Στις εισροές και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τα 14,7 δισ. ευρώ από το σύνολο των 36 δισ. ευρώ στηρίζει την προσπάθεια διατήρησης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας πάνω από 2% ετησίως η κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τη Δευτέρα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα «Η σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».
Πιο αναλυτικά και όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης, εντός του 2024 προγραμματίζεται η υποβολή δύο ακόμα αιτημάτων πληρωμών από το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικού ύψους 7,2 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις, χρήματα τα οποία σε συνδυασμό με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα οδηγήσουν σε αύξηση των επενδύσεων στην οικονομία και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, πάνω από το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί από τα κοινοτικά κονδύλια, ενώ πέρυσι το 50% της αύξησης του ΑΕΠ προήλθε από επενδύσεις
Ο κ. Παπαθανάσης κάλεσε τις επιχειρήσεις να υποβάλουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους για τις δράσεις του ΕΣΠΑ για ενίσχυση μικρομεσαίων και τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς όπως είπε δεν θα δοθεί παράταση πέραν της προθεσμίας της 28ης Φεβρουαρίου.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν όσα ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης για το αποτύπωμα των βιβλικών καταστροφών του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία: σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας το κόστος της ζημιάς στη Θεσσαλία από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», θα κυμανθεί κάπου μεταξύ 3,3 και 3,5 δισ. ευρώ. Ο ίδιος εξήγησε ότι στα 2,3 με 2,5 δισ. ευρώ είναι το κόστος των ζημιών σε υποδομές ενώ άλλο 1 δισ. ευρώ είναι η κρατική αρωγή. Το ποσό αυτό θα καλυφθεί κατά 2 δισ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια και το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News