291
Εμβολιασμοί από κινητές μονάδες στη Θεσσαλονίκη (φωτογραφία αρχείου) | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Παπαευαγγέλου: Καμία παρενέργεια και κανένας νεκρός μετά την τρίτη δόση του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2021, 18:35
Εμβολιασμοί από κινητές μονάδες στη Θεσσαλονίκη (φωτογραφία αρχείου)
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Παπαευαγγέλου: Καμία παρενέργεια και κανένας νεκρός μετά την τρίτη δόση του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2021, 18:35

Στην ανάγκη άμεσης χορήγησης της τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό, λόγω και της ενδεχόμενης εξάπλωσης της μετάλλαξης Ομικρον, αναφέρθηκε την Πέμπτη κατά την τακτική ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια διαβεβαίωσε ότι μέχρι σήμερα και σε τόσες ενισχυτικές δόσεις που έχουν χορηγηθεί, δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα στους πολίτες που έλαβαν τρίτη δόση. Μάλιστα, όπως είπε, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος σε άτομο που νόσησε 15 ημέρες αφότου έκανε την ενισχυτική δόση.

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με μελέτες, η χορήγησή της σε άτομα μεγάλης ηλικίας μειώνει τον κίνδυνο θανάτου έως και 90%.

Επιδημιολογική κατάσταση

Οσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας, η κυρία Παπαευγγέλου είπε ότι ναι μεν το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας έχει μειωθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες, όμως δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια είναι πάνω από 50.000, κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας μας μπορεί να κολλήσει κορονοϊό ανά πάσα στιγμή.

«Το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται σημαντικά, με 4.800 ασθενείς να νοσηλεύονται σήμερα. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκε μείωση στις εισαγωγές μετά από οκτώ εβδομάδες αύξησης. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε κατά μέσο όρο 427 εισαγωγές την ημέρα. Τρεις στους τέσσερις ασθενείς είναι άνω των 55 ετών. Παιδιά και έφηβοι είναι μόλις το 1,7% των ασθενών», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η ίδια ανέφερε ότι η πληρότητα στις απλές κλίνες Covid στην επικράτεια είναι 67%, ενώ στις ΜΕΘ-Covid 80%.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου υπολογίζεται, επίσης, ότι θα έχουμε 600-700 διασωληνώσεις.

«Για ακόμη μία εβδομάδα, οι περιοχές της χώρας που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε άτομα μεγάλης ηλικίας έχουν και τις περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, όπως η Πέλλα, όπου παρότι τα κρούσματα μειώθηκαν, οι ασθενείς παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλό αριθμό», κατέληξε η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...