Παπαδημητρίου – Σκουρλέτης: «Καλύτερα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ»
Παρά την -δεύτερη- προειδοποίηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τη συνέντευξή του στην Wall Street Journal και την φράση «δεν θα συνιστούσα στην Αθήνα την αποχώρηση του ΔΝΤ» αλλά και και τη διπλή προειδοποίηση μαζί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι σε περίπτωση νέου προγράμματος θα χρειαστεί η έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου, στην Αθήνα αισιοδοξούν. Δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα, ο επί της Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο επί των Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, έδωσαν τις δικές τους ερμηνείες όσον αφορά τις εξελίξεις.
Ο κ. Παπαδημητρίου, εκτίμησε ότι είναι πλέον πιθανό να μην είναι μέρος της χρηματοδότησης του προγράμματος το ΔΝΤ, και τόνισε: «Νομίζω βρισκόμαστε σε καλή θέση να αρχίσουμε πάλι τη διαπραγμάτευση και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση είτε μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, είτε ως τα μέσα Φεβρουαρίου».
Μάλιστα, στις δηλώσεις που έκανε μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5», υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι γεγονός, δεν είναι πρόβλεψη».
Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως την αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, την αύξηση των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης και υπογράμμισε ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία επιβεβαιώνεται από τους θεσμούς, το ΔΝΤ, την ΕΕ, τις έρευνες πολλών τραπεζών. «Δεν είμαστε οι μόνοι που το υποστηρίζουν» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, όπως είπε, υλοποιείται τη διετία 2016-2017 ένα από τα μεγαλύτερα εν εξελίξει προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων παγκοσμίως το οποίο αναμένεται να φέρει πρόσθετες επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ περίπου το 2017.
«Θα αδυνατίσει το μέτωπο των “σκληρών”»
«Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει και χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον Real fm, λέγοντας ότι είναι προτιμότερος ένας πολιτικός συνομιλητής, ακόμη και αν υπάρχουν διαφωνίες μαζί του, από έναν άκαμπτο τεχνοκράτη.
«Αρκετούς μήνες πριν, δημόσια είχα πει ότι μπορούμε και μόνοι μας, σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ», ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι θέσεις που έχει υποστηρίξει το ΔΝΤ για την ανάγκη να παρθούν επιπλέον μέτρα μάς οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα αδυνατίσει το μέτωπο των σκληρών δυνάμεων που απαιτούν νέα μέτρα εδώ και τώρα».
Ερωτηθείς εάν στο θέμα του χρέους το Ταμείο ήταν σύμμαχος της Ελλάδας, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Δεν ξέρω αν ήταν επί της ουσίας σύμμαχός μας. Διότι εάν ήταν σύμμαχός μας πραγματικά, τότε δεν θα ζητούσαν μέτρα που δυσκολεύουν την αποπληρωμή και την εξυπηρέτησή του – εννοώ τα πρωτογενή πλεονάσματα. Άρα, υπάρχει μία αντίφαση που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν ξέρουμε τι πραγματικά θέλει».
»Είναι προτιμότερο για τη χώρα μας να έχει απέναντί της έναν πολιτικό συνομιλητή, έστω και αν διαφωνεί, διότι με αυτόν γίνεται η διαπραγμάτευση, παρά έναν ψυχρό τεχνοκράτη, ο οποίος θέλει με έναν άκαμπτο τρόπο να υλοποιήσει κάποιες συνταγές, που στις περισσότερες χώρες, όπου έχουν εφαρμοστεί, δεν έχουν και θετικά αποτελέσματα», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News