358
Η μέχρι χθες πρόεδρος του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου Νεμάτ Μινούς Σαφίκ | REUTERS/Ken Cedeno/File Photo

Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Κολούμπια στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2024, 17:19
Η μέχρι χθες πρόεδρος του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου Νεμάτ Μινούς Σαφίκ
|REUTERS/Ken Cedeno/File Photo

Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Κολούμπια στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2024, 17:19

Η πρόεδρος του Κολούμπια, Νεμάτ Μινούς Σαφίκ, παραιτήθηκε από τη θέση της, τέσσερις μήνες αφότου το φημισμένο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης συγκλονίστηκε από τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια για τον πόλεμο στη Γάζα.

Η Σαφίκ είχε αναλάβει μόλις πριν από έναν χρόνο και όπως αναφέρει το BBC είναι πλέον η τρίτη πρόεδρος πανεπιστημίου που παραιτείται λόγω των χειρισμών της στις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στη Γάζα. Προηγήθηκαν οι παραιτήσεις της προέδρου του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Ελίζαμπεθ Μαγκίλ και του Χάρβαρντ Κλοντίν Γκέι.

Τον Απρίλιο, η Σαφίκ εξουσιοδότησε την Αστυνομία της Νέας Υόρκης να μπουν μέσα την πανεπιστημιούπολη για να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες, κάτι που οδήγησε στη σύλληψη περίπου 100 φοιτητών. Ηταν, σύμφωνα με το BBC, η πρώτη φορά που έγιναν μαζικές συλλήψεις στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, από τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Βιετνάμ πριν από πέντε και πλέον δεκαετίες. Η κίνηση αυτή πυροδότησε και άλλες διαμαρτυρίες σε δεκάδες πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Στην ανακοίνωση της παραίτησής της, όπως αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κολούμπια, η Σαφίκ αναφέρει ότι στη διάρκεια αυτής της περιόδου αναταραχής «ήταν δύσκολο να ξεπεραστούν οι διαφορετικές απόψεις στην κοινότητα του πανεπιστημίου».

«Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπόρεσα να σκεφτώ και αποφάσισα ότι η αποχώρησή μου θα επιτρέψει στο Κολούμπια να ανταποκριθεί καλύτερα στις προκλήσεις που έρχονται», ανέφερε ακόμη.

Πρόσθεσε δε ότι η ίδια προσπάθησε να ακολουθήσει μια πορεία που να τηρεί τις ακαδημαϊκές αρχές και να αντιμετωπίζει τους πάντες με δικαιοσύνη και συμπόνια.  «Ήταν οδυνηρό -για την κοινότητα, για μένα ως πρόεδρο και σε προσωπικό επίπεδο- να βρίσκω τον εαυτό μου, τους συναδέλφους και τους φοιτητές μου αντικείμενο απειλών και κακοποίησης».

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, σφοδρός επικριτής των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, χαιρέτισε την είδηση στο Χ. «Οι Εβραίοι μαθητές του Κολούμπια θα πρέπει να ανασάνουν με ανακούφιση», έγραψε…

Η Σαφίκ, αναφέρει το BBC, είναι έγκριτη οικονομολόγος αιγυπτιακής καταγωγής, η οποία στο παρελθόν έχει εργαστεί για την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Αγγλίας. Στο παρελθόν διετέλεσε επίσης πρόεδρος του London School of Economics.

Η Κατρίνα Αρμστρονγκ, διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ανέλαβε χρέη προσωρινής προέδρου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...