625
Πέφτει η αυλαία στο πολυήμερο δράμα των συγγενών | INTIMEnews

Στις 36 οι ταυτοποιημένες σοροί – Σε σφραγισμένα φέρετρα η παράδοσή τους στους συγγενείς

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2023, 11:39
Πέφτει η αυλαία στο πολυήμερο δράμα των συγγενών
|INTIMEnews

Στις 36 οι ταυτοποιημένες σοροί – Σε σφραγισμένα φέρετρα η παράδοσή τους στους συγγενείς

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2023, 11:39

Ο αριθμός των ταυτοποιημένων σορών από τους συνολικά 57 νεκρούς της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη ξεπερνά πλέον τις 35 ενώ την Παρασκευή εκδόθηκαν από τον Δήμο Τεμπών και οι πρώτες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των θυμάτων, για να προχωρήσει η διαδικασία της παράδοσης των σορών στους συγγενείς.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 36 νεκροί από τα δείγματα που έχει λάβει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας και η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών με τη μέθοδο DNA συνεχίζεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Ηδη έχουν ενημερωθεί έντεκα οικογένειες από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της Ελληνικής Αστυνομίας και τους ειδικούς ψυχολόγους της.

Συνολικά 52 συγγενείς επιβατών έδωσαν δείγμα DNA, ενώ ελήφθησαν 55 δείγματα από σορούς. Από τους διασώστες περισυνελέγησαν περί τους 18 σάκους με ανθρώπινα μέλη, από τα οποία ελήφθησαν 26 δείγματα.

Οποιος από τους επιβάτες δεν ταυτοποιείται με κάποια σορό, θα θεωρείται αγνοούμενος. Εξού και η διευκρίνιση από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ότι ο αριθμός τον νεκρών δεν προστίθεται με αυτό των αγνοούμενων. Οταν ταυτοποιείται ένας νεκρός, βγαίνει από τη λίστα των αγνοούμενων.

Οπως σημείωσε στην επίσημη ενημέρωση η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, αστυνόμος Β’, Κωνσταντία Δημογλίδου, όσοι είχαν δηλωθεί αρχικά ως αγνοούμενοι συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς.

«Σε αυτό το σημείο γίνεται το λάθος από κάποιους να προσθέτουν αυτούς που είχαν δηλωθεί από τους συγγενείς ως αγνοούμενοι αμέσως μετά το δυστύχημα με τον αριθμό των νεκρών που έχουν ανασυρθεί. Όσοι είχαν δηλωθεί αρχικά συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για  νοσηλεία παραμένουν 38 επιβάτες, οι 31 σε απλές κλίνες και επτά σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης ενημερώνονται διά ζώσης οι συγγενείς από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της ΕΛ. ΑΣ και τον ειδικό ψυχολόγο της Αστυνομίας και ακολούθως προχωρά η διαδικασία παραλαβής της σορού.

«Οι υπηρεσίες μας έχουν εκδώσει τις δύο πρώτες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, με τα οποία οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορέσουν να παραλάβουν τις σορούς των ανθρώπων τους. Αναμένουμε σήμερα ακόμα δύο για νεκρούς από Θεσσαλονίκη, ενώ η διαδικασία θα συνεχίζεται όσο λαμβάνουμε πιστοποιητικά θανάτου από τους ιατροδικαστές», εξήγησε ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης.

Οι συγγενείς των θυμάτων παραλαμβάνουν τις σορούς των ανθρώπων τους σε σφραγισμένα φέρετρα.

«Η διαδικασία της ταυτοποίησης είναι πολύωρη και γίνεται σε συνεργασία με το Εγκληματολογικό της Αστυνομίας. Είναι τραυματικό για τους συγγενείς. Περιμένουμε τα αποτελέσματα για την ταυτοποίηση. Η απόφαση είναι να μην δουν οι συγγενείς, να μην έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους που δεν ζουν πια και να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ψυχοφθόρο για εκείνους», δήλωσε την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας στα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Συνολικά 35 πυροσβέστες παραμένουν στο σημείο της τραγωδίας για την τελευταία έρευνα που γίνεται στον χώρο.

Οπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, τα γερανοφόρα οχήματα έχουν μετακινήσει τα δύο βαγόνια, τόσο το πρώτο επιβατικό της β’ θέσης όσο και το βαγόνι-εστιατόριο, διευκολύνοντας την επιχείρηση έρευνας.

Ταυτόχρονα από το απόγεμα της Πέμπτης, οι πυροσβέστες από χθες το απόγευμα πραγματοποιούν σάρωση τόσο στις άμορφες μάζες των βαγονιών όσο και στο έδαφος.

«Σκοπός μας είναι αφενός ο πιθανός εντοπισμός αγνοουμένων και αφετέρου η πιθανή συλλογή ακόμα και μικρών δειγμάτων βιολογικού υλικού, που θα αξιοποιηθούν στη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης. Εκτιμάται ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας», σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Εν τω μεταξύ, στις 11 το πρωί ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με τους φορείς για τον συντονισμό των ενεργειών από εδώ και πέρα.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της φτώχειας, Γεώργιος Σταμάτης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς και από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...