245
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει κανένα σχολείο στην ευρύτερη περιοχή τις προσεχείς ημέρες |

Παπαζάχος για τα 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα: Υπάρχει κίνδυνος για μεγάλο μετασεισμό – Να κλείσουν τα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 14:07
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει κανένα σχολείο στην ευρύτερη περιοχή τις προσεχείς ημέρες
|

Παπαζάχος για τα 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα: Υπάρχει κίνδυνος για μεγάλο μετασεισμό – Να κλείσουν τα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 14:07

Για έντονη μετασεισμική ακολουθία προειδοποίησε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ για την ισχυρότατη σεισμική δόνηση των 6 βαθμών τη κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ελασσόνα.

Οπως είπε ο κ. Παπαζάχος, ο σεισμός έγινε στο ρήγμα Δαμασίου, το οποίο έχει μελετηθεί διεξοδικά από το ΑΠΘ, λόγω του «ένοχου» ιστορικού του.

«Εχει πλούσια σεισμολογικά στοιχεία η περιοχή και είχαμε κάνει μελέτη για τις πιθανές επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού. Ο σεισμός ήρθε» και τώρα, υπογράμμισε,  «θέλει προσοχή γιατί θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Προσοχή στα παλαιότερα κτίρια. Αν έχουν εμφανίσει οποιοδήποτε πρόβλημα να μην κατοικηθούν, μέχρι να τα ερευνήσουν τα συνεργεία και οι μηχανικοί της πολιτείας»

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει έως 6 με 6,2 Ρίχτερ, «όμως πιστεύω ότι έχει εξαντλήσει το δυναμικό του. Δεν αποκλείεται όμως να δώσει 5,5 και να προκαλέσει εξίσου σοβαρές βλάβες».

Σπίτια που τυχόν έχουν εμφανίσει βλάβες δεν πρέπει να κατοικηθούν τουλάχιστον για μια εβδομάδα, καθώς όπως προειδοποίησε ο καθηγητής, «υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να καταρρεύσει με πιθανό μετασεισμό».

Ειδικά για τα σχολεία, ο κ. Παπαζάχος τόνισε πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν για τις προσεχείς ημέρες. «Είναι αδύνατο να γίνει μάθημα σε κτίριο που μπορεί να χορεύει από μετασεισμούς 4 ή 4,5. Θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία για κάποιες μέρες. Ακόμη και άρτιο να είναι, είναι επικίνδυνο να βάλει κάποιος τα παιδιά παιδιά σε κάποιο κτίριο που θα κουνηθεί και από πρόκληση πανικού να τραυματιστεί κάποιος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...