305
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση των 6 μ.μ. | ΕΡΤ

Παπαευαγγέλου: Γιατί αποφασίσαμε να μην ανοίξει η αγορά

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 18:27
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση των 6 μ.μ.
|ΕΡΤ

Παπαευαγγέλου: Γιατί αποφασίσαμε να μην ανοίξει η αγορά

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 18:27

Με αριθμούς και δεδομένα για τη δραστηριότητα της πανδημίας στη χώρα, εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων πρότεινε στην κυβέρνηση να μην ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής τις γιορτές.

Μιλώντας στην ενημέρωση των 6 μ.μ. από το υπουργείο Υγείας, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι δύο είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση:

Ο πρώτος είναι η ιδιαίτερα ψηλή πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στη χώρα ο μέσος όρος πληρότητας στην επικράτεια είναι 88%, στην Αθήνα 77% και στη Θεσσαλονίκη 91%.

Ο δεύτερος είναι ο υψηλός αριθμός ενεργών κρουσμάτων τα οποία φτάνουν τα 6.000 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τα 12.500 στην επικράτεια.

Στις 4 Μαΐου που έγινε η άρση του πρώτου lockdown, ανέφερε η καθηγήτρια, είχαμε 982 ενεργά κρούσματα έναντι 12.500 σήμερα, και 35 διασωληνωμένους έναντι 583 σήμερα. Επίσης, ενώ είχαμε δύο θανάτους τότε, σήμερα έχουμε 102.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη είχαμε μόνο έναν διασωληνωμένο και τώρα έχουμε 186.

«Συνεπώς δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία και τα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν οποιαδήποτε χαλάρωση», εξήγησε.

Χριστούγεννα με 300 διασωληνωμένους

Την ίδια στιγμή είπε ότι όλα αυτά δείχνουν ότι οι κόποι όλων μας είχαν αποτελέσματα και τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

«Η πολύ αργή μείωση όμως είχε σαν αποτέλεσμα οι ΜΕΘ στη χώρα μας να κάνουν με το ζόρι Χριστούγεννα».

Η ίδια είπε ότι σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, και αν δεν υπάρξει κάτι έκτακτο, στην επικράτεια, την ημέρα των Χριστουγέννων, θα έχουμε περίπου 300 διασωληνωμένους.

«Ευχάριστα» νέα

«Επιτέλους φάνηκε σταθεροποίηση των βασικών δεικτών», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, δηλαδή οι αριθμοί των νέων θανάτων και των διασωληνώσεων.

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων έχει αρχίσει να μειώνεται και ήταν κατά μέσο όρο, αυτήν την εβδομάδα, 1.500 την ημέρα. Επίσης, είχαμε μέσο όρο στις 320 εισαγωγές, ενώ πριν από δύο εβδομάδες είχαμε 450 την ημέρα.

«Ακόμη ένα θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε λιγότερες μολύνσεις σε άτομα άνω των 65 ετών», κατέληξε η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...