Τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή Επιδημιολόγων έλαβε την απόφαση να άρει τα πιο πρόσφατα περιοριστικά μέτρα (σχολικές εκδρομές, πληρότητα στα γήπεδα, όρθιοι στη διασκέδαση) ανέλυσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.
Μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης κατά την τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας, η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δείχνουν ότι μπορεί να έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά σήμερα και για πρώτη φορά στη χώρα μας, «βλέπουμε μια αποσύζευξη μεταξύ του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών της πανδημίας, κάτι που είχαμε δει εδώ και αρκετές εβδομάδες σε άλλες χώρες της Ευρώπης».
Ετσι, όπως είπε, αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή Επιδημιολόγων συζήτησε την άρση μέτρων, αποκλειστικά και μόνο για τους εμβολιασμένους και γι’ αυτό χαλάρωσαν τα μέτρα.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος της πανδημίας. Οι δραστηριότητες που επανεκκίνησαν είναι μέτριας επικινδυνότητας και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, καθώς υπάρχουν πολλά αιτήματα από επαγγελματικούς κλάδους», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Με την τωρινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας , όπως είπε η καθηγήτρια, «δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα κάποιων χωρών που προχώρησαν σε πλήρη άρση των μέτρων».
Πάντως, αν μειωθεί κι άλλο η πίεση στο σύστημα υγείας, είναι δεδομένο ότι θα αρθούν και άλλα περιοριστικά μέτρα.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα που επέτρεψαν την άρση των περιορισμών
Ο μέσος όρος κρουσμάτων την εβδομάδα είναι 17.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα. Η θετικότητα παρέμεινε σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο 5,6%.
Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται σε Κέα, Κάρπαθο, Θάσο, Σύρο, Κιλκίς, Φωκίδα και Ευρυτανία.
Το 96% των νέων περιστατικών αφορούν την παραλλαγή Ομικρον και μόλις 2,2% τη Δέλτα.
Παράλληλα, μειώθηκαν οι νέες εισαγωγές, οι νοσηλευόμενοι, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι.
Την ίδια στιγμή μειώθηκε το φορτίο στο εθνικό σύστημα υγείας κατά 5%, όπως και ο ημερήσιος κυλιόμενος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Το 90% των ασθενών που χρειάστηκαν εισαγωγή ήταν με τη μετάλλαξη Ομικρον.
Η πληρότητα στις απλές κλίνες Covid είναι στο 53% και στις ΜΕΘ-Covid 73% .
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News