377
Οι πιστοί προσπαθούν να αγγίξουν τον πάπα Φραγκίσκο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, την Τετάρτη | REUTERS/Remo Casilli

Πάπας Φραγκίσκος: Μη χρησιμοποιείτε το σιτάρι σαν όπλο

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2022, 13:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 1/6/2022 15:48
Οι πιστοί προσπαθούν να αγγίξουν τον πάπα Φραγκίσκο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, την Τετάρτη
|REUTERS/Remo Casilli

Πάπας Φραγκίσκος: Μη χρησιμοποιείτε το σιτάρι σαν όπλο

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2022, 13:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 1/6/2022 15:48

Εκκληση να επιτραπούν ξανά οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος, την Τετάρτη, από το Βατικανό.

Στο τέλος της καθιερωμένης γενικής ακρόασης, ο ποντίφικας ζήτησε να αποφευχθεί μια νέα, τεραστίων διαστάσεων επισιτιστική κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

«Σας παρακαλώ, μη χρησιμοποιείτε το σιτάρι, βασικό είδος διατροφής, ως πολεμικό όπλο», είπε.

«Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το ότι έχουν μπλοκαριστεί οι εξαγωγές του σιταριού από την Ουκρανία, από το οποίο εξαρτάται η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ιδίως στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Απευθύνω έκκληση να γίνει κάθε τι δυνατό ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να υπάρξει εγγύηση του οικουμενικού ανθρώπινου δικαιώματος στη διατροφή», πρόσθεσε, μιλώντας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία έχουν διαταράξει τις προμήθειες λιπασμάτων, σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων και από τις δύο χώρες, εκτοξεύοντας τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα δύο εμπόλεμα κράτη παράγουν το 30% της παγκόσμιας σιτοπαραγωγής.

Το πρόβλημα διακίνησης του ουκρανικού στοκ σε γεωργικά προϊόντα αφορά τον αποκλεισμό της Οδησσού από τα ρωσικά πολεμικά πλοία. Προς το παρόν, ο όποιος εφοδιασμός μπορεί να γίνει μόνο μέσω ξηράς.

Κατόπιν αυτών, οι τιμές των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις σε τρόφιμα σε χώρες της Αφρικής.

Οι ειδικοί επισημαίνουν με τεκμηριωμένα στοιχεία (πρόσφατες έρευνες) ότι από τις δυσμενείς εξελίξεις στην παραγωγή και στη διακίνηση των σιτηρών, 53 χώρες κινδυνεύουν από λιμό, και αυτό επειδή η Ρωσία και η Ουκρανία πριν από τον πόλεμο τροφοδοτούσαν 26 χώρες με τα σιτηρά τους σε πολύ μεγάλο ποσοστό, περί το 50%.

Γκουτέρες: Υπάρχει πρόοδος αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμα

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε σήμερα την αισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης που θα μετριάσει τις επιπτώσεις στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων, αλλά προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συμφωνία είναι ακόμη μακριά.

«Νομίζω ότι υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Αυτά είναι πολύπλοκα ζητήματα και το γεγονός ότι όλα είναι αλληλένδετα, καθιστά τη διαπραγμάτευση ιδιαίτερα περίπλοκη», είπε σε συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον, στη Στοκχόλμη.

Με τη Ρωσία να ελέγχει ή να έχει αποκλείσει πρακτικά όλα τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, οι αποστολές σιτηρών από την Ουκρανία έχουν σταματήσει από την έναρξη της εισβολής, ενώ η Μόσχα κατηγορεί τις δυτικές κυρώσεις για τη διακοπή εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...