρείες προκειμένου να έχουν εκεί την έδρα της –την ίδια ώρα όμως εξαντλούσε την αυστηρότητά της και κατά παράνομο τρόπο αφαιρούσε επιδόματα από οικογένειες που τα είχαν τόσο ανάγκη!

Ο δικηγόρος των θυμάτων, Βάσκο Γκρούνεφελτ, κατέθεσε μήνυση την Τρίτη σε βάρος τριών εν ενεργεία και δύο πρώην υπουργών. Θύματα του σκανδάλου εμφανίστηκαν την Δευτέρα σε ένα βίντεο, στο Διαδίκτυο, καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Αυτή η πολιτική κρίση ξέσπασε δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου, οι οποίες θα έκριναν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Ωστόσο ήταν άγνωστο αν θα μπορούσε να διεξαχθούν κανονικά εν μέσω πανδημίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...