Η αρχή έγινε με τις παραιτήσεις τριών υπουργών και τη Δευτέρα ήρθε η ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Λιβάνου, υπό την πίεση χιλιάδων διαδηλωτών, που μετά τη φονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας την αποχώρηση του πρωθυπουργού Ντιάμπ από την εξουσία, πριν καλά καλά συμπληρώσει ένα έτος στη διακυβέρνηση της χώρας.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, της χειρότερης των τελευταίων δεκαετιών, και της πανδημίας του κορονοϊού, η έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, που ισοπέδωσε τη μισή Βηρυτό παρασύροντας στον θάνατο περισσότερους από 160 ανθρώπους και αφήνοντας άστεγους πάνω από 300.000, έφερε έκρηξη οργής κατά της κυβέρνησης.
Ο Ντιάμπ είχε αναλάβει τα ηνία της πολύπαθης χώρας μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, δύο μήνες αφότου έπεσε η προηγούμενη κυβέρνηση –και πάλι– εν μέσω λαϊκής εξέγερσης.
Στελεχωμένη κυρίως από τεχνοκράτες, η παραιτηθείσα κυβέρνηση απολάμβανε τη στήριξη των μεγάλων πολιτικών κομμάτων του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων του πολιτικού και στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ. Οι κατηγορίες για διαφθορά και κακοδιαχείριση, ωστόσο, πλήθαιναν όσο περνούσε ο καιρός και η πολύνεκρη έκρηξη στη Βηρυτό σήμανε την αρχή του τέλους της.
Σύμφωνα με το Associated Press, ο υπουργός Υγείας, Χαμάντ Χασάν, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι η κυβέρνηση παραιτήθηκε στον απόηχο της τραγωδίας της 4ης Αυγούστου.
Πλέον, ο Λίβανος καλείται να βρει τον τρίτο κατά σειρά πρωθυπουργό σε διάστημα δώδεκα μηνών, ο οποίος θα κληθεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News