247
H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Πέμπτης | Intime

Παπαευαγγέλου: Στις 230.000 τα ενεργά κρούσματα – Ποιες είναι οι περιοχές που χτυπά η Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 18:25
H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Πέμπτης
|Intime

Παπαευαγγέλου: Στις 230.000 τα ενεργά κρούσματα – Ποιες είναι οι περιοχές που χτυπά η Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 18:25

Τις 230.000, δηλαδή το 2,5% του γενικού πληθυσμού, έχουν φτάσει τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία την Πέμπτη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. «Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί παντού και θα πρέπει να προσέχουμε», τόνισε.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημέρων δείχνει να σταθεροποιείται στις 31.000. Με βάση τον μεγάλο όγκο των τεστ που γίνονται καθημερινά (350.000) παρατηρείται σταθεροποίηση της θετικότητας τις τελευταίες ημέρες, η οποία διαμορφώνεται στο 9%, με σαφείς πτωτικές τάσεις.

Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του πανδημικού κύματος την τελευταία εβδομάδα, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Το πρώτο είναι η σημαντική μετακίνηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτέλεσμα την αύξηση της μέσης ηλικίας κρουσμάτων κατά μία δεκαετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβρη η μέση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 29 έτη, ενώ τώρα η διάμεση ηλικία είναι τα 39 έτη.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό της πορείας είναι η διασπορά της μετάλλαξης Ομικρον, σε μέρη εκτός Αττικής, όπου μετά την έκρηξη των δύο πρώτων εβδομάδων, έχουν αρχίσει να μειώνονται.

Οι περιοχές που παρατηρείται τώρα αύξηση της μετάλλαξης Ομικρον είναι:

  • Ξάνθη
  • Φωκίδα
  • Εβρος
  • Καστοριά και
  • Φθιώτιδα
Νοσηλείες

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 5.000 ασθενείς νοσηλεύονται σε ολόκληρη τη χώρα με λοίμωξη Covid-19. Επτά στους δέκα είναι άνω των 55 ετών και έξι στους δέκα είναι ανεμβολίαστοι, όπως ανέφερε η καθηγήτρια.

Οι ΜΕΘ-Covid είναι καλυμμένες κατά 87% και τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ότι και για τις επόμενες δύο εβδομάδες οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα είναι περίπου 600.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...