Την παραίτηση της τρικομματικής «κυβέρνησης» υπέβαλε την Τετάρτη ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσάν Σανέρ στον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο Σανέρ επικαλείται για την παραίτηση τα προβλήματα απαρτίας στη «Βουλή», τις εξελίξεις εντός των δύο εκ των τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης» και κάποια εσωτερικά ζητήματα που προέκυψαν εντός της «κυβέρνησης».
Ακόμη, ο «πρωθυπουργός» επισημαίνει ότι στόχος της τρικομματικής «κυβέρνησης» που σχηματίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020 και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη «Βουλή» στις 19 Δεκεμβρίου ήταν να περάσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες η πανδημία και οι οικονομικές συνέπειες, θεωρώντας ότι «πετύχαμε και στα δύο».
Ωστόσο, η έλλειψη απαρτίας στη «Βουλή» εμποδίζει την «κυβέρνηση» από το να παράγει έργο και να αντιμετωπίσει τις διάφορες ανάγκες, αλλά και να ανταποκριθεί στο «νομοθετικό» έργο, όπως τονίζει στην επιστολή του.
Τέλος, αναφέρει την πρόταση που έκανε με καλή πρόθεση, όπως λέει για τον καθορισμό ημερομηνίας πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» απορρίφθηκε και από τους συνομιλητές του σε αυτήν τη «Βουλή». «Δεν είδαμε την απαραίτητη κατανόηση και στήριξη», ανέφερε σχετικά.
H τρικομματική συνεργασία ξεκίνησε ως «κυβέρνηση μειοψηφίας» με 25 «βουλευτές» και στήριξη δύο ανεξάρτητων «βουλευτών» που είχαν αποχωρήσει από το κόμμα του Λαού, σημειώνει το ΚΥΠΕ.
Ωστόσο, από τις αρχές του καλοκαιριού άρχισε να εμφανίζεται το πρόβλημα της έλλειψης απαρτίας στη «βουλή». Οι δύο «βουλευτές» του ΚΑ έγιναν ένας, αφού αποχώρησε από το κόμμα αυτό ο Μπερτάν Ζάρογλου, ιδρύοντας πρόσφατα το δικό του. Έτσι ο αριθμός έπεσε στους 24 από τους 26 που χρειάζεται για την απαρτία. Προβλήματα υπήρχαν όμως και στο ΔΚ, όπου ο Σερντάρ Ντενκτάς δεν παρουσιαζόταν στις ολομέλειες, διαφωνώντας με ενέργειες και αποφάσεις της «κυβέρνησης».
Το πρόβλημα χειροτέρεψε με την έναρξη της νέας «κοινοβουλευτικής περιόδου» την 1η Οκτωβρίου αφού η «κυβέρνηση» δεν κατόρθωσε ποτέ να συγκεντρώσει τον αριθμό των 26 «βουλευτών» για την απαρτία. Η σύγκλιση «κυβέρνησης» και αντιπολίτευσης για διεξαγωγή πρόωρων «βουλευτικών» στις 6 Φεβρουαρίου 2022 κόλλησε στην απαίτηση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων να ισχύσουν άμεσα οι απαγορεύσεις της προεκλογικής περιόδου για να μην εκμεταλλευτεί την παραμονή στην εξουσία το ΚΕΕ και τα άλλα «συγκυβερνώντα» κόμματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News