427
Από παλαιότερη συνάντηση των Μπάιντεν και Νετανιάχου | Miriam Alster/Pool via REUTERS

Συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου με φόντο την επικείμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2024, 23:07
Από παλαιότερη συνάντηση των Μπάιντεν και Νετανιάχου
|Miriam Alster/Pool via REUTERS

Συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου με φόντο την επικείμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2024, 23:07

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, ήταν «άμεση και παραγωγική» και περιελάμβανε συζητήσεις για την πρόσφατη ιρανική πυραυλική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αυτή η επικοινωνία, το περιεχόμενο της οποίας δεν δόθηκε στη δημοσιότητα σε πρώτο χρόνο, αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό, καθώς οι δύο ηγέτες δεν είχαν απευθείας συνομιλίες μεταξύ τους, παρά τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, από τον Αύγουστο.

Υψηλής σημασίας θεωρείτο και ο χρόνος των νεότερων συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές, τη στιγμή δηλαδή που το Ισραήλ διαμηνύει ότι προετοιμάζει αντίποινα εναντίον της Τεχεράνης.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έδωσε ωστόσο λεπτομέρειες ούτε ως προς αυτή την πτυχή του τηλεφωνήματος, στο οποίο συμμετείχε, από αμερικανικής πλευράς, και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές Κάμαλα Χάρις.

«Οι ΗΠΑ και η ισραηλινή κυβέρνηση έχουν πραγματοποιήσει συζητήσεις από την προηγούμενη εβδομάδα μετά την επίθεση του Ιράν, και αυτές οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού» περιορίστηκε να δηλώσει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνομιλίας δεν υπήρξε, εκ πρώτοις, ούτε από το Τελ Αβίβ. Καθ’όλη τη διάρκεια της ίδιας ημέρας, ωστόσο, ισραηλινοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί, για πολλοστή φορά, ότι η ισραηλινή απάντηση βρίσκεται προ των πυλών.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε ισραηλινά ΜΜΕ, ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ της χώρας εμφανίστηκε να λέει ότι τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν θα είναι «θανατηφόρα, ακριβή και αναπάντεχα».

Αφού περιέγραψε την πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου ως αποτυχημένη, ο Γκάλαντ πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Οποιοσδήποτε μας επιτίθεται θα πληγεί και θα πληρώσει ένα τίμημα. Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ’ όλα αναπάντεχη, δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη, θα δουν τα αποτελέσματα».

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε από την πλευρά του ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να πλήττει «ακατάπαυστα» θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε σφοδρά τη Χεζμπολάχ, χωρίς να της αφήσουμε την παραμικρή ανάπαυλα, ούτε την παραμικρή ευκαιρία να ανακάμψει» μετά τη «σημαντική ζημιά που (της) προκαλέσαμε» ανέφερε ο στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον στρατό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...