1228
Ο Αλ. Τσίπρας έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου το βράδυ της Κυριακής | Dimitris Kapantais / SOOC

Πόσοι ψήφισαν τελικά στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ; Από τους 140.000 στα «172.000 μέλη»

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2022, 21:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/05/2022, 05:00
Ο Αλ. Τσίπρας έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου το βράδυ της Κυριακής
|Dimitris Kapantais / SOOC

Πόσοι ψήφισαν τελικά στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ; Από τους 140.000 στα «172.000 μέλη»

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2022, 21:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/05/2022, 05:00

Ικανοποιημένοι δήλωναν άπαντες στην Κουμουνδούρου για το γεγονός ότι περισσότεροι από 140.000 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για την (επαν)εκλογή αρχηγού και την ανάδειξη Κεντρικής Επιτροπής στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από κομματικούς κύκλους αργά το βράδυ της Κυριακής. Ιδιαίτερα, μάλιστα, υπογράμμιζαν το γεγονός ότι μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία υπερδιπλασιάστηκαν τα μέλη του κόμματος, καθώς η αναλογία του αριθμού ψηφοφόρων με τους παλαιούς εγγεγραμμένους ξεπέρασε το 2 προς 1.

Ενδεικτικό της αυξημένης προσέλευσης -έλεγαν- η οποία εντάθηκε τις απογευματινές ώρες ήταν η παράταση της διαδικασίας για μία ώρα (μέχρι τις 21:00) και περισσότερο όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο, καθώς σε κάποια εκλογικά κέντρα υπήρχαν ουρές.

Παράταση στην παράταση δόθηκε στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της αυξημένης προσέλευσης, όπως ειπώθηκε αρμοδίως… (ΙΝΤΙΜΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ)
Πολλοί μετανάστες έσπευσαν να ψηφίσουν. Εδώ στην ουρά σε σχολείο στην Κυψέλη (SOOC)

Οπως σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, Ηλίας Νικολακόπουλος, ήταν πολύ πιθανό ο τελικός αριθμός των ψηφοφόρων να υπερβεί τις 150.000. Τελική εκτίμηση αναμενόταν μία με μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, είπε ο ίδιος, σχεδόν ταυτόχρονα με το αποτέλεσμα για την «προεδρική» κάλπη. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας έλαβε το 99,05% των ψήφων!

Οι υποψήφιοι για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα πρέπει να κάνουν υπομονή, καθώς τα αποτελέσματα αναμένονται το απόγευμα της Δευτέρας. Οπως εξήγησε ο κ. Νικολακόπουλος, πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, με ένα μεγάλο ψηφοδέλτιο και απαιτείται προσοχή…

Ο κ. Νικολακόπουλος είπε ειδικότερα ότι «η συμμετοχή στην εκλογή του προέδρου, που ήταν ένα βασικό πολιτικό διακύβευμα, διεξήχθη πάρα πολύ καλά». Επισήμανε ότι «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να δώσουμε τον ακριβή αριθμό των ψηφισάντων γιατί σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να γίνει χειρόγραφα η καταγραφή των προσερχόμενων. Υπολογίζουμε πάντως ότι ο αριθμός αυτός προσεγγίζει, μπορεί και να υπερβεί τις 150.000».

Οσον αφορά στην ψηφοφορία για την εκλογή της ΚΕ επισήμανε ότι αφορούσε ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο εκλογικό Σώμα, όσους ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έως 21 Μαρτίου. Είπε ότι «τα αποτελέσματα της ΚΕ θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι αύριο, πιθανόν νωρίς το απόγευμα, γιατί με μεγάλο ψηφοδέλτιο και με πολλούς υποψήφιους η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία».

Ο κ. Νικολακόπουλος δήλωσε ότι «είμαστε πάρα πολλοί ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η ψηφοφορία», προσθέτοντας ότι τα όποια μικροπροβλήματα υπήρξαν σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία σχεδόν όλα αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, έστω κι αν αυτό προκάλεσε κάποιες μικρές καθυστερήσεις.

Ο Αλ. Τσίπρας στην πανηγυρική ομιλία του μετά τις εσωκομματικές εκλογές (SOOC)

Αργότερα, στον πανηγυρική του ομιλία, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για 172.000 μέλη –δηλαδή ψηφίσαντες, αλλά και μέλη που ενδεχομένως δεν πήγαν στην κάλπη, ένα κάποιο «μαγείρεμα» των αριθμών– και υποσχέθηκε νίκη στις εκλογές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών σήμερα, είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε, σε δήλωση του για τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε  ότι «αυτή είναι η δέσμευση της νέας συλλογικής μας ηγεσίας. Αυτή είναι η προσωπική μου δέσμευση. Με ενότητα και συναίσθηση της βαριάς ευθύνης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τη νέα νίκη του λαού μας. Για να ξαναφέρουμε την ελπίδα και τη δικαιοσύνη στη πατρίδα μας»

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε όλους και όλες θερμά «για τη μεγάλη συνεισφορά τους, για τη σημερινή συμμετοχή στη γιορτή της δημοκρατίας». «Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο, ένα σπουδαίο, ένα αποφασιστικό βήμα για να ξαναφέρουμε την ελπίδα πίσω στον τόπο μας, στην πατρίδα μας και το έχει ανάγκη», υπογράμμισε. Θύμισε ότι «το βράδυ των εκλογών της “γλυκιάς ήττας” του 2019 -γιατί πήραμε 32% του ελληνικού λαού-, είχα μιλήσει τότε ότι αυτό το μεγάλο ποσοστό που μας δίνει ο δημοκρατικός κόσμος της πατρίδας μας, ήταν μια εντολή για εμάς, μια εντολή μετασχηματισμού, μια εντολή να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ των 30.000 μελών τότε με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ των δεκάδων χιλιάδων προοδευτικών πολιτών που μας στήριζαν και μας στηρίζουν».

«Σήμερα», υπογράμμισε, «κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση. Και κάναμε αυτό το αποφασιστικό βήμα χάρη στην πρωτοφανή συμμετοχή των μελών μας, νέων και παλιών, 150.000 και πλέον πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες για να στείλουν πίσω το λογαριασμό, με την πρωτοφανή συμμετοχή στην κάλπη για την ανάδειξη της συλλογικής μας ηγεσίας, με την ένταξη πάνω από 110.000 νέων μελών στις γραμμές μας». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «με 172.000 συνολικά εγγεγραμμένα μέλη στις οργανώσεις του κόμματος και της Νεολαίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα άλλο κόμμα». «Ένα κόμμα», είπε «πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, σύγχρονο και ριζοσπαστικό. Μα πάνω από όλα ένα κόμμα των μελών του». «Ο κορμός της μεγάλης προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας που σήμερα άπλωσε τις ρίζες του σε κάθε γειτονιά, κάθε πόλη, κάθε γωνιά της υπαίθρου, κάθε κοινωνική ομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Γίναμε σήμερα», πρόσθεσε, «το μαζικότερο κόμμα ενεργών μελών στη χώρα μας κι ένα από τα πιο μαζικά κόμματα της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική επιτυχία», για να σημειώσει ότι «αυτό μετατρέπει την ελπίδα σε ισχυρή δύναμη αλλαγής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε όλες και όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία: «Πάνω απ’ όλα τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες, παλιά και νέα μέλη μας, που προσήλθαν στις κάλπες και έστειλαν πίσω το λογαριασμό αλλά και με τίμησαν προσωπικά με την εμπιστοσύνη τους. Αισθάνομαι βαριά αυτή την ευθύνη». Επιπλέον, ευχαρίστησε «τους περισσότερους από τρεις χιλιάδες εθελοντές και εθελόντριες στις εφορευτικές επιτροπές που κράτησαν αψεγάδιαστη αυτή τη διαδικασία απ’ το πρωί, τα μέλη της ΚΕΦΕ, τον πρόεδρο της, Ηλία Νικολακόπουλο, όλα τα μέλη μας που εργάστηκαν άοκνα όλο αυτό το διάστημα, τον Γραμματέα του κόμματος τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, όλοι αυτοί, χιλιάδες μέλη μας εργάστηκαν για μια άψογη, διαφανή και αδιάβλητη διαδικασία».

Καταληκτικά ο κ. Τσίπρας «υπενθύμισε» ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ των 30.000 μελών τότε κέρδισε τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις», για να σημειώσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης». Τόνισε ότι «αυτή είναι η δέσμευση της νέας συλλογικής μας ηγεσίας. Αυτή είναι η προσωπική μου δέσμευση. Με ενότητα και συναίσθηση της βαριάς ευθύνης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τη νέα νίκη του λαού μας. Για να ξαναφέρουμε την ελπίδα και τη δικαιοσύνη στη πατρίδα μας».

«Καλή δύναμη και καλούς αγώνες, γιατί τώρα ξεκινάει ένας νέος μεγάλος και νικηφόρος γύρος για όλους μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας νίκησε τον κ. Τσίπρα

Τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας δεν έμειναν ασχολίαστα από τη ΝΔ. Από την Πειραιώς ανέφεραν:

«Ο κ. Τσίπρας νίκησε τον κ. Τσίπρα κι ανατρέποντας τα προγνωστικά, εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας ότι έχει κατοχυρώσει τη θέση του μετά την επερχόμενη ήττα. Γιατί αυτός ήταν ο στόχος του. Όσο για τους πανηγυρισμούς για τη συμμετοχή αρκεί να θυμίσουμε τους αριθμούς: στις κάλπες για εκλογή Προέδρου της ΝΔ έλαβαν μέρος 404.000 πολίτες και για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν 270.000 πολίτες.

Η σύγκριση μιλάει από μόνη της. Αν βεβαίως μπορεί να υπάρξει σύγκριση, αφού ούτε ένας και μοναδικός υποψήφιος υπήρχε, ούτε καλούνταν στην κάλπη 15χρονοι και όποιος βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, ακόμα και χωρίς εκλογικά δικαιώματα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να προβληματιστούν, όταν έχουν κάνει τέτοια καμπάνια, συνεχίζουν να κατασκευάζουν μια δική τους πραγματικότητα, στην οποία πάντα κερδίζουν. Κυρίως όταν τρέχουν μόνοι τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...