173
Ο Ναζαρμπάγεφ κατά την ορκωμοσία του το 2015 | REUTERS/Mukhtar Kholdorbekov/File Photo

Τέλος εποχής: Παραιτείται μετά από 28 χρόνια ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 15:43
Ο Ναζαρμπάγεφ κατά την ορκωμοσία του το 2015
|REUTERS/Mukhtar Kholdorbekov/File Photo

Τέλος εποχής: Παραιτείται μετά από 28 χρόνια ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 15:43

Τίποτα λιγότερο από τέλος εποχής για το Καζακστάν είναι η ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, του πρώτου και ως σήμερα μοναδικού ηγέτη της χώρας.

Από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 1991, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ο Ναζαρμπάγεφ διοίκησε με πυγμή μια χώρα τεράστια, αραιοκατοικημένη, αλλά πλούσια σε υδρογονάνθρακες.

Η απόφαση, είπε ο ίδιος σε τηλεοπτικό μήνυμα, δεν ήταν εύκολη. Η παραίτηση τίθεται σε ισχύ αύριο Τετάρτη, ωστόσο ο 78χρονος Ναζαρμπάγεφ δεν διευκρίνισε για ποιο λόγο αποχωρεί από το αξίωμα.

Αρχισε να διοικεί το Καζακστάν από το 1989, στις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικής Ενωσης, όσο ήταν ακόμη μία από τις Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες που την αποτελούσαν.

Πέρασε από τη θέση του επικεφαλής του κόμματος σε αυτή του προέδρου, χωρίς πρακτικά να έχει πολιτικούς αντιπάλους. Στις εκλογές του 2015, κατά τις οποίες ανανεώθηκε η θητεία του για πέντε χρόνια, είχε λάβει το 98% των ψήφων.

Οπως σημειώνει το BBC, είχε επικεντρωθεί στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις ενώ είχε αντισταθεί σε κινήσεις εκδημοκρατισμού του πολιτικού σστήματος.

Μέχρι την εκλογή νέου ηγέτη, στο Καζακστάν θα προεδρεύει ο πρόεδρος της Ανω Βουλής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...