Μισογεμάτο επιχείρησε να περιγράψει το εφετινό ποτήρι του ελληνικού τουρισμού –που καλώς ή κακώς θεωρείται «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας– ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, κατά το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, το οποίο έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκης.
Ο κ. Θεοχάρης περιέγραψε το πόσο πολύπλοκη υπόθεση, όπως είπε, ήταν η επανεκκίνηση του τουρισμού μετά το lockdown και εν μέσω πανδημίας κορονοϊού ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι «ο ελληνικός τουρισμός εφέτος πέτυχε τρεις πολύ σημαντικούς στόχους: Πρώτον, η τουριστική αγορά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, δεύτερον, το brand και η καλή φήμη που διαμορφώθηκε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, όχι μόνο διατηρήθηκε, αλλά και ενισχύθηκε κατά την τουριστική περίοδο, και τρίτον, είχαμε υποδειγματική εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων».
Ωστόσο, το ταμείο είναι μάλλον απογοητευτικό: για κάθε πέντε ευρώ που μπήκαν στη χώρα το 2019, αντιστοιχεί μόλις ένα ευρώ για το 2020, καθώς τα εκτιμώμενα έσοδα της Ελλάδας για εφέτος πιθανολογείται ότι θα αγγίξουν το 20% των περυσινών. Με δεδομένο ότι το 2019 τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 18,2 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι εφέτος το έσοδο θα είναι περίπου 3,6 δισ. ευρώ, ένα νούμερο σημαντικά μικρότερο από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης που στα τέλη Αυγούστου, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, υπολόγιζε σε εισπράξεις περί των πέντε δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Πέτσα για τα όσα ειπώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τα έσοδα, η φετινή χρονιά ξεκίνησε με μεγάλη αισιοδοξία, καθώς τους δύο πρώτους μήνες του 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν αυξημένες κατά 23%, συνολικά 527 εκατ. ευρώ. Από τον Μάρτιο και μετά η πανδημία έπληξε τις μετακινήσεις παντού στον κόσμο, όπως και στη χώρα μας λόγω και της επιβολής lockdown. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν οι εισπράξεις σε ποσοστό περίπου 95%. Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται μετά το σταδιακό, προσεκτικό και με κανόνες άνοιγμα της χώρας μας στον κόσμο. Τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν στα 577 εκατ. ευρώ, με ετήσια μείωση 84,4%. Τα έσοδα τον Αύγουστο εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 1,6 δισ. ευρώ με πτώση 60% περίπου. Με αυτό το δεδομένο, η εκτίμηση μας είναι ότι ως τέλους του έτους θα κλείσουμε τη χρονιά αναπληρώνοντας το 20% περίπου των εσόδων του 2019.
Ο υπουργός Τουρισμού εξήγησε ότι «η επανεκκίνηση του τουρισμού ήταν πολύπλοκη υπόθεση. Εφαρμόσαμε ολοκληρωμένο και εκτενές σχέδιο, με λεπτομερή υγειονομικά πρωτόκολλα και άριστες διαδικασίες επιχειρησιακής ετοιμότητας για τον έλεγχο και την διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων. Η εκπαίδευση των επαγγελματιών του κλάδου στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων, η δημιουργία δικτύου ξενοδοχείων καραντίνας πανελλαδικά, ο συνεχής έλεγχος συμμόρφωσης σε όσα ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα άμεσα αντανακλαστικά Πολιτείας και του κλάδου σε περιπτώσεις κρουσμάτων με ενεργοποίηση περιοριστικών μέτρων, θωράκισαν τον ελληνικό τουρισμό τόσο υγειονομικά όσο και σε επίπεδο εικόνας».
Τα στοιχεία στοιχεία από τις φόρμες PLF καταδεικνύουν πως τη χώρα μας επισκέφθηκαν 3,9 εκατ. τουρίστες ως σήμερα. Αριθμός που αντιστοιχεί στο 22% των περσινών αφίξεων της ίδιας περιόδου (Γ’ τρίμηνο έτους). Σημαντικές για τη χώρα μας αγορές προέλευσης όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία και το Ισραήλ παρέμειναν κλειστές, ενώ ελάχιστες ήταν οι ροές από ανοιχτές αγορές εκτός Ευρώπης, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Λατινική Αμερική κλπ, καθώς τα υπερατλαντικά ταξίδια σημείωσαν κάθετη πτώση, σημείωσε ο κ. Θεοχάρης, για να περιγράψει και μία αντίστοιχα ζοφερή κατάσταση στις πύλες εισόδου:
Οι αεροπορικές αφίξεις από το άνοιγμα και μέχρι τέλος Ιουνίου στο Ελ. Βενιζέλος κινήθηκαν στο -80% σε σύγκριση με πέρυσι, μειώνοντας τις απώλειες στο -60% στη διάρκεια των Ιουλίου-Αυγούστου, ενώ πτωτική είναι η πορεία και από τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς κινούνται στο -70% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, η συνολική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 70%, με τις καλύτερες επιδόσεις να καταγράφονται σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδο, Κέρκυρα, Μύκονο, Ζάκυνθο, Χανιά και Σαντορίνη. Ιδιαίτερα χαμηλή, ωστόσο, ήταν η κίνηση στη Λέσβο και στη Σάμο. Συνολικά καταγράφηκαν 3,3 εκατ. αεροπορικές αφίξεις ως σήμερα.
Οι οδικές αφίξεις – που παραδοσιακά αποτελούν το 25% των συνολικών αφίξεων και αφορούν κυρίως τις όμορες χώρες και την ανατολική Ευρώπη – περιορίστηκαν στις 500 χιλ., με πρώτη σε αφίξεις τη Βουλγαρία, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία και την Αλβανία. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας που έπληξε τις βαλκανικές χώρες τον Ιούλιο περιόρισε τελικά πάρα πολύ τις εισερχόμενες οδικές ροές. Έτσι, φέτος ήρθε οδικώς μόνο το 15% των συνολικών αφίξεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News