436
| Nick Paleologos / SOOC

Παραιτήθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2023, 12:20
|Nick Paleologos / SOOC

Παραιτήθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2023, 12:20

Με μια ανάρτηση στο Facebook και μία ολόκληρη εβδομάδα μετά τις πολυσυζητημένες και εντελώς άστοχες δηλώσεις του για τον τραγικό θάνατο του Αντώνη Καρυώτη στο περιστατικό με το πλοίο «Blue Horizon» στον Πειραιά, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραιτήθηκε τη Δευτέρα από υπουργός Ναυτιλίας.

Πρόκειται για τον δεύτερο υπουργό της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου που εγκαταλείπει το σχήμα, ύστερα από την παραίτηση του Νότη Μηταράκη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον περασμένο Ιούλιο.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο μπρίφινγκ της Δευτέρας, τη θέση του κ. Βαρβιτσιώτη στο υπουργείο Ναυτιλίας θα αναλάβει ο Χρήστος Στυλιανίδης. Ο οποίος κ. Στυλιανίδης είχε τα τελευταία δύο χρόνια το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας, αλλά για άγνωστο λόγο αγνοήθηκε τον Ιούνιο και προτιμήθηκε στη θέση του ο Βασίλης Κικίλιας.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης διαμαρτυρήθηκε ότι έγινε «στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά» και μίλησε για μια δήλωση «που εύκολα παρερμηνεύτηκε», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ζήτησε «άμεσα ειλικρινή συγγνώμη» –όχι και τόσο άμεσα πάντως, καθώς έπρεπε να περάσουν πολλές ώρες για να αντιληφθεί ότι στις συνεντεύξεις του στα κανάλια το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου, μετά το τραγικό συμβάν στον Πειραιά, είχε εξισώσει το θύμα με τους θύτες, κάνοντας λόγο για «θρήνο» και για τους ανθρώπους που πήγαν «για μεροκάματο» και βρέθηκαν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία.

«Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μη κρύβομαι στα δύσκολα. Μπορεί για κάποιους να είμαι ένας καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο. Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Γι’ αυτό και υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του», έγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρβιτσιώτης στην ανάρτησή του.

Ηδη πάντως το κλίμα στην κυβέρνηση ήταν βαρύ για τον κ. Βαρβιτσιώτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο μπρίφινγκ της περασμένης Τετάρτης είχε σχολιάσει με νόημα για τον υπουργό Ναυτιλιάς πως «όλοι αξιολογούνται». Και ρεπορτάζ περί επικείμενων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα –στη σκιά των δραματικών γεγονότων με τις καταστροφές στον Εβρο και στη Θεσσαλία– έφερναν τον κ. Βαρβιτσιώτη ως βασικό υποψήφιο για αποχώρηση. Το αν πρόλαβε και παραιτήθηκε πριν αποπεμφθεί ή του ζητήθηκε η παραίτηση είναι δευτερεύον σε αυτήν την πολιτικά οριακή φάση που βρίσκεται η κυβέρνηση μόλις δυόμισι μήνες μετά την πανηγυρική εκλογή της.

Η ανάρτηση του κ. Βαρβιτσιώτη ήταν η ακόλουθη:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...