411
Ο πάπας Φραγκίσκος γελάει στη διάρκεια της συνέντευξης | REUTERS/Remo Casilli

Πάπας Φραγκίσκος: Θα παραιτηθώ αν χρειαστεί για λόγους υγείας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 15:01
Ο πάπας Φραγκίσκος γελάει στη διάρκεια της συνέντευξης
|REUTERS/Remo Casilli

Πάπας Φραγκίσκος: Θα παραιτηθώ αν χρειαστεί για λόγους υγείας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 15:01

Δεν θα διστάσει να παραιτηθεί αν η υγεία του δεν του επιτρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του όπως θέλει ο ίδιος, αλλά όχι άμεσα, είπε ο πάπας Φραγκίσκος, βάζοντας τέλος στις φήμες που τον ήθελαν να δηλώνει παραίτηση τον Αύγουστο.

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφόρησαν φήμες, ότι προμηνύεται η ανακοίνωση της παραίτησης του, οι οποίες έγιναν πιο έντονες σε συνάρτηση με την απόφασή του να συγκαλέσει απρογραμμάτιστη συνάντηση των καρδιναλίων στη Ρώμη στα τέλη Αυγούστου, για να συζητηθεί ένα νέο σύνταγμα του Βατικανού, μια τελετή νέων καρδιναλίων και μια επίσκεψη στην ιταλική πόλη Λ΄Ακουιλα.

Η Λ΄Ακουιλα, συνδέεται με τον πάπα Σελεστίνο Ε‘, ο οποίος παραιτήθηκε το 1294. Ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ επισκέφτηκε την πόλη πριν παραιτηθεί το 2013 και ήταν ο πρώτος πάπας που το έκανε μετά από περίπου 600 χρόνια.

Ο Φραγκίσκος μάλιστα, τον συνεχάρη για την απόφασή του αυτή.

Σε συνέντευξή του στο Reuters πάντως, ο 85χρονος ποντίφικας διέψευσε γελώντας τις φήμες που τον θέλουν να ανακοινώνει την παραίτησή του σύντομα.

«Ολες αυτές οι συμπτώσεις έκαναν κάποιους να πιστεύουν ότι θα συμβεί το ίδιο», είπε. «Αλλά δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου. Προς το παρόν όχι, ή καλύτερα όχι προς το παρόν (απλά) όχι. Αλήθεια!», είπε κατηγορηματικά.

Ο ποντίφικας επανέλαβε όμως, ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί κάποια μέρα, εάν η κακή υγεία του καθιστούσε αδύνατο το να διευθύνει την Εκκλησία, κάτι που ήταν σχεδόν αδιανόητο πριν από τον Βενέδικτο XVI.

Ωστόσο σε ό,τι αφορά κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία η απάντησή του ήταν, «δεν ξέρω. Ό,τι πει ο Θεός».

Ο πάπας διέψευσε επίσης τις φήμες ότι είχε καρκίνο, αστειευόμενος ότι οι γιατροί «δεν μου είπαν τίποτα γι′αυτό». Οι φήμες αυτές φούντωσαν πριν από έναν χρόνο, όταν υποβλήθηκε σε εξάωρη επέμβαση αφαίρεσης μέρους του παχέος εντέρου του λόγω εκκολπωματίτιδας, μια πάθηση κοινή στους ηλικιωμένους.

Ακόμα, για πρώτη φορά μίλησε για την κατάσταση του γονάτου του, που τον εμπόδισε να εκτελέσει κάποια από τα καθήκοντά του τους τελευταίους μήνες.

Το Σάββατο, ο πάπας επρόκειτο να ταξιδέψει για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν, ένα ταξίδι που αναγκάστηκε να ακυρώσει λόγω της αποθεραπείας του για το γόνατό του.

Είπε ότι η απόφαση να ακυρώσει το ταξίδι στην Αφρική τού στοίχισε, ιδιαίτερα επειδή ήθελε να προωθήσει την ειρήνη και στις δύο χώρες.

Οταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο πώς αισθανόταν, είπε αστειευόμενος: «Είμαι ακόμα ζωντανός!»

Ο ίδιος έδωσε λεπτομέρειες για την πάθησή του για πρώτη φορά δημόσια, λέγοντας ότι είχε υποστεί «ένα μικρό κάταγμα» στο γόνατο όταν παραπάτησε κατά λάθος, ενώ ένας σύνδεσμός είχε φλεγμονή.

«Είμαι καλά, σιγά σιγά βελτιώνομαι», είπε, προσθέτοντας ότι για το κάταγμα έκανε λέιζερ και μαγνητοθεραπεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...